Reteta de prajitura Carpati, cu foi si crema delicioasa

Postat de mirela0911 in Prajituri
21 Noi 2016 | 26712 vizualizari
Reteta de prajitura Carpati, cu foi si crema delicioasa

Pentru ca mi-a placut enorm de mult reteta de prajitura Carpati, cu foi si crema delicioasa facuta de Merisor, am zis ca trebuie neaparat sa o fac si eu chiar daca e ceva de munca la ea. Asa ca, de ziua mea m-am rasfatat cu aceasta minunata prajitura. Bineinteles ca sursa de inspiratie a fost Merisor! Multumesc mult! 

Ingrediente

Ingrediente Reteta de prajitura Carpati, cu foi si crema delicioasa

Pentru foi:

  • 4 oua
  • 1/2 cana zahar
  • 1 cana ulei
  • 1 cana lapte
  • 1 lgt sare
  • 1 lgt bicarbonat de sodiu
  • 1 plic praf de copt
  • faina cat cuprinde

Crema:

  • 500 gr zahar
  • 13 lg faina
  • 2 l lapte
  • 1/2 lgt sare
  • 300 gr ciocolata amaruie
  • 400 gr unt de calitate
  • esenta de rom
  • nuca macinata pentru ornat

Mod de preparare

Cum se prepara Reteta de prajitura Carpati, cu foi si crema delicioasa

Foile: Intr-un bol se mixeaza ouale cu zaharul, pana se obtine o compozitie cremoasa. Se adauga pe rand laptele, sarea si uleiul. La final se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul de sodiu. Se obtine un aluat elastic si usor de manevrat. Din aceasta compozitie se vor coace 8 foi pe dosul tavii cuptorului. 

Crema: Lapele impreuna cu sarea se pun la fiert. Separat, intr-o oala incapatoare se pune zaharul la caramelizat. Cand s-a topit tot zaharul, se pune faina amestecand continuu. Se toarna putin cate putin din laptele fierbinte, amestecand cu o lingura de lemn, pana se incorporeaza tot laptele si crema se ingroasa. Se ia de pe foc si se adauga untul si ciocolata. Se amesteca pana la omogenizare. La final se pune esenta de rom. Se lasa sa se raceasca.

Se ia o foaie care se asaza pe un platou si se unge cu crema. Se pune a doua foaie si se unge cu crema. Se continua pana se termina de pus toate foile. Va ramane crema si pentru uns deasupra.

Se inveleste in folie transparenta si se asaza greutate peste foi pentru a se lipi bine intre ele. Se pastreaza asa cel putin 3-4 ore. Se indeparteaza folia, se taie marginile apoi se taie fasii pe lungime, late de aproximativ 5-6 cm.

Se asaza fasia pe marginea unui dog, iar dogul la marginea mesei. Cu un cutit bine ascutit se taie fasia in diagonala, pe laterala, obtinandu-se 2 triunghiuri, pe lungime (vezi poze). Se procedeaza la fel cu toate fasiile.

Se unge cu crema partea alba a triunghiurilor apoi se lipesc intre ele, obtinandu-se astfel forma de Carpati.

Se unge cu crema pe deasupra si se presara nuca macinata, apoi se taie bucati late de cca 2-3 cm. Se servesc cu mare pofta.

Pofta buna!

Daca preferati derturile cu nuca, incercati Prajitura Suzette, iar daca va place cocosul si ciocolata, incercati prajitura de vis

Prajitura cu Branza de Vaci si cacao sigur o sa va placa!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta de prajitura Carpati, cu foi si crema delicioasa" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (27)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Desert chec cu zmeura si glazura de ciocolata alba

Postat de Pungasa_Rogue

Desert chec cu zmeura si glazura de ciocolata alba

Se spala zmeura si se lasa intr-o strecuratoare, pentru a se scurge de apa. Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Se freaca untul moale, dupa care se mixeaza cu zaharul si zaharul...

Citeste continuarea

Desert ciocolata de casa cu mure si caju

Postat de oanapl

Desert ciocolata de casa cu mure si caju

Prăjești caju-ul în cuptorul încins, pentru 5-10 minute.  Incepi cu stratul de cacao. Pui apa cu zahărul pe foc. În momentul în care începe să fiarbă (la...

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.11.2016, 08:07
Adauga comentariu...
la 21.11.2016, 08:34
buna buna
la 21.11.2016, 09:01
la 21.11.2016, 09:07
la 21.11.2016, 09:27
tot zic sa o incerc si eu

Vezi toate comentariile (27)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking