Reteta delicioasa de Salata a la russe

Postat de RODIMUR in Salate
2 Ian 2018 | 24197 vizualizari
Reteta delicioasa de Salata a la russe

Reteta delicioasa de Salata a la russe Salata a la russe, salată rusească, la origine, dar preparată, prima dată de Lucien Olivier, un chef belgian la renumitul restaurant Ermitaj din Moscova, a cunoscut numeroase transformări, de-a lungul anilor. Dacă la început, salata belgianului era un amestec de legume rare, sau sezoniere, legate printr-un sos/o maioneză specială, preparată din oțet francez, muștar și ulei de măsline din Provence, mai târziu, mai ales după penuria alimentară de după Revoluția rusă de la 1917, legumele rare au fost înlocuite cu unele  obișnuite și accesibile, iar carnea era de toate tipurile (de pui, pește, fructe de mare, cârnați...). La noi, situația este diferită. Chiar site-ul www.fr.wikipedia.org menționează că în România și Moldova, această salată se numește "salată de boeuf" (pentru că are carne de vită), dar nu conține nicidecum: pește, ouă fierte tari, sau fructe de mare. Potrivit acestui site, românii și moldovenii, care îi percep dintotdeauna pe ruși ca pe niște invadatori, date fiind războiele și anexările din trecut, evită să denumească această salată "a la russe". Totuși, în percepția culinară populară, la noi se face distincția între "salata de boeuf" (care are carne de vită) și "salata a la russe", care nu are carne, spre deosebire de salata originală. Ținând cont de faptul că unii adaugă în această salată orice alt tip de carne, ar avea soluția să o denumească "salată a la russe" și să nu o confunde cu cea de boeuf, care trebuie să conțină obligatoriu carne de vită. Eu am făcut o salată a la russe fără carne, așa cum este percepția populară la noi, dar cu ouă fierte tari, ca în rețeta originală. Știu că mai nou există tendința de a desființa toate rețetele originale, în favoarea inventivității culinare, dar dacă nu am mai avea niște reguli, atunci n-am mai avea nici rețete și fiecare gospodină ar adăuga în mâncare ce-ar dori și nu ce-ar trebui. Și în felul acesta, într-o bună zi se va inventa și ciorba de sarmale, că din aceea de ardei umpluți am constatat că există deja (iar acesta a fost cel mai mare șoc culinar pe care l-am resimțit personal vreodată!).

Ingrediente

  • Ingrediente Reteta delicioasa de Salata a la russe
  • 4 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 2 păstârnaci
  • 1 țelină mică
  • 100 grame de mazăre
  • 4 castraveți murați în saramură
  • 4 ouă fierte tari
  • 3 cartofi
  • sare
  • 1 lingură de muștar clasic
  • maioneză din 4 ouă (2 ouă fierte, 2 ouă crude)

Mod de preparare

Cum se prepara Reteta delicioasa de Salata a la russe

Rădăcinoasele se curăță, se spală și se pun la fiert, în apă suficientă și la foc iute.

Mazărea se pune la fiert. Dacă se folosește mazăre conservată, se va clăti în mai multe ape și se va lăsa să se scurgă de lichid.

Cartofii se spală și se pun la fiert cu tot cu coajă.

Castraveții murați se taie mărunt și se pun într-o strecurătoare, ca să lase toată zeama în care s-au murat.

Se fierb tari cele 4 ouă și când sunt gata, se lasă să se răcească și se curăță de coji.

Cât timp fierb legumele, se face o maioneză bine legată, din 2 ouă (gălbenușuri) fierte tari, două gălbenușuri crude, 1 lingură de muștar, zeamă de lămâie și 175-200 ml ulei de floarea soarelui. 

Când legumele sunt fierte, se strecoară de apa în care au fiert și se taie mărunt. Se curăță și cartofii fierți de coji și se taie mărunt. La aceste legume se adaugă: mazărea, castraveții și ouăle fierte tari și tăiate mărunt. 

Toate aceste legume se leagă cu 3/4 din maioneza făcută, o lingură de muștar clasic și sare, după gust. Salata se pune într-un bol sau platou și se decorează. De asemenea, se pot face porții individuale, care se vor decora, cu maioneza rămasă și cu legume, sau măsline.

Incearca si salata a la russe de post sau salata de cartofi cu oua.

Recomandam si salata Mimosa.

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta delicioasa de Salata a la russe" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (30)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Salata de vinete cu ardei copt, editia 2, revizuita

Postat de panacris

Salata de vinete cu ardei copt, editia 2, revizuita

Ceapa roșie se curăță, se toacă mărunt și se mixează energic cu puțină sare și ulei, cca. 3 minute. Apoi se adaugă vinetele tocate cu un cuțit de lemn, amestecându-se energic...

Citeste continuarea

Salata Floare din cartofi, cu ardei copti si masline

Postat de RODIMUR

Salata Floare din cartofi, cu ardei copti si masline

Ardeii capia se scot de cu seară de la congelator și se pun într-o strecurătoare, pentru ca decongelându-se, să lase toată zeama. Cartofii se spală și se pun în apă...

Citeste continuarea

Comentarii

la 03.01.2018, 06:26
Delicioasă salată, sigur merită încercată!
la 03.01.2018, 06:53
Așa e, Kytz! E aproape gata mâncată...Mulțumesc pentru apreciere!
la 03.01.2018, 09:46
la 03.01.2018, 10:01
bun
la 03.01.2018, 10:02

Vezi toate comentariile (30)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking