Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală și se pun întregi la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul.
Se curăță ceapa și usturoiul, se spală și se pun la fiert cu celelalte legume, după ce acestea au dat deja în clocot. Se adaugă în oală și boabele de piper.
Se curăță cartofii, se spală și se adaugă întregi la fiert în oală, când rădăcinoasele sunt aproape fierte.
Se spală roșiile, se curăță de pielițe, se îndepărtează semințele, se taie fâșii și se adaugă la fiert cu celelalte legume, când cartofii sunt aproape fierți.
Cât timp fierb legumele, se face compoziția pentru găluște. Se pune apa (supa concentrată) la fiert, la foc mic și imediat se adaugă, în ploaie, grisul. Se amestecă întruna, ca să nu se formeze cocoloașe. Se ține crăticioara cu grisul la fiert, până ce se îngroașă tare. Atunci se ia de pe foc și se lasă la răcit, dar se amestecă în ea, din când în când ca să nu se formeze pojghiță.
Când compoziția pentru găluște s-a răcit și întărit, se unge lingurița pentru înghețată cu ulei și se iau cu aceasta porții de găluște, care se depun pe o farfurie unsă cu ulei, ca să nu se lipească. Deoarece găluștele sunt deja fierte, nu este nevoie să fie adăugate în supă decât în momentul servirii, în farfurie, sau în supieră.
Când toate legumele sunt fierte, se scot ceapa și cățeii de usturoi, se adaugă două linguri de ulei, se mai fierbe supa încă 1-2 minute, se condimentează cu sare și piper, se presară pătrunjelul spălat și tocat în prealabil, după care se ia oala de pe foc.
Se pune capacul pe oală și după 10 minute ”de odihnă”, supa poate fi servită.