Retese

Postat de margo in Aperitive / Garnituri
19 Iun 2015 | 10253 vizualizari
Retese

Retesul (a se citi:reires) este un preparat de patiserie provenit din bucataria maghiara, asemenator cu strudelul, umplut, ca si acesta, cu branza dulce sau sarata, mere, varza, dovleac, magiun. Varianta rapida a retesului sunt intorsurile, a caror aluat au aceeasi compozitie, dar se coc in ulei. Vara, cand toata lumea era la munca campului,si nu era timp de copt,se facea o varianta mai simpla si mai rapida a intorsurilor, retesele. Numele vine de la retesul unguresc,transformat de romani in retese.Difera de langosul traditional pentru ca aluatul nu se face cu drojdie.In schimb,se coc la fel ca si langosii si intorsurile,in ulei incins,pe lespede. Lespedea este o tigaie grea din fonta,cu margini joase ,care se transmite din generatie in generatie.Straturile de grasime arsa de pe ea sunt o caracteristica esentiala a acestei tigai.Mai demult,lespedea era din piatra.O proprietate importanta a acesteia este faptul ca mentine temperatura constanta,nu se supraancalzeste.Pe lespede se face cate un singur retes,o data. Indiferent din ce este lespedea,secretul unor retese reusite este aluatul.Sa fie framantat bine.Daca aluatul este de post,se face doar din faina,apa,ulei si sare.Daca este de dulce,se adauga si oua si lapte. Retesele se fac simple si se servesc cu diferite adaosuri:smantana,branza si smantana,branza telemea cu marar,magiun etc.Sunt adaosuri care,la placinte devin umpluturi .Diferenta e ca placintele se coc in ler.Lerul este cuptorul traditional al ardelenilor.In ler se coace painea,cozonacii,placintele,fripturile. Tot in ler,ardelenii isi fac grumbele,adica cartofi copti in cuptor.Si ce merge mai bine, dupa un retes cu telemea,decat o crampa!Crampa este tuica fiarta cu zahar si piper sau ardei iute. Dupa cum se poate observa,vocabularul ardelenesc e plin de arhaisme,dar si se cuvinte imprumutate din diferite limbi:maghiara,germana,sarba. Dar sa revenim la retesele noastre,sa vedem cum se fac.Am ales varianta de dulce a reteselor.

Ingrediente

  • 500gr faina,
  • 200ml lapte,
  • 100ml ulei,
  • 2 oua,
  • un praf sare.

Mod de preparare

                  Intr-un bol  se amesteca cu o lingura ouale sarea,laptele,uleiul si jumate din faina.Se adauga si restul de faina si se trece la framantat.Se framanta bine,pana aluatul incepe sa faca basici.Se lasa 20min sa se odihneasca dupa care se intinde pe masa de lucru.Dupa cele 20 min aluatul va fi mult mai elastic.Se intinde o foaie care se impatureste in trei pe lungime si apoi tot in trei pe latime.Se lasa sa mai stea 5 min dupa care se intinde iar si se repeta operatia.Aceasta impaturire repetata are rolul de a dezvolta in aluat bule de aer.

               Aluatul se intinde din nou in foaie subtire si,cu ruleta zimtata,se portioneaza in dreptunghiuri potrivit de mari.Se poate taia cu si o forma rotunda.In mijlocul fiecarui dreptunghi/cerc se face o crestatura cu ruleta.

              Uleiul se incinge in tigaie si se prajesc retesele.Veti observa ca din momentul in care le puneti in uleiul incins vor face basici si vor creste exact ca langosul.Se rumenesc foarte repede pe ambele parti.Se scot pe servete absorbante.

             Sunt foarte crocante,iar mijlocul este foietat.

             Se servesc calde,cu sare sau pudrate cu zahar vanilat.Deasupra se pot adauga diferite toppinguri:cascaval ras,branza telemea cu marar verde,branza de vaci cu smantana,diferite alte creme de branza dulci sau sarate,magiun,gem sau dulceata,finetti.

Daca ti-a placut reteta noastra "Retese" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (7)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Retese cu telemea si seminte de in

Postat de Valclaudia

Retese cu telemea si seminte de in

Punem intr-un vas incapator semintele de in, sarea, bicarbonatul si 50 ml ulei. Adaugam apa calduta,apoi faina si framantam un aluat elastic. Incingem bine tigaia antiaderenta, iar pe masa...

Citeste continuarea

Comentarii

la 19.06.2015, 23:16
la 19.06.2015, 23:32
la 20.06.2015, 06:19
salivez.....
la 20.06.2015, 09:50
Imi place!
la 20.06.2015, 10:17

Vezi toate comentariile (7)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking