Rasol afumat cu varza si cimbru, la cuptor

Postat de vasimur in Porc
8 Feb 2020 | 3340 vizualizari
Rasol afumat cu varza si cimbru, la cuptor

Varza călită cu rasol sau cu ciolan afumat este o mâncare românescă foarte gustoasă și apreciată de multă lume. Fac des acest fel de mâncare atât cu varză murată cât și cu varză dulce dar neapărat cu rasol sau cu ciolan afumat, de porc! Deoarece atât mama cât și bunica foloseau la gătit condimente pe care le aveau la îndemână, m-am obișnuit cu acestea și le folosesc, de regulă, deoarece îmi aduc aminte de gustul copilăriei. Voi puteți să vă folosiți imaginația și să asezonați/condimentați varza cu ce vă place!

Ingrediente

  • 1 rasol de porc, afumat (~1,2 kg)
  • 1 varză murată, mai mare
  • 1-2 cepe
  • 4-5 căței de usturoi
  • 1-2 bucăți rădăcină de morcov
  • 1-2 bucăți rădăcină de pătrunjel
  • 1-2 roșii (opțional)
  • 200-250 ml suc de roșii
  • 5-6 linguri de ulei de floarea soarelui, pentru sotat legumele
  • sare, după gust
  • piper măcinat, după gust
  • boia de ardei, după gust (opțional)
  • 1 crenguță de combru uscat sau verde

Mod de preparare

Pasul 1. Având în vedere faptul că rasolul cu os fierbe mai greu, îi ia poate o oră sau chiar mai mult, vom începe cu acesta. Spălăm bine rasolul/ciolanul și-l punem la fiert, într-o oală, în apă cât să-l cuprindă. Îl fierbem până ce se desprinde carnea de pe os. Dacă e cazul mai completăm cu apă, de preferință fierbinte. Când este gata, oprim focul, scoatem ciolanul din apă, îl lăsăm să se răcorească după care îl porționăm. Nu aruncăm apa în care a fiert deoarece o parte o vom folosi!

Observație: Dacă găsim rasol/ciolan dezosat, lucrurile se simplifică. Trebuie doar să-l porționăm și putem să trecem direct la Pasul 2. 

Pasul 2. Pregătirea legumele. Clătim varza cu apă rece (dacă este prea acră, o lăsăm ca să se desăreze, cca 10-15 minute!), o scurgem/stoarcem de apă și o tăiem foarte mărunt sau fideluțe, cum ne place.  Curățăm ceapa, usturoiul și legumele și le spălăm bine. Ceapa o tocăm mărunt, usturoiul îl pisăm, pentru un plus de savoare iar roșiile le tăiem cubulețe nu prea mari. Rădăcinoasele le dăm prin răzătoarea mare sau mică, după preferință. 

Pasul 3. Sotarea legumelor. Turnăm uleiul într-o tigaie, îl incingem bine și sotăm legumele.  Călim mai întâi ceapa, 2-3 minute, până ce devine ca sticla, după care adăugăm rădăcinoasele și roșiile și le călim cam 4-5 minute. Adăugăm apoi varza tăiată mărunt și le călim împreună (fără să adăugăm apă!), cam 5-10 minute, amestecând periodic ca să nu se prindă de fundul tigăii. Punem apoi sucul de roșii, usturoiul și crenguța de cimbru și mai lăsăm câteva minute, după care oprim focul și condimentăm, după gust.

Atenție: Amestecăm din când în când și doar la nevoie punem puțină apă sau din cea în care a fiert rasolul ca să nu se prindă de fundul tigăii! 

Pasul 4. Varza călită împreună cu legumele, o transferăm într-un vas potrivit pentru cuptor. Eu am folosit un vas termorezistent, cu capac. Pe patul astfel format așezăm bucățile de rasol porționat. Completăm cu puțină apă (am folosit din cea în care a fiert rasolul), cât să-l cuprindă, punem capacul și dăm la cuptorul bine încins (pe o treaptă superioară la cele cu gaz) până ce mai scade zeama. Îndepărtăm capacul și mai lăsăm până ce se rumenește puțin după care oprim focul. Nu este nevoie să stea prea mult deoarece toate ingredientele sunt deja gătite și este nevoie doar ca să se omogenizeze gusturile și să se rumenească puțin.

Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Rasol afumat cu varza si cimbru, la cuptor" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (14)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Varza murata cu rasol afumat, la cuptor

Postat de rocsi_1612

Varza murata cu rasol afumat, la cuptor

Rasoalele le parlim putin de par, pe flacara aragazului si le spalam. Le punem la fiert in oala minune, cu foile de dafin si cateva boabe de piper pentru 35-40 de minute. Daca nu aveti oala...

Citeste continuarea

Varza la cuptor, cu rasol afumat

Postat de gaby_d

Varza la cuptor, cu rasol afumat

Taie cotoarele verzelor, toaca varza si las-o jumatate de ora in apa calduta, la desarat. Incinge uleiul intr-o tigaie, adauga ceapa curatata, spalata si taiata juliene. Las-o la calit pana...

Citeste continuarea

Comentarii

la 08.02.2020, 15:16
la 08.02.2020, 15:18
Buna mancarica !!! Bravo dom'Vasile
la 08.02.2020, 15:26
Mulțumesc, Mihaela!
la 08.02.2020, 15:53
Delicios!
la 08.02.2020, 16:23

Vezi toate comentariile (14)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking