Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Postat de simona72 in Pui
20 Iul 2018 | 4571 vizualizari
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Provocarea GastroArt Ma alatur si eu cu drag acestei provocari. Admir si felicit pe fiecare in parte ce se implica pentru a promova bucataria romaneasca, dar in aceeasi masura si pe cei indrazneti si plini de inovatii. Desigur ca atunci cand vine vorba de carne tocata, se pot face multe variante, nu doar ardei umpluti. Pana la urma se pot umple foarte mule legume: rosii, dovlecei, vinete, de ardei nu mai vorbim, doar ei sunt cei mai cunoscuti. Initial am vrut sa aleg alta leguma, dar am ramas pe ardei pentru ca nu am amintiri prea placute despre ei. Nu am fost si nu sunt nici acum un mare fan al ardeilor umpluti. Cand eram copila, erau asa, ca un vis urat de vara :)) Apoi am crescut si na, gusturile s-au diversificat, am acceptat mancarea asta, dar rar…o data pe an. Imi aduc aminte ca cei mai buni ardei mi s-au parut cei facuti de mama, dar nu oricum. A facut o umplutura de carne ca pentru sarmale si a umplut cu ea ardei, dovlecei, iar din ce a ramas a facut si cateva sarmale. A pus totul intr-o oala de lut, a adaugat multe rosii si a fiert la foc mic, in cuptor. In felul acesta ardeii imprumuta diferite arome de la celelalte legume, mai ales de la varza acra de la sarmale… Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci cand coacem ardeiul, acesta se transforma total. Ei, varianta asta de ardei copt si apoi umplut este absolut delicioasa! Ardeiul devine dulce, iar in combinatie cu carnea si legumele transformarea este spectaculoasa.

Ingrediente

  • 2 ardei grasi galbeni
  • 100-120 gr piept de pui
  • 1 ceapa mica
  • 2-3 linguri ulei
  • 1 rosie de gradina
  • 2 pumni de galbiori
  • 1 cub mic de unt
  • Sare si piper proaspat rasnit
  • Cimbrisor
  • Pentru sos:
  • 1 rosie mare de gradina
  • 1 graunte de usturoi
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurita miere
  • 1 praf de chili
  • 1 lingura ulei de floarea soarelui
  • 2 linguri ulei de dovleac(optional)

Mod de preparare

Se coc ardeii pe o plita, se curata de coaja, se scot samburii si cotorul in asa fel incat sa ne ramana cat mai intreg ardeiul. Cotorul il pastram pentru decor.

Pentru umplutura: se taie ceapa marunt si se caleste in putin ulei de floarea soarelui. Se da prin masina de tocat carnea de pui si se adauga peste ceapa calita. Amestecam cu o lingura de lemn in asa fel incat sa se desfaca carnea si sa se caleasca uniform. Cand carnea s-a calit si zeama lasata s-a evaporat, adaugam rosia curatata de coaja si taiata cubulete. Lasam la foc inca 3-4 minute. Asezonam cu sare, piper si cimbrisor uscat. Dam deoparte umplutura, iar in aceeasi tigaie punem 1 lingura de ulei cu un cub mic de unt. Adaugam ciupercile (galbiorii) si ii calim la foc iute pana se inmoaie si apa lasata scade de tot. La final ii pudram cu putina sare si cimbrisor uscat. O parte din galbiori ii punem peste carne, iar restul ii pastram pentru decor.

Pentru sos:  se curata usturoiul, se toaca marunt si se caleste cateva secunde in putin ulei. Se adauga rosia curatata de coaja si pasirata la blender. Lasam sa se caleasca 3-4 minut. Adaugam un praf de sare, chili, putina miere si amestecam. Impartim sosul in doua si-l punem in doua vase mici termorezistente. Peste sos asezam ardeii copti si umpluti cu amestecul facut anterior. Stropim cu putin ulei de dovleac ardeii (este optional), presaram putin cimbrisor deasupra, aruncam si cativa galbiori caliti peste ardei. Dam totul la cuptorul incins la 160-170 grade C, pentru maxim 15 minute. La final, daca doriti, puteti sa puneti patrunjel verde. Eu am ales sa pun restul de galbiori ramasi…

Sa va fie de folos!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (24)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Briose din aluat dospit cu umplutura de carne si legume

Postat de simona72

Briose din aluat dospit cu umplutura de carne si legume

Aluatul, l-am facut la masina de paine, iar ingredientele au fost puse in cuva masinii in ordinea scrisa mai sus la ingrediente. Lasam aluatul la dospit la loc caldut aproximativ 30 minute....

Citeste continuarea

Papricas de pui cu galuste de faina

Postat de Pungasa_Rogue

Papricas de pui cu galuste de faina

Pulpele se curata, se spala si se pun intr-un wok cu ulei. Se presara sare si se macina putin piper peste ele. Se acopera wok-ul cu un capac. Se inabuse pulpele si se adauga apa atunci cand este...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Espresso Machine

- 700 lei
1699.99 lei
999.99 lei

Comentarii

la 20.07.2018, 14:38
eu sunt fana ardei,nu refuz niciodata
la 20.07.2018, 15:03
Îmi plac mult ardeii umpluți, dar niciodată nu am mâncat decât fierți și cu carne de porc+vită (adică tradiționali, că-mi place mâncarea tradițională...) Iar acum sunt curioasă cum este acest preparat, cu ardei copți și cu alt fel de carne (dar și cu gălbiori,ceea ce cred că aduce un plus de savoare...!)
la 20.07.2018, 15:05
Multumesc!
la 20.07.2018, 15:47
Combinatiile ingenioase si noi imi starnesc curiozitatea si apetitul. Iar aceasta este dementiala, mai ales ca am vazut si galbiori!
la 20.07.2018, 16:32
Delicios trebuie sa fie!

Vezi toate comentariile (24)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking