Reteta de musaca de cartofi, cu carne tocata, de porc si cascaval

Postat de vasimur in Porc
24 Mar 2022 | 8185 vizualizari
Reteta de musaca de cartofi, cu carne tocata, de porc si cascaval

În România, cea mai populară rețetă de musaca de cartofi, cu carne tocată, este cea în straturi alternative de cartofi și carne și are origini grecești. Musacaua se poate prepara într-o multitudine de feluri: cu vinete, cu cartofi la care se poate adăuga sau nu, carne tocată (de vită, de porc, de pasăre, iepure sau oaie), sos alb (Bechamel) și cașcaval deasupra, în funcție de zona geografică de unde provine rețeta. În limba turcă, musaca înseamnă ceva servit rece! Însă, rețeta pe care doresc să v-o împărtășesc, este așa cum o făcea bunica și mama mea, atunci când se gătea mai puțin sofisticat și cu ingredientele pe care le aveau la îndemână . Vă asigur însă că musacaua astfel preparată, are un gust excelent și v-o recomand cu mare drag. Reteta de musaca de cartofi, cu carne tocata, de porc si cascaval poate fi păstrată la frigider sau chiar congelată, într-un ambalaj ermetic. Reîncălzită a doua zi, nu-și pierde cu nimic din savoare și gust.

Ingrediente

Ingrediente Reteta de musaca de cartofi, cu carne tocata, de porc si cascaval

  • 1 kg cartofi
  • 500-600 g carne tocată
  • smântână cca 1 kg
  • 2-3 cepe mai mari
  • 2-3 roșii proaspete (pulpă de roșii, suc sau pastă de roșii)
  • 2-3 căței de usturoi
  • sare, după gust
  • piper, după gust
  • boia de ardei dulce sau iute, după gust
  • verdeață: cimbru, pătrunjel, mărar, sau chiar leuștean, după preferință
  • 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui, pentru sotat legumele
  • 100 g cașcaval ras, pentru gratin

Mod de preparare

Preparare Reteta de musaca de cartofi, cu carne tocata, de porc si cascaval

Mai întâi punem cartofii la fiert, deoarece durează ceva timp. Spălăm foarte bine cartofii și îi punem la fiert, în apă clocotită, cu puțină sare, așa întregi și cu coajă. Apa trebuie să fie doar cât să-i acopere. Îi fierbem cam 30-35 de minute. Verificăm dacă sunt fierți, înțepându-i cu o furculiță. Chiar dacă nu sunt fierți de tot, nu este nici o nenorocire deoarece se vor găti la cuptor! Oprim focul, scurgem apa și lăsăm cartofii să se răcorească.

În timp ce fierb cartofii, ne ocupăm de celelalte ingrediente și de carne.

Curățăm ceapa, o spălăm și o tocăm cât de mărunt ne place. La fel procedăm și cu roșiile și usturoiul.

Punem uleiul într-o cratiță și îl încingem bine. Călim ceapa, doar până ce se înmoaie și devine ca sticla (avem grijă să nu o ardem deoarece devine amară!). Adaugăm acum roșiile și usturoiul și le călim până ce scade zeama lăsată de roșii.

Adaugă carnea tocată, omogenizăm compoziția și lăsăm la călit, la foc moderat, până ce scade și apa lăsată de carne. Când este gata, oprim focul și adăugăm condimentele dorite. Eu am folosit un amestec de ierburi de grădină, cimbru mărunțit și verdeață de pătrunjel, tocată. Dacă doriți, puteți să mai adăugați și suc de roșii.

Pentru a coace musacaua, eu am folosit un vas termorezistent pe care l-am uns cu ulei (puteți folosi unt, dacă doriți).

Când s-au răcit cartofii, îi curățăm de coajă și îi tăiem în felii de grosimea unui deget (cam 1 cm). Punem un strat de cartofi, apoi un strat de carne, smântână și condimentele care ne plac, un nou strat de cartofi, apoi unul de carne, smântână și condimente și tot așa până ce terminăm ingredientele. Avem grijă ca ultimul strat să fie neapărat de cartofi! Deasupra punem smântână din belșug, condimente după gust și cașcavalul răzuit.

Dăm vasul la cuptor la foc mediu cam 30-40 de minute, cu capacul pus. Îndepărtăm capacul și mai lăsăm musacaua în cuptor, până aceasta se rumenește pe deasupra (se gratinează).

Servim musacaua, rece sau caldă, după plac, cu murături sau salată de varză, sfeclă roșie sau de crudități (roșii, castraveți, ceapă, ridichi).

Poftă bună!

 Arata excelent si varianta de Musaca de cartofi si vinete

O alta reteta cu cartofi care-mi place mult, e reteta de Sufleu de cartofi 

Recomandarea zilei - Cartofi la Cuptor cu Sos de Smantana

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta de musaca de cartofi, cu carne tocata, de porc si cascaval" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (18)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate

Retete similare

Reteta de musaca de cartofi cu carne, un preparat gustos

Postat de CameliaComan

Reteta de musaca de cartofi cu carne, un preparat gustos

Iata cum se prepara Reteta de musaca de cartofi cu carne, un preparat gustos Curatam ceapa si morcovii, apoi ii spalam. Eu am achizitionat de curand un chopper de care sunt tare multumita. Am...

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.03.2022, 15:15
la 24.03.2022, 16:16
Tare mult ne place si noua
la 24.03.2022, 16:20
Mulțumesc!
la 24.03.2022, 20:36
la 24.03.2022, 22:50

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking