Preparare Reteta de bors moldovenesc, cu carne de porc dres cu bors de casa
Carnea se fasonează, se taie cubulețe și se pune la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă, apoi se dă focul la temperatură medie. Se completează cu apă caldă, când este cazul.
Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește în ulei de floarea soarelui, la foc mic, până ce se înmoaie.
Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de semințe, se taie mărunt și se călesc în tigaia cu ceapa.
Se spală roșiile, se îndepărtează semințele, se taie cubulețe și se adaugă în tigaia în care s-au călit ceapa și ardeii. Se lasă tigaia la foc mic, până ce se înmoaie toate legumele și scade puțin lichidul lăsat de roșii.
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert cu 500 ml de apă.
Se strecoară zeama de carne și se toarnă peste rădăcinoase, împreună cu bucățile de carne. Se lasă oala la fiert, la foc iute încă 3-4 clocote.
Se aleg frunzele de mărar și de pătrunjel, se spală, se zvântă și se taie, separat.
Se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se adaugă în oala cu carnea și rădăcinoasele. Se lasă la fiert încă 2-3 clocote, se culege spuma care se formează și se aruncă.
Când cartofii sunt aproape fierți, se adaugă legumele călite și se mai lasă oala pe foc încă un clocot, la foc iute.
Se adaugă bors de casa, se condimentează cu: sare, piper și cimbru și după 3-4 minute, se ia oala de pe foc, se presară verdeața, se pune capacul și se lasă să se odihnească timp de 10 minute.
Borșul se poate servi, după acest timp de odihnă, cu un ardei iute, cu smântână și chiar cu mămăliguță caldă.
Nici de la un Bors Moldovenesc de Fasole Boabe nu dau inapoi niciodata!