Salata Caprese
Postat de RODIMUR in Salate
22 Iun 2018 | 3433 vizualizari
Îmi doream de mult timp să prepar această salată, nu pentru că aș fi fost în căutarea unei diete rezonabile și plăcute, ci pentru că m-au atras dintotdeauna, numele, istoricul și aspectul ei.
Salata Caprese nu înseamnă doar dietă mediteraneană, mâncare consistentă, dar ușoară și estetică, ci și patriotism, steagul Italiei și un istoric interesant, pornind de la insula Capri, de unde-i vine numele și unde a fost preparată pentru prima dată de către un bucătar care voia să vadă culorile țării sale, pe platouri și farfurii.
Salata Caprese apare menționată pentru prima dată în 1924, în meniul de seară al unui hotel de pe insula Capri (Hotel Capri Quisisana) pentru că Filippo Tommaso Marinetti a cerut impunerea acestui preparat într-un meniu sănătos.
Mai târziu, în 1952, preparatul s-a impus și a devenit foarte cunoscut nu doar grație gustului și aromelor sale, ci și regelui Farouk al Egiptului, care aflat pe insula Capri a cerut, la revenirea de la plajă, un preparat ușor. I s-a servit ceea ce mai târziu a devenit rețeta sa favorită, un sandviș cu salată Caprese între cele două felii.
Am preparat această salată cât se poate de simplu, plecând de la rețeta originală. Mai nou, au apărut diferite alte variante, cu usturoi tocat, pătrunjel sau diferite sosuri. Mi s-a părut că rețeta minimală este nu numai cea originală, ci și ceea ce poate fi numit într-adevăr un preparat ușor, dar consistent de dietă.
Salata se prepară ușor și repede, dar după preparare trebuie să stea o oră la frigider.