Tocana de legume cu galbiori si frigarui

Postat de simona72 in Mancare copii
17 Iul 2019 | 1808 vizualizari
Tocana de legume cu galbiori si frigarui

Ador tocanitele de vara, cu multe rosii, ardei si ceapa. Daca avem si ciuperci de padure, tocanita deja devine o delicatesa. E perioada in care pietele/padurile abunda de ciuperci. E pacat sa nu profitam!!  "Meniu copii"

Ingrediente

  • Pentru tocana:
  • 3-4 linguri ulei de masline
  • 3 cepe
  • 3 rosii de gradina
  • 6 ardei grasi(copti si curatati)
  • 500-600 gr ciuperci galbiori
  • 200 ml suc de rosii
  • 150 ml apa
  • 50 gr orez cu bobul lung(optional)
  • 1 legatura de patrunjel
  • Sare si piper dupa gust
  • ½ legatura marar tocat fin(optional)
  • Pentru frigarui:
  • 1 muschiulet de porc
  • Sare, piper, amestecul de condimente preferat
  • 6 carnaciori proaspeti(din amestec carne de vita cu oaie)
  • Optional: 1-2 bucati de hribi proaspeti

Mod de preparare

Ne pregatim ingredientele pentru tocanita. Fiind foarte cald afara am preferat sa fac tocanita la aparatul Crock-Pot Express cu gatire sub presiune. Se cupleaza aparatul la sursa de curent, se alege functia Brown/Saute, se apasa butonul Start/Stop. Se pune uleiul in vasul aparatului si se lasa sa se incinga.

Ceapa se curata si se taie pestisor. Se pune ceapa peste ulei si se lasa sa se caleasca. Ciupercile se curata la inceput de impuritati/mizerii/pamant, se taie partile care sunt stricate, apoi se trec rapid prin jet de apa. Se taie ciupercile in bucati. Eu prefer sa le rup cu degetele si sa nu folosesc deloc cutitul. In felul acesta evit sa le zdrobesc. Pun ciupercile peste ceapa calita, amestec cu o lingura de lemn si le las pana incep putin sa se inmoaie, 5-6 minute. Rosiile se curata de coaja, se taie cuburi. Ardeii grasi copti si curatati se rup in fasii. Se adauga legumele in vasul aparatului, se amesteca din nou cu lingura de lemn. Se adauga si sucul de rosii, de preferat unul gros, sau daca nu aveti puteti sa adaugati si 1 lingura de concentrat de rosii. Se pune capacul, supapa de aburi trebuie sa fie inchisa, se alege un nou program , se apasa butonul Rice/Risotto si timpul de 30 minute. Se apasa butonul Start/Stop. Dupa expirarea timpului, se aude semnalul sonor, se elibereaza supapa de aburi, se inlatura capacul cu grija. Se adauga peste tocanita orezul spalat, apa, sare si piper proaspat rasnit. Se amesteca cu lingura de lemn. Se alege din nou acelasi program si se procedeaza la fel. Timpul  este de data aceasta de doar 12 minute. La final potrivim tocanita de sare si piper daca mai este necesar, adaugam si verdeturile tocate fin.

Pentru frigarui: betele de lemn pe care le folosim la frigarui se pun  sa stea in apa 15-20 minute. Muschiuletul de porc este o carne foarte frageda. Nu necesita prea multa preparare si este suficient sa il condimentati dupa preferinte. Pentru ca l-am cumparat cu o zi inainte si deci am avut timp, am facut in felul urmator: intr-un vas am pus apa rece cat sa acopere carnea(masurati dinainte apa). Se pune in apa sare roz, piper proaspat rasnit si un amestec de mirodenii sau ce condimente va plac. Se lasa peste noapte carnea in marinada(in felul acesta carnea devine si mai suculenta/frageda si fibrele se incarca cu arome). In momentul in care vrem sa facem frigaruile, scoatem carnea cu 10-15 minute mai devreme. Scurgem de apa si tamponam cu servetele de bucatarie. Taiem carnea in bucati aproximativ egale. Optional pregatim un alt amestec din 1-2 linguri ulei, sare, piper proaspat rasnit, oregano sau cimbrisor. Punem bucatile de carne in bolul cu condimente si amestecam. Pe betele de frigarui alternam bucati de carne cu bucati de carnati. Se lasa sa se odihneasca 15-20 minute. Se prajesc pe gratar sau intr-o tigaie tip gril stropita cu putin ulei. Se intorc frigaruile si se prajesc pe toate partile.

Optional: hribii curatati si spalati, se taie in felii. Se prajesc in tigaia tip gril stropita cu ulei. Se pudreaza ciupercile cu sare si se folosesc la decor sau se pot pune in tocana in momentul in care ati pus orezul.

Sa va fie de folos! Cu mare drag!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tocana de legume cu galbiori si frigarui" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (14)
Retete similare

Mic dejun cu capsuni

Postat de simona72

Mic dejun cu capsuni

Taiem chifla in doua pe lungime. O punem in prajitor si o prajim pentru 3-4 minute. Stropim feliile cu putin ulei de dovleac. Luam 4-5 capsuni, le indepartam coditele si le taiem cuburi. Le punem...

Citeste continuarea

Caş la cuptor

Postat de Lia1

Caş la cuptor

1. Din timp, pui casul la scurs daca mai pastreaza zer. 2. Preancalzesti cuptorul la 180 grade. 3. Sfarami casul. 4. Ungi cu untul o oala/cratita ceramica (de pamant). Asezi tot casul...

Citeste continuarea

Comentarii

la 17.07.2019, 12:25
Ce bine se mananca la Hunedoara! ))
la 17.07.2019, 12:25
buna buna
la 17.07.2019, 12:29
Bunătăți...!
la 17.07.2019, 13:58
Meniu bun și pentru copiii mai mari!
la 17.07.2019, 14:58
galbiorii au o aroma deosebita , eu ii iubesc ; o mancare foarte gustoasa

Vezi toate comentariile (14)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking