Pastele se pun la fiert, în apă clocotită cu sare, conform recomandărilor de pe ambalaj. Când sunt gata fierte, spaghetele se strecoară, se clătesc și se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă.
În timp spaghetele fierb, se curăță ciupercile de pielițe și de filamente, se spală, se feliază și se călesc ușor în 100 grame de unt și două linguri de ulei de floarea soarelui.
Se curăță ceapa, se spală, se taie julienne și se adaugă în tigaia cu ciupercile, la călit.
Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de semințe, se taie julienne și se adaugă în tigaia cu celelalte legume. Se adaugă 100 ml de apă și se lasă legumele la fiert înăbușit, până ce se pătrund și scade apa și lichidul lăsat de ciuperci.
Când legumele s-au pătruns și lichidul a scăzut, se adaugă roșiile cherry, spălate și înjumătățite în prealabil. Se mai lasă tigaia la foc mic, înăbușit, încă 3-4 minute.
Între timp se curăță cățeii de usturoi, se pisează și se mixează cu sarea, până ce se leagă puțin, ca o maioneză. Se adaugă uleiul de măsline și se continuă mixarea. În sfârșit, se adaugă smântâna, se presară piper și se omogenizează sosul.
Spaghetele bine scurse de apă se pun în platou, se toarnă sosul de usturoi, se amestecă și se adaugă ciupercile scăzute, cu ardei. Se servește imediat.