Tartine italiene

Postat de ctlina in Sandvisuri
9 Sep 2015 | 3667 vizualizari
Tartine italiene

Vreti sa calatoriti in Italia astazi ? Va propun cateva tartine italiene. Prosciutto este unul dintre cele mai bine pastrate secrete ale gastronomiei italiene. Aceasta sunca, pe care o puteti gusta in variantele „crudo" (uscata) sau „cotto" (trebuie fiarta inainte de a fi folosita), a trecut peste toate granitele, invadand continentele. Cele mai cunoscute sortimente cu certificat de origine controlata sunt cele care se produc in regiunile Parma (Prosciutto di Parma - are o culoare roz si un gust dulceag, ce aminteste usor de cel al alunelor, datorat zerului de branza Parmigiano- Reggiano cu care sunt hraniti porcii ), Friuli- Venezia Giulia (Prosciutto di San Daniele, este mai inchis la culoare si cu un gust mult mai dulce) si Toscana (Prosciutto Toscana, in afara de sare, carnea fiind innobilata cu rozmarin, usturoi, ienupar si piper). Toate insa au nevoie de luni si chiar ani pentru a acumula toata savoarea. In multe regiuni din Italia, prosciutto se pregateste si astazi respectandu-se o tehnica veche de mai bine de 2.000 de ani. Simplitatea este cuvantul-cheie. Mai intai se curata de piele si grasime piciorul de porc, capatand astfel aspectul unui copan de pui gigant, apoi se sareaza (se foloseste in special sare de mare). De acest ultim proces se ocupa „maestro salatore", care adauga o anumita cantitate de sare, lasand apoi carnea sa stea intr-o atmosfera umeda timp de o saptamana. Urmeaza un alt strat de sare si alte doua saptamani, timp in care „maestro salatore" regleaza permanent temperatura si umiditatea pentru ca prosciutto sa capete calitatile care l-au facut celebru. In continuare se spala de sare si se lasa intr-o incapere rece, intunecata si foarte bine aerisita, pana cand se usuca foarte bine. Acum urmeaza etapa in care prosciutto va capata gustul si aroma caracteristice fiecarei zone in parte: este lasata sa se usuce in continuare in aer liber, timp de aproape opt luni, imprumutand astfel un pic din „parfumul" muntilor sau al padurilor. Intr-adevar, sarea si aerul sunt cele doua elemente care nuanteaza fiecare tip de prosciutto in parte. Intregul proces poate dura intre un an si doi ani, iar la sfarsit un alt „maestro" va testa calitatea fiecarei bucati de prosciutto. Intepand din loc in loc cu un ac de os, va adulmeca aroma, hotarand daca aceasta delicatesa este gata sa ajunga in farfurii. De cele mai multe ori prosciutto se serveste alaturi de felii de pepene galben, smochine sau bulgari de mozzarella. La fel de simplu este sa pregatiti o gustare delicioasa ce poate fi servita la o petrecere. Se folosesc felii de bagheta stropite cu ulei de masline si coapte in cuptor pana cand devin aurii. Feliile de prosciutto se ruleaza si se taie in trei. Peste bagheta rumenita se asaza cate o bucatica de mozzarella si un rulou de prosciutto. Doar atat... (sursa: http://a1.ro/lifestyle/family/prosciutto-sunca-fina-a-italiei-id62329.html)

Ingrediente

  • 3 felii de paine cu nuci
  • 4 felii de prosciutto
  • cateva felii de roșie uscata în ulei de măsline
  • 3 linguri de tapenade - pasta de masline negre
  • 3 linguri de ricotta
  • salata verde
  • sos vinaigrette (sare, piper, otet, ulei de masline)
  • 1 ou
  • ardei verde, rosii cherry
  • seminte de mac, paprika dulce

Mod de preparare

3 variante :

Ungeti cele 3 felii de paine cu tapenada si apoi cu ricotta.

1. Depuneti 2 felii de Prosciutto.
Decorati cu rosii uscate, ardei verde si rosii cherry.

Presarati seminte de mac si serviti cu o salata verde asezonata cu sos vinaigrette.

2. Adaugati peste painea tartinata salata verde. Puneti un pic de sos vinaigrette peste salata.

Faceti un ochi si-l depuneti peste salata.

Decorati cu rosii uscate si paprika . Serviti imediat.  

3. Adaugati peste painea tartinata salata verde.

Puneti sos vinaigrette si 2 felii de Prosciutto.

Decorati cu rosii uscate, ardei verde si rosii cherry.  

Pofta Buna !!!!  

Daca ti-a placut reteta noastra "Tartine italiene" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (14)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Aperitiv tartine cu crema de sprot afumat

Postat de mihaelar63

Aperitiv tartine cu crema de sprot afumat

Gogosarul se taie cubulete marunte . Patrunjelul se toaca si usturoiul se piseaza . Stoarceti zeama de lamiie . Sprotul afumat impreuna cu uleiul in care este conservat se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 09.09.2015, 17:35
la 09.09.2015, 17:45
Te pregatesti pentru pachetel?
la 09.09.2015, 17:47
bune
la 09.09.2015, 18:12
delicioase
la 09.09.2015, 18:21
foarte bune

Vezi toate comentariile (14)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking