Reteta de mucenici moldovenesti cu aluat dospit, insiropati cu sirop de rom si vanilie

Postat de RuxyRux in Dulciuri
9 Mar 2016 | 13692 vizualizari
Reteta de mucenici moldovenesti cu aluat dospit, insiropati cu sirop de rom si vanilie

Incredibil de deliciosi...ii recomand cu mare drag! Reteta de mucenici moldovenesti cu aluat dospit, insiropati cu sirop de rom si vanilie, reteta pe care o repet an de an si nici nu-mi doresc alta!

Ingrediente

Ingrediente Reteta de mucenici moldovenesti cu aluat dospit, insiropati cu sirop de rom si vanilie

  • 1 kg 250 gr. faina
  • Maia: 2 pliculete drojdie uscata( 14 gr.), 1 lingura zahar, o lingura faina, 5 linguri lapte
  • 5 galbenusuri
  • 350 gr zahar
  • 2 cani de lapte( cana clasica, nu chiar plina)
  • 1 lingura plina de smantana
  • 120 gr. unt
  • 2 linguri ulei
  • un praf de sare
  • vanilie
  • esenta de rom
  • coaja de portocala( BIO) sau lamaie
  • pentru uns: 3 galbenusuri de ou si 5 linguri lapte

Sirop:

  • 200 gr zahar
  • 4 cani de apa de izvor( cate doua cani la fiecare tava, ies doua tavi de mucenici, 15 bucati)
  • vanilie
  • esenta de rom
  • o cana jumatate de nuca macinata , vanilie, o lingura de zahar

Mod de preparare

Preparare Reteta de mucenici moldovenesti cu aluat dospit, insiropati cu sirop de rom si vanilie

Se prepara maiaua din faina, zahar si drojdie si se lasa 15 minute la crescut la loc cald in bucatarie.

Laptele se incalzeste si in el se topeste zaharul, se adauga si untul si se topeste si apoi aromele. Cand este inca cald, se adauga smantana apoi se pun galbenusurile si se amesteca bine, este important sa ramana cald.

Faina se cerne si peste ea se adauga sarea pe margine, apoi  compozitia de lapte si se framanta aluatul, adaugand si uleiul la final,  cele doua linguri, atat cat se omogenizeaza bine (7 minute).

Se lasa vasul la crescut  la loc caldut(eu l-am acoperit cu un servet), timp de o ora, o ora jumatate sa creasca aluatul.

Se rup bucati cat pumnul si se formeaza snururi care se impletesc (vezi imaginea) sub forma de opt si se asaza in tava unsa cu unt.

Se mai lasa 30 de minute la crescut, se ung cu galbenus amestecat cu lapte caldut si se coc 35 de minute sau pana se rumenesc frumos.

Intre timp se prepara siropul, se pune apa, zaharul, aromele si se infierbanta cat sa  se topeasca zaharul (nu se da in clocot), apoi se toarna imediat peste mucenicii  abia scosi de la cuptor. Se ung cu miere cat sunt calzi si se presara nuca dupa dorinta.

Sunt tare deliciosi!

Aici gasesti varianta de mucenici moldovenesti de post iar daca esti muntean, sigur preferi o reteta de mucenici muntenesti.

Eu deseori pregatesc mucenicii cu acelasi aluat ca la acesti covrigi polonezi.

 

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta de mucenici moldovenesti cu aluat dospit, insiropati cu sirop de rom si vanilie" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (38)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Desert trandafiri cu branza si stafide

Postat de Pungasa_Rogue

Desert trandafiri cu branza si stafide

Intr-un castron se freaca drojdia cu o lingura de zahar pana cand devine lichida. Se adauga 300 g de faina, restul de zahar, galbenusurile, sarea si esenta de vanilie. Laptele si untul se...

Citeste continuarea

Gogosi cu bere(de post )

Postat de rocsi_1612

Gogosi cu bere(de post )

Apa minerala o punem intr-un ibric si o asezam pe foc pana devine calduta. Drojdia o frecam cu 1/2 lingura de zahar, putina apa minerala si o lasam 10 minute sa creasca. Intr-un bol punem...

Citeste continuarea

Comentarii

la 09.03.2016, 20:42
Ruxule, ce bine arata mucenicii tai!
Eu n-am avut timp sa fac.
la 09.03.2016, 20:44
Merisor iubito...eu am fost pe cale sa ii sar...dar n-am rezistat rugamintilor...stii tu cand e vorba de copilasi....si asa au venit cam tarzior )) Te pup si-ti multumesc Merisor drag! Azi m-am gandit la tine
la 09.03.2016, 20:47
buni buni
la 09.03.2016, 20:49
Buni de n-ai aer Motane ) cum te simti? Esti mai binisor?
la 09.03.2016, 20:57
Vreau si eu, am fost puturoasa, n-am facut ..

Vezi toate comentariile (38)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking