Reteta delicioasa de Salata a la russe

Postat de RODIMUR in Salate
2 Ian 2018 | 24274 vizualizari

Reteta delicioasa de Salata a la russe Salata a la russe, salată rusească, la origine, dar preparată, prima dată de Lucien Olivier, un chef belgian la renumitul restaurant Ermitaj din Moscova, a cunoscut numeroase transformări, de-a lungul anilor. Dacă la început, salata belgianului era un amestec de legume rare, sau sezoniere, legate printr-un sos/o maioneză specială, preparată din oțet francez, muștar și ulei de măsline din Provence, mai târziu, mai ales după penuria alimentară de după Revoluția rusă de la 1917, legumele rare au fost înlocuite cu unele  obișnuite și accesibile, iar carnea era de toate tipurile (de pui, pește, fructe de mare, cârnați...). La noi, situația este diferită. Chiar site-ul www.fr.wikipedia.org menționează că în România și Moldova, această salată se numește "salată de boeuf" (pentru că are carne de vită), dar nu conține nicidecum: pește, ouă fierte tari, sau fructe de mare. Potrivit acestui site, românii și moldovenii, care îi percep dintotdeauna pe ruși ca pe niște invadatori, date fiind războiele și anexările din trecut, evită să denumească această salată "a la russe". Totuși, în percepția culinară populară, la noi se face distincția între "salata de boeuf" (care are carne de vită) și "salata a la russe", care nu are carne, spre deosebire de salata originală. Ținând cont de faptul că unii adaugă în această salată orice alt tip de carne, ar avea soluția să o denumească "salată a la russe" și să nu o confunde cu cea de boeuf, care trebuie să conțină obligatoriu carne de vită. Eu am făcut o salată a la russe fără carne, așa cum este percepția populară la noi, dar cu ouă fierte tari, ca în rețeta originală. Știu că mai nou există tendința de a desființa toate rețetele originale, în favoarea inventivității culinare, dar dacă nu am mai avea niște reguli, atunci n-am mai avea nici rețete și fiecare gospodină ar adăuga în mâncare ce-ar dori și nu ce-ar trebui. Și în felul acesta, într-o bună zi se va inventa și ciorba de sarmale, că din aceea de ardei umpluți am constatat că există deja (iar acesta a fost cel mai mare șoc culinar pe care l-am resimțit personal vreodată!).

Inapoi la reteta

Comentarii (30)

la 03.01.2018, 16:11
Delicioasă! Foarte utilă introducerea ta. Am aflat multe lucruri pe care nu le știam. Mulțumesc de informații! Felicitări pentru răbdarea cu care le explici!
la 03.01.2018, 18:08
Daaa, foarte utile informațiile care ni le-ai adus Mulțumim! Daaa, și eu am probleme cu salata de bouef, fără carne de bouef. Super bună.
la 03.01.2018, 19:29
Mulțumesc frumos, Oana, pentru aprecieri! Mi-am păstrat obiceiurile de la catedră, explicațiile detaliate și informațiile de cultură generală. Mă bucur dacă ți-au fost de folos...
la 03.01.2018, 19:31
Mulțumesc frumos, Cris! Mă bucur că împărtășim aceleași opinii și opțiunea pentru corectitudine, chiar și culinară...!
la 03.01.2018, 19:47
Ce frumos ai explicat Si da, si eu am fost socata de ciorba de ardei umpluti ))))
Dar daca sunt zone unde se prepara, trebuie sa acceptam si asta...
la 03.01.2018, 19:47
Tare bună este salata! Și interesantă introducerea cu detaliile, mulțumim!
la 03.01.2018, 20:31
Buna salatica asta, mai ales ca nu are carne!
la 03.01.2018, 20:41
Mulțumesc frumos, Ina, pentru apreciere și pentru opinia similară în unele privințe...
la 03.01.2018, 20:42
Mulțumesc frumos, Merișor! Părerea ta e importantă pentru mine...!
la 03.01.2018, 20:43
Așa e, Rocsi, e foarte bună! Eu mai fac rulouri de șuncă umplute cu salata a la russe. Și atunci este și carne, pentru cei care o doresc...Mulțumesc!
la 03.01.2018, 20:49
Ina, eu nici nu auzisem vreodată de această ciorbă de ardei umpluți, nici n-am găsit-o pe net, dar, în definitiv, fiecare mănâncă și face ce mâncare dorește. Personal, am fost efectiv șocată când am aflat că poate exista așa ceva, undeva, în țara asta...
la 04.01.2018, 01:59
Buna!
la 04.01.2018, 06:44
Mulțumesc frumos, Mimi!
la 09.01.2018, 14:51
Buna!
la 09.01.2018, 15:37
Îți mulțumesc frumos, Dante!

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking