Sarmale manastiresti

Postat de Ksenya in Mancaruri de post
20 Dec 2016 | 37784 vizualizari
Sarmale manastiresti

Reteta de fata v-o aduc de la o manastire din Rep.Moldova. Nu mi-am inchipuit vreodata ca aceste sarmale pot  fi atat de bune. Pe moment, aveam o dilema, ma gandeam, ori imi era tare foame ori chiar sunt bune. Asa ca le-am  facut si, de atunci, le fac mereu in timpul postului.    

Ingrediente

  • 1 capatana varza murata
  • 500 g pasat (crupe de porumb)
  • 1 cana orez
  • 6 cepe mari tocate
  • 3 fire potrivite praz spalat si tocat
  • 4 morcovi mari dati prin razatoare
  • 150 g telina curatata , spalata si data prin razatoare
  • 8 linguri ulei pentru calit
  • 2 linguri ulei pentru fundul oalei
  • 2 linguri pasta tomate
  • 2 linguri pasta ardei
  • verdeata (optional)
  • sare
  • piper
  • o crenguta de cimbru
  • tije uscate de marar
  • stock de legume sau apa

Mod de preparare

  

Desfacem capatana in frunze, daca este prea acra, o trecem prin jet de apa si o lasam la scurs.Pregatim frunzele penru umplut, scotandu-le cotoarele.

Pasatul il spalam in mai multe ape, pana apa ramane limpede. Il punem la scurs.

Intr-o tigaie incapatoare, calim ceapa in ulei, adaugam prazul, apoi morcovii si telina, presaram cu sare si lasam la inabusit, pana legumele se inmoaie.  Adaugam pasta de rosii si cea de ardei, potrivim de sare si piper, amestecam si mai lasam 2-3 minute la foc potrivit.

 Separat, intr-un vas, punem pasatul scurs, cana de orez si compozitia din tigaie, amestecam bine, adaugam verdeata daca aveti.

Formam sarmalele.

Intr-o oala, facem un pat din tije de marar uscat, peste care punem cotoarele de varza tocate, adaugam 2 linguri de ulei si incepem sa asezam sarmalele. Deasupra, adaugam o crenguta de cimbru si acoperim cu cotoarele de la varza tocate. Se toarna stock de legume sau apa, pana se acopera bine sarmalele.

Se acopera cu capac si se lasa la foc iute, pana da primul clocot, apoi lasati la foc mic sa bolboroseasca 3 ore.

Pofta buna!

Se servesc cu ceapa rosie, praz, ardei iuti sau cu ce va place!

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmale manastiresti" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (30)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Sarmale manastiresti

Postat de susu

Sarmale manastiresti

Cartofii si morcovul curatate se dau prim razatoarea mare iar ceapa se toaca marunt. Calim toate legumele impreuna timp de cateva minute dupa care adaugam orezul si-l calim si pe acesta. Punem...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.12.2016, 19:45
la 20.12.2016, 19:46
Eu am mâncat deseori pe la mănăstiri, şi-i firesc, dacă privim prin prisma misiunii mele.
Cred că-n cazul reţetei de faţă stă în păsat şi-n gramajul de ţelină, ca ingrediente zic, dar şi-n atmosfera de rugăciune în care se fac, spiritual vorbind.
Fain!
la 20.12.2016, 19:49
Roxana ,multumesc de popas
la 20.12.2016, 19:51
Portiadelumina,ma bucur ca cunosti gustul lor! Multumesc de trecere.
la 20.12.2016, 19:56
Wow,arata tare delicios,am toate ingredientele pana la pasat,pap si de la tine

Vezi toate comentariile (30)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking