Racituri de porc

Postat de vasimur in Porc
29 Dec 2018 | 16942 vizualizari
Racituri de porc

Răciturile, fie că sunt de porc, fie de curcan, sunt nelipsite de pe masa românilor, de sărbători! Sunt cunoscute sub diferite denumiri ca: ”răcituri”, ”piftie”, ”cotoroage”, ”aituri”, ”înghețătură”, ”piciorong”, ”pistoseli”, ”răsol”, ”reci”, ”străgheață”, ”plachie”, ”tremurici”etc. iar rețeta poate să difere puțin în funcție de zonă sau preferinţele fiecaruia. Dar câte bordeie, atâtea obiceiuri, nu-i așa? O să vă prezint o reţetă românească (din zona Sătmarului) de răcituri de porc, exact așa cum o făcea mama mea și pe care nu am mai pregătit-o, de câțiva ani buni. Răciturile se pot face și din curcan, cocoș sau vită sau chiar din pește (plachie), dar eu prefer răciturile de porc, asezonate cu usturoi din belsug. Gelatina extrasă din oase, cartilaje și piele este cea care le încheagă. Dacă aceasta nu este suficientă (mai ales în cazul răciturilor de pasăre) ea poate fi suplimentată cu gelatină granule sau foi, din comerț. Răciturile sunt servite în general ca aperitiv, dar sunt zone în care se servesc alături de sarmale și/sau mămăliguță. În functie de cantitatea de răcituri dorită, puteţi să puneţi mai multă carne și mai multă apă. Din ingredientele de mai jos au ieșit 13 porții de răcituri: 8 boluri de sticlă și 5 farfurii din care 2 doar cu aspic (preferatul soției!).

Ingrediente

  • 1-2 buc. picioare de porc (”adidași”, cum le mai spuneau unii)
  • 1 buc. rasol de porc cu carne (proaspăt, nu afumat!)
  • 1 buc. coadă de porc
  • 1/2 cap de porc cu ureche (opțional)
  • 2-3 morcovi (opțional)
  • 1 rădăcină pătrunjel (opțional)
  • 1 căciulie de usturoi
  • sare dupa gust
  • 1 linguriță boabe de piper
  • 1-2 frunze de dafin (opțional)
  • 1 ceapă (opțional)
  • 3-4 l apă rece

Mod de preparare

La răciturile din porc este de preferat carnea mai puțin grasă pentru ca aspicul să nu fie tulbure. Oricum grăsimea se va solidifica la suprafață și se va îndepărta, după răcire. Piciorușele de porc (adidașii), rasolul (ciolanul crud, nu afumat) și urechile de porc sunt cele mai potrivite pentru racituri deoarece nu sunt prea grase și conțin foarte multă “gelatină” (colagen).

Eu am ales un picior, o codiță și un ciolan crud, de porc. Se pârlesc dacă au peri, se spală bine cu apă rece și se rad cu cutitul ca să fie albe și perfect curate. Se lasă într-un vas cu apă rece cam 30 de minute, după care se clătesc din nou.

Carnea se pune într-o oală încăpătoare (am folosit o oală de 10l) în care să putem adăuga suficientă apă pentru fiert, astfel încât să acopere foarte bine carnea. Dacă vă place mai mult aspic, va trebui sa puneti mai multă apă, deoarece ulterior nu veți mai putea adauga (nu se mai încheagă răciturile!).

Tot acuma se pune și o linguriță de sare, boabe de piper și opțional 1-2 frunze de dafin, dacă vă place. Nu puneți în acest moment mai multă sare deoarece va împiedica răcitura, să se lege. De gust o să-i dăm la sfârșit, când este gata!

Se poate acoperi parțial cu un capac și se aduce la punctul de fierbere după care se dă flacăra la minim. Se lasă să fiarbă la foc foarte mic, ca să nu se tulbure zeama, chiar și 4-5 ore, dacă este cazul. Se culege mereu spuma ce se formează la suprafață în timpul fiertului. Se testeză periodic dacă este fiartă carnea, înțepând cu o furculiță. Dacă carnea este moale și se desprinde ușor de pe oase înseamnă că este fiartă. Verificăm dacă lichidul se încheagă. Luăm o lingură de lichid și-l punem pe o farfurioara, la rece. Dacă se încheagă, înseamnă că este gata. Putem de asemenea să verificăm și luând puțin lichid între degete și dacă degetele se lipesc, ar trebui să fie gata.

În acest moment se adaugă ceapa, 3-4 căței de usturoi și morcovii curățați, eventual şi un pătrunjel rădăcină pentru aromă, dacă doriți. Eu pun mereu o ceapă, morcovi și câțiva căței de usturoi, pentru aromă. Se mai lasă la fiert doar până ce se înmoaie morcovii. Se oprește focul și se lasă să se așeze, câteva minute. Se scoate carnea într-un vas iar lichidul se strecoară printr-o sită foarte deasă (la nevoie chiar prin tifon!) și se lasă la răcit. În acest moment se mai pune sare, după gust și se adaugă usturoiul pisat, în lichidul încă fierbinte, pentru un plus de savoare! Se desface carnea de pe oase iar șoriciul se curăță de grăsime.

În vasele pregătite pentru servit răciturile (sau în boluri mai mici), se așează bucăți de carne, șorici și morcov tăiat rondele, iar deasupra se toarnă lichid. Eu obișnuiesc să pun și boabele de piper pentru că îmi plac. Se culege grăsimea, de la suprafață, cu ajutorul unui servețel de hârtie, apoi se dau la rece (în cămară, în balcon sau în frigider) ca să se închege. Dacă vă place, puteți să presărați deasupra și puțin pătrunjel verde, tocat.

Când sunt închegate, se pot orna cu boia de ardei dulce sau iute, după preferință sau cu piper măcinat. Cui îi place poate să stoarcă deasupra și zeamă de lămâie, după gust!

Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Racituri de porc" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (14)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Racituri din urechi si adidasi de porc

Postat de mihaelar63

Racituri din urechi si adidasi de porc

Mai intai urechile si piciorusele de porc se parlesc in caz ca a mai scapat un firicel de par. Se razuiesc frumos cu cutitul si se spala bine cu apa rece. Cu ajutorul unui fierastrau special...

Citeste continuarea

Piftie de porc/racituri

Postat de diaconta

Piftie de porc/racituri

Carnea se spala foarte bine si se curata daca este cazul. Se pune într-un vas încapator, în care sa putem adauga si suficient lichid pentru fiert. Am pus apa în oala....

Citeste continuarea

Comentarii

la 29.12.2018, 18:00
la 29.12.2018, 18:02
Au fost excelente!
la 29.12.2018, 18:02
Tare mult ne plac răciturile astea!
la 29.12.2018, 18:16
Merișor și nouă ne plac foarte mult, drept dovadă că s-au terminat foarte repede! Cred că am să mai fac cât de curând!
la 29.12.2018, 18:19
Foarte bune!

Vezi toate comentariile (14)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking