Ingrediente
- pentru blat:
- 3 oua
- 1 praf de sare
- 3 linguri zahar pudra cu aroma de vanilie
- 1 lingura ulei
- 3 linguri faina
- pentru spuma de mure:
- 6 albusuri
- 4 linguri zahar
- 1 praf de sare
- 4 linguri dulceata de mure fara samburi http://www.bucataras.ro/retete/gem-de-mure-49570.html
- pentru decor:
- 200 ml smantana pentru frisca
- 200 gr mascarpone
- 2 linguri zahar pudra cu aroma de vanilie
- aschii de ciocolata alba
Mod de preparare
Pentru blat: separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu un praf de sare si zaharul pana obtinem o bezea. Amestecam galbenusuile cu uleiul si le adaugam la bezea. Adaugam si faina si amestecam usor de jos in sus pana la incorporarea ingredientelor. Punem aluatul intr-o forma rotunda, de silicon am folosit eu si coacem blatul la 175-180 grade pentru 20-25 minute. Scoatem blatul si-l lasam la racit.
Pentru spuma de mure: albusurile le mixam cu un praf de sare. Adaugam 1 lingura de zahar si mixam pana obtinem o bezea ferma. Adaugam dulceata peste bezea si amestecam usor cu o spatula sa scoatem cat mai putin aer din albusurile batute spuma. Celelalte 3 linguri de zahar le caramelizam intr-un vas de aceeasi dimensiune ca si cel in care am copt blatul. Tapetam vasul si peretii cu zaharul caramelizat. In vasul cu caramel punem bezeaua cu dulceata de mure. Punem vasul intr-unul mai mare pe care l-am umplut pe jumatate cu apa fiarta. Introducem cele doua vase la cuptorul incins la 150 grade si coace 40 minute. Oprim focul, intredeschidem usa cuptorului si mai lasam in cuptor 10 minute. Blatul facut anterior il punem peste spuma de mure, punem un platou peste blat si cu o miscare ferma rasturnam totul pe platou. Lasam ca blatul sa absoarba tot siropul si sa se raceasca.
Mixam frisca cu zaharul si adaugam mascarponele. Imbracam torul in frisca si-l ornam dupa bunul plac. Eu am trasat niste dungi pe margini cu furculita si deasupra am ras niste aschii de ciocolata alba.
Neaparat sa incercati tortul asta...Sa va fie de folos!
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu aroma de mure" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (28)
|