Toba

Postat de ancutsa in Mezel de casa
21 Dec 2019 | 5382 vizualizari
Toba

  Un preparat tradițional nelipsit la sărbătorile românești. Pentru mine, toba a cărui preparare implică toată familia. Nu o pregătim prea des, însă pentru că am tot cumpărat și nu ne-a plăcut (prea picantă și eu nu mâncam, ori prea multe zgârciuri, ori altele), ne-am hotărât să o pregătim în casă din nou. Am luat din timp tot ce ne-a trebuit și le-am ținut la congelator (astfel că și costul să nu fie prea mare). Am obținut 1,5 kg de tobă, cu gust incomparabil. A ieșit super și abia ne abținem să n-o mâncăm până la Crăciun! :) "Bunatati pentru Craciun"

Ingrediente

  • 1/2 căpățână de porc,
  • 1,6 kg (1 buc) rasol de porc,
  • 1 linguriță piper negru boabe,
  • Sare, după gust,
  • 4 foi de dafin,
  • 600 g ficat de porc,
  • 550 g (1 buc) limbă de porc,
  • 860 g inimi de porc (au fost 2 bucăți),
  • 1 membrană (burtă) pentru tobă,
  • 2 linguri oțet

Mod de preparare

 

 

Se pârlesc rasolul și căpățâna de porc, apoi se curăță și se spală. Rasolul se feliază. Se pun într-o oală cu capacitate de 10 litri, se acoperă cu apă, se adaugă sarea (cam o lingură apoi se potrivește după gust) și se fierb. Se îndepărtează spuma, iar când apa rămâne limpede, se adaugă piperul și foile de dafin. În total, fierb cam 2 ore. Când sunt gata (carnea se desprinde de pe oase), atunci se scot și se lasă la răcit. Apa în care au fiert, o păstrăm deoparte.

Ficatul de porc se curăță, se spală și se pune într-o oală de 3 l, acoperit cu apă, se fierbe cam 40 de minute. Se scoate la răcit, pe o tavă.

Limba și inimile (inimile se curăță de vene) se spală și se fierb împreună, într-o oală de 5 l. După ce sunt gata (aprox 1 h), se scot pe o tavă, se lasă la răcit, iar limba se curăță de pieliță.

Cât timp fierb acestea de mai sus, se pune burta într-un vas (acoperit) cu apă rece și oțet.

 

Se taie ficatul, limba și inimile fâșii. Se desprinde carnea de pe oase (căpățână și rasol), apoi se taie tot fâșii.

Se spală burta pentru tobă, mai întâi în apă caldă, apoi în apă rece, apoi iar în apă caldă, apoi se umple cu toate ingredientele și se adaugă câteva polonice (atât cât ne permite burta) din lichidul în care au fiert capul și rasolul. Se leagă cu ață. Se scufundă în oala cu apa în care au fiert capul și rasolul și se lasă să fiarbă încă o oră. Se scoate din oală, se pune pe o tavă și se așază o greutate pe ea. Se lasă la răcit, până a doua zi. Se păstrează la frigider.

 

Timp de gătire: 2+1 h

Timp de pregătire: 2 h

Porții: se obține o tobă de 1,5 kg

 

Poftă Bună!

Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:  https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/12/toba.html 

Daca ti-a placut reteta noastra "Toba" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (21)
Retete similare

Toba de porc

Postat de Pungasa_Rogue

Toba de porc

Se elimina grasimea de pe capatana, apoi aceasta din urma se spala, se taie in 2-3 bucati mari si se fierbe in apa cu sare intr-o oala sub presiune, circa o ora sau pana cand carnea cade de pe...

Citeste continuarea

Toba

Postat de sufletista

Toba

Intr-o oala adaugam apa,sare,boabe de piper,foaie de dafin,adaugam ingredientele(curatate,spalate inainte) si le fierbem pana se inmoaie urechile si soricul, spumam de cate ori este nevoie. Vom...

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.12.2019, 23:41
la 22.12.2019, 00:17
la 22.12.2019, 05:42
Ce bine arata in sectiune !!!
la 22.12.2019, 08:12
Arata super bine!
la 22.12.2019, 09:59
Arata foarte bine, doar cu ficatul ala nu ma impac in toba, noi il folosim la lebar.

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking