Se taie blatul (pâinița) în trei felii.
Se curăță și se spală cele două cepe. Una din ele se taie foarte mărunt, pentru pasta de pește, iar cealaltă se taie rondele/felii.
Se face o pastă de pește din fileul de hering, amestecat cu ceapa tăiată mărunt și cu zeamă de lămâie, după gust. Se mixează bine, pentru omogenizare, sau se amestecă, pur și simplu.
Din 3-4 linguri de ulei din conservă și 3 linguri de zeamă de lămâie se face un sos pentru înmuierea feliilor de tort.
Se pune prima foaie pe tavă, se umezește ușor cu sosul preparat în prealabil și apoi se unge cu 3-4 lingurițe încărcate de salată de icre.
Peste salata de icre se pun rondele de ceapă roșie.
Se pune a doua foaie de tort, se umezește cu sosul și apoi se pune pasta de pește, în strat înalt de 0,7-0,8 cm (maxim 1 cm).
Se acoperă totul cu cea de-a treia foaie de tort, care se umezește, de asemenea cu sosul. Se acoperă tortul cu restul de salată de icre (care se nivelează pe cât posibil de frumos) și apoi se decoreză cu măsline, ceapă roșie, lămâie, conform gustului fiecăruia.
Este bine să fie lăsat 1-2 ore la frigider înainte de porționare, dar el l-am tăiat imediat (și nu s-a întâmplat nimic rău, din cauza asta!) pentru că l-am făcut dimineața, în mare grabă, când cineva aștepta nerăbdător micul dejun...
Se ține la frigider până la epuizare.