Cum se prepara Salata de boeuf, reteta traditionala pentru sarbatori in familie:
Carnea de vițel/vită se spală, se curăță de vițe, seu și de pielițe nedorite, după care se pune cu apă multă la fiert, la foc iute. Se spumuiește când este cazul și se adaugă apă caldă, dacă scade prea mult la fiert. Când carnea este fiartă (se verifică înțepând cu o furculiță), se strecoară de zeamă (care se poate transforma într-o supă excelentă, așa cum am scris în introducere) se lasă să se răcească, după care se taie foarte mărunt, având grijă să îndepărtați zgărciurile (dacă sunt).
Legumele (morcovii, pătrunjeii, țelina) se curăță, se spală și se pun la fiert. Când sunt fierte, se lasă puțin să se răcorească, după care se taie mărunt.
Cartofii se spală și se pun separat la fiert, întregi. Când sunt gata fierți, cartofii se lasă să se răcorească, se curăță de coji și se taie mărunt.
Mazărea, dacă e din conservă, se clătește în mai multe ape, pentru a face să dispară gustul conservantului, după care se lasă la scurs. Dacă mazărea este conservată, o fierbeți și apoi o lăsați la strecurat.
Castraveții murați se clătesc în apă rece, se șterg cu un prosop de hârtie, se taie mărunt și se lasă în strecurătoare să se scurgă de moare.
Se amestecă toate aceste ingrediente tăiate mărunt.
Separat se prepară maioneza, din 2 gălbenușuri fierte tari și 2 gălbenușuri crude, amestecate cu 2 linguri de muștar clasic. Se mixează bine și se încorporează, puțin cîte puțin uleiul, până ce rezultă o maioneză bine legată. Cine vrea, poate adăuga câteva picături de zeamă de lămâie.
În amestecul de legume și carne se adaugă 3/4 din Maioneză, se amestecă bine și se condimentează cu sare, după gust. Dacă doriți ca salata să fie mai acrișoară, mai puteți adăuga muștar, zeamă de lămâie, sau încă 1-2 Castraveți murați.
Salata se așează într-un platou, se aranjează frumos și se unge, în strat uniform cu maioneza rămasă. Se decorează după preferință.
Va recomandam si reteta Salata Boeuf dietetica