Shakshuka

Postat de rivka in Aperitive / Garnituri
4 Sep 2009 | 12344 vizualizari

O mancare cu oua din Israel. Potrivita pentru o cina copioasa in familie, aceasta mancare are mai multe avantaje, este fara carne(pentru o zi in care vreti sa mancati copios si fara carne), are costuri reduse, este asa buna de lingeti farfuria.

Inapoi la reteta

Comentarii (14)

la 04.09.2009, 16:45
de fiecare data cand vad ca ai postat dau fuguta sa imi reamintesc... o data in plus ma bucur din suflet de postarea ta
la 06.09.2009, 00:39
Imi place ca e cu mult usturoi.
la 06.09.2009, 20:33
foarte interesant ;termenul'shakshuka este folosit in toate tarile arabe ,cu toate ca in fiecare tara se prepara altfel
la 07.09.2009, 15:57
arata bine,sper sa-mi placa si la gust.Abia astept sa incerc.
la 07.09.2009, 17:23
mmm ce bine arata ...o fac si eu cat de curand
la 13.11.2009, 15:23
sant convins ca este gustos, dar, din pacate, nu este shakshuka; sant dispus sa o invit pe doamna rivka la orice restaurant oriental din israel unde se serveste sakshuka (...) cu cartofi si chimen
la 13.11.2009, 19:04
buna seara tuturor,

am recitit interventia mea anterioara si mi-am dat seama ca pot parea un negativist si un destructiv (si nu sant asa). imi cer scuze.
shakshuka (sau shakshouka) imi este foarte importanta sufleteste, pentru ca, intr-adevar este o mancare superba. isi are originea in nordul africii (mai ales tunisia si libia) si este considerata o mancare pentru o dimineata tarzie (din pacate, nici aici nu sant de acord cu doamna rivka, nu este un fel pentru cina). si, pentru a nu fi un critic fara "baza", imi permit sa va trimit reteta de shakshuka, asa cum se pregateste la restaurantul "dr. shakshuka" din Yaffa (suburbie a tel aviv-ului) si foarte apropiata de reteta recomandata de gurul bucatariei israeliene, israel aharoni:
componente:
- 7-8 rosii mijlocii, dar coapte bine
- 2-3 ardei grasi rosii
- 2-4 ardei iuti (cand le va veni vremea, adugati-i cu grija; shakshuka trebuie sa fie picanta, dar nu sa-ti ia gura foc
- 1 ceapa mijlocie
- 5-6 catei de usturoi
- 1 cutie de pasta de rosii (250-330 g.) sau o cutie de pasta de rosii cu rosii zdrobite in ea
- 75 - 100 ml. ulei de masline
- 1 lingura de paprica iute
- 1 lingura de paprica dulce
- sare, piper, condimente orientale (turmerik, cumin, coriandru, proaspat sau uscat, etc}
- 1 lingurita zahar
Preparare:
Ceapa, taiata grosolan, si cateii de usturoi taiati felii subtiri se calesc in uleiul de masline, la foc mic, pana incep sa-si schimbe culoarea Rosiile se trec prin apa fierbinte pentru 30 sec. (pentru a fi curatite mai usor) si apoi se trec pe razatoare. se adauga peste ceapa/usturoi. la fel ardeii grasi pe care i-am taiat cuburi si ardeii iuti taiati marunt (cu grija, poate sant foarte iuti si trebuie mai putin decat am recomandat). se adauga si cutia cu pasta de rosii. se lasa sa fiarba la foc mic pana lichidul scade aproape complet (dureaza cam 1 ora) Din cand in cand se amesteca, pentru ca legumele sa nu se prinda. catre sfarsit se adauga paprika, sarea, zaharul si restul condimentelor. in final se adauga ouale, ca atunci cand facem ochiuri, cu grija. se lasa sa se "faca" pana cand albusul s-a "inchegat" dar galbenusul a ramas "vulnerabil". in general se pun in calcul 2 oua/portie. ceea ce v-am prezentat este pentru 5-6 portii. Alaturi, puneti o farfuriuta cu masline, castraveti murati si ceapa curatata.
N.B. - sa aveti multa paiine proaspata

Deci, in 2 vorbe, diferentele fata de reteta recomandata de doamna rivka
- intr-adevar, sakshuka - "cate bordeie atatea obiceie"
- dar, ce sa faci, este mancare tripolitana sau tunisiana si nu ardeleneasca sau ungureasca - nu are cartofi si nu chimen (le rezervam pentru gulash)
- trebuie sa fie picanta
- nu este tipica pentru masa de seara

Cine vrea sa controleze ceea ce am scris, Wikipedia ii sta la dispozitioe

Va iubesc

Sorin
la 13.11.2009, 19:18
super postarea sorin multumim
la 13.11.2009, 20:27
doamna rivka
cu adevarat sateti "o doamna". traim intr-o lume in care lucrurile normale par anormale. este o raritate ca o critica sa fie apreciata pozitiv. apreciez din tot sufletul reactia dumneavoastra. fara sa va cunosc, v-am adaugat pe lista prietenilor mei
sorin
la 15.02.2010, 19:22
waaau, acum vad reteta!! imi suna bine ambele variante, si cea a Rivkai si cea expusa de Sorin, cu siguranta le incerc, maia lesc ca-s picante/usturoiate!!
la 14.02.2011, 18:20
la 14.02.2011, 18:36
cartofi, oua...rosii..exact pe gustul meu trebuie s aincerc....sigur e f buna
la 14.02.2011, 18:40
Wowww...ce deliciu...total
la 30.04.2014, 18:30

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking