Tort aniversar cu crema de lapte si jeleu de capsuni

Postat de Pungasa_Rogue in Torturi
6 Mai 2016 | 8590 vizualizari
Tort aniversar cu crema de lapte si jeleu de capsuni

Ieri a fost ziua de nastere a fetitei mele si i-am pregatit un tort minunat cu capsuni. 

Ingrediente

  • Blat:
  • 7 oua;
  • un praf de sare;
  • 14 linguri zahar;
  • 7 linguri ulei;
  • esenta de vanilie;
  • 10 linguri faina, cu varf (circa 400 g);
  • un plic de praf de copt (10 g).
  • Sirop:
  • 150 g zahar;
  • 700 ml apa.
  • Crema de lapte:
  • 250 g zahar;
  • doua linguri faina, cu varf;
  • doua linguri amidon, cu varf;
  • esenta de vanilie;
  • 500 ml lapte;
  • 500 ml frisca lichida (tinuta la frigider).
  • Jeleu de capsuni:
  • 600 g capsuni;
  • 100 g zahar;
  • 5 g gelatina;
  • 50 ml apa rece.
  • Decor:
  • jeleu: 400 g capsuni + 100 g zahar + 5 g gelatina + 50 ml apa rece;
  • 300 ml frisca lichida (tinuta la frigider);
  • inimioare din zahar;
  • 5 capsuni.

Mod de preparare

Blat:

Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.

Se separa albusurile de galbenusuri.

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu zaharul pana cand devin ca o bezea. Se adauga galbenusurile, uleiul si esenta de vanilie si se omogenizeaza. Se pun faina (treptat) si praful de copt si se amesteca aluatul de jos in sus, usor, cu o spatula de silicon. Compozitia se toarna intr-o tava detasabila unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt si se introduce la cuptor pana cand se rumeneste frumos. Se scoate blatul din cuptor si se lasa sa se racoreasca 10-15 minute, apoi cu ajutorul unui cutit se desprinde de marginile tavii si se scoate din aceasta.

Se lasa sa se raceasca de tot inainte de a-l taia.

Sirop:

Se caramelizeaza zaharul, mestecand continuu, apoi se adauga apa si se lasa sa fiarba pana cand se topeste tot caramelul. Dupa aceea, se lasa sa se raceasca.

Crema de lapte:

Se pune o cratita cu apa la foc.

Se amesteca zaharul, faina, amidonul, esenta de vanilie si laptele intr-un craticior si se fierb pe baie de abur pana cand se ingroasa. Se lasa sa se raceasca.

Se mixeaza frisca, apoi se amesteca cu crema racita. (Daca vreti sa iasa o crema fina se mai poate da prin robotul de bucatarie sau la blender pentru a nu ramane cocoloase tari.)

Jeleu de capsuni:

Capsunile se spala si li se indeparteaza coditele, apoi se fierb impreuna cu zaharul pana cand incep sa se prinda de vas. Se lasa sa se racoreasca, dupa care se maruntesc la robotul de bucatarie.

Se pune o cratita cu apa la foc.

Se hidrateaza gelatina cu apa rece intr-un castron, iar dupa ce se solidifica, se pune castronul in apa calda pana cand se dizolva. Gelatina se amesteca apoi cu jeleul de capsuni.

Asamblare:

Se taie blatul in trei parti. Se aseaza prima foaie pe platou, se fixeaza inelul detasabil de la tava in care a fost copt blatul, se insiropeaza foaia, se adauga jumatate din crema de lapte, jumatate din jeleu, a doua foaie de blat (se insiropeaza), restul de crema de lapte, restul de jeleu, ultima foaie de blat (se insiropeaza). Se tine tortul la frigider 3-4 ore sau cel mai bine pana a doua zi.

Decor:

Se scoate inelul detasabil de pe tort.

Se mixeaza frisca (se pot pune si 2-3 linguri de zahar in ea daca nu vi se pare dulce) si se imbraca tortul pe margini cu un strat generos. Se elimina excesul de frisca de pe deasupra tortului, iar cu un pieptane pentru prajituri se traseaza linii de jur-imprejur tortului. Pe margini se fac floricele, apoi in mijlocul fiecareia se pune cate o inimioara din zahar.

Se pregateste un jeleu de capsuni din ingredientele date asa cum am prezentat mai sus. Se pune jeleul, putin cate putin, dinspre mijloc catre margini, lasand sa se scurga. Se lasa la rece 30-40 de minute ca sa se inchege jeleul.

Cu restul de frisca se scrie pe tort, apoi se fac floricele pe margini, in care se fixeaza cate un sfert de capsuna.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort aniversar cu crema de lapte si jeleu de capsuni" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (32)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert tort spirala cu jeleu de cirese si crema de portocale

Postat de momo121

Desert tort spirala cu jeleu de cirese si crema de portocale

Pentru Blat:        Separam albusurile de galbenus. Albusurile le batem spuma cu praful de sare, pe urma punem zaharul si mixam usor pana se topeste, pe urma adaugam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 06.05.2016, 21:33
Foarte frumos tortul ! La multi ani fetitei !
la 06.05.2016, 21:33
wooow arata superb!
la 06.05.2016, 21:37
La multi ani, puiului!
la 06.05.2016, 21:40
Minunat tortul! La multi ani printesei!
la 06.05.2016, 21:43
O adevarata minunatie de tort! La multi ani sanatosi, micutei tale!

Vezi toate comentariile (32)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking