Salata Caesar

Postat de ctlina in Salate
30 Iun 2015 | 4398 vizualizari
Salata Caesar

Pe cat de simpla, pe atat de controversata, Salata Caesar este una dintre cele mai gustoase si faimoase salate, facand parte din meniurile restaurantelor din intreaga lume. Desi exista mai multe variante in legatura cu inventatorul Salatei Caesar, cea mai plauzibila este aceea care il scoate in prim plan pe Caesar Cardini ( 1896-1956), un italian imigrant care a lucrat ca bucatar si administrator de hotel in Mexic și Statele Unite ale Americii. Cardini locuia în San Diego dar, de asemenea, a lucrat in Tijuana – Mexic, la hotelul care astazi ii poarta numele – Hotel Caesar , pentru a evita restricțiile datorate perioadei de criza economica din Statele Unite. Pe data de 4 Iulie 1924, dupa o petrecere ce a durat un weekend intreg, Caesar Cardini a trebuit sa prepare un meniu in graba pentru un grup de actori de la Hollywood, veniti in Tijuana pentru relaxare . Initial, actorii trebuiau sa plece dimineata, dar, din cauza vremei proaste, plecarea lor s-a amanat. Restaurantul nu mai avea foarte multe provizii si bucatarul a trebuit sa prepare ceva rapid, pentru grupul de actori, inainte ca ei sa se intoarca la Hollywood. Astfel, fiind presat de imprejurari, a pregatit aceasta salata cu ingredientele care existau la momentul acela in bucataria restaurantului: salata romanacu frunze netede, bine uscata si asezate intregi pe marginea unei farfurii plate, pentru a putea fi mancate cu degetele, crutoane proaspat preparate, parmezan ras, usturoi, ulei de masline, otet din vin, zeama de lamaie proaspat stoarsa, piper negru proaspat macinat, sare, ou nefiert si sos Worcestershire. Doi ani mai tarziu, in 1926, Alex Cardini fratele lui Caesar, s-a alaturat acestuia la restaurantul din Tijuana. Alex, un fost pilot al Fortelor Aeriene Italiene in timpul primului război mondial, a adăugat alte ingrediente, dintre care una era anșoa, și a numit-o Salata Aviatorilor salata dedicata pilotilor de la Rockwell camp Baza Aeriana de la San Diego. Versiunea lui Alex a devenit foarte populara, iar mai tarziu, aceasta salata a fost redenumit „Salata Caesar.” Cezar s-a declarat a fi ferm împotriva includerii anșoa in acest amestec, sustinand ca sosul Worcestershire, are aroma si gust slab de pește . De asemenea, el a sustinut ca uleiul folosit trebuie sa fie ulei de masline italian, iar parmezanul, de asemenea trebuia sa fie importat din Italia. Spre sfarsitul anilor 1990, Salata Caesar a fost declarata ilegala in California, printr-o lege care interzicea comercializarea oricarui tip de mancare ce foloseste oua crude ca ingredient. Legea a fost revizuita si situatia a fost remediata in 1998, iar salata s-a gasit din nou in restaurante. Astazi, salata Caesar Cardini este pe aproape fiecare meniu de restaurant și hotel și este un discontinue în meniuri de catering din întreaga lume. Trei ani inainte de moartea lui Cardini in 1956, cei mai buni bucatari din „Societatea Internaționala Epicures” de la Paris au proclamat Salata Caesar drept „cea mai mare reteta provenita din America, in 50 de ani. (sursa: dietamediteraneana.wordpress.com)

Ingrediente

  • 1 salata verde
  • 60 g de parmezan
  • 250 g piept de pui
  • ulei de masline
  • mustar de Dijon
  • otet de vin,
  • sare, piper, paprika
  • 1 lingura de smanrana
  • crotoane de paine usturoiate
  • 1/2 castravete lung
  • 1/2 ardei rosu
  • oua tari sau moi (dupa preferinta)

Mod de preparare

Incingeti bine grill-ul. Dati pieptul de pui prin sare, piper, papika si putin ulei de masline.
Rumeniti-l pe ambele parti. Dupa ce s-a racit putin il taiati in bucatele.
Pregatim sosul vinaigrette: amestecam otetul, mustarul, sarea si piperul.
La urma adaugam uleiul si smantana si frecam bine pana se obtine o crema mai subtire.

Spalati salata.
Taiati-o bucati si puneti peste ea sosul vinaigrette. Amestecati.
Taiati ardeiul in cubuletele si castravetele in rondele.
Razuiti parmezanul.
Fierbeti ouale in apa cu sare - 1 ou /persoana. (10 minute pentru oua tari, 5-6 minute pentru oua moi).

Intr-o farfurie adanca puneti salata, ornati cu castravetele, bucatile de pui, ardeiul rosu si parmezanul razuit.
In mijloc puneti oul moale (sau taiati oul tare in 4).
Presarati crutoane de paine usturoiate.

Pofta buna!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Salata Caesar" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (19)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Salata Caesar cu pui

Postat de rocsi_1612

Salata Caesar cu pui

Spalati pieptul de pui si il stergeti cu niste servetele. Il taiati in doua, apoi fiecare jumatate o taiati in doua pe lungime. Il puneti intr-o cratita, presarati sare, piper, boia dulce si iute,...

Citeste continuarea

Salata Caesar

Postat de cristina1985

Salata Caesar

Pentru crutoane:  uleiul se amesteca cu ierburile uscatate si usturoiul presat si sarea. Se taie painea cubulete,se toarna cu lingura din uleiul condimentat. Se amesteca cu 2 linguri...

Citeste continuarea

Comentarii

la 30.06.2015, 18:43
ce buna e
la 30.06.2015, 18:50
la 30.06.2015, 18:54
delicioasa!
la 30.06.2015, 19:03
multumesc
la 30.06.2015, 19:12
Buna salata pe vremea asta!

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking