Pare putin cam complicata lista, dar o sa va lamuresc acum: tortul este compus din 4 blaturi, 2 si 2. Incepem prin a coace primele 2 blaturi (cele de la baza tortului). Puteti sa faceti compozitia pentru blatul 1,2 dintr-odata si apoi sa taiati blatul in doua sau puteti sa coaceti blaturile pe rand, din 2 oua.
Batem spuma tare 2 albusuri impreuna cu 2 linguri de apa. Dupa ce am obtinut o spuma tare, adaugam 4 linguri de zahar. Adaugam apoi si 1 lingura de ulei si cele 2 galbenusuri. Punem 4 linguri de faina, 1/2 lingurita praf de copt si esenta de rom. Turnam aluatul intr-o tava tapetata cu hartie si o lasam la cuptor 15-20 de minute. Si astfel am obtinut primul blat. Procedam la fel si pentru blatul 2.
Pentru blaturile 3,4: la fel, coacem blaturile pe rand. Mixam 2 albusuri impreuna cu 2 linguri de apa pana cand obtinem o spuma tare. Adaugam 4 linguri de zahar si continuam mixarea pana cand spuma sta bat. Adaugam 4 linguri de faina, 1/2 lingurita praf de copt, esenta de rom si ornamentele colorate.
Turnam blatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dam blatul la cuptor 15-20 de minute. Procedam la fel si cu blatul nr. 4.
Nu stiu daca v-am lamurit, dar daca priviti mai jos, veti vedea cele 4 blaturi: doua blaturi cu galbenusuri si doua doar din albusuri. Lamurit? Lasam nebunia cu blaturile si ne apucam de crema: pe baie de aburi punem galbenusurile impreuna cu zaharul vanilat.
Separat, maruntim cele 3 bucati de turta dulce. Turta dulce o adaugam peste crema de galbenusuri si amestecam continuu, pana cand compozitia se leaga. Separat, topim ciocolata alba si batem spuma frisca lichida.
Amestecul de turta dulce, frisca si ciocolata alba le amestecam impreuna.
Siropul il pregatim astfel: punem 2 linguri de zahar la caramelizat. Adaugam apoi apa si restul de zahar (cele 3 linguri), vanilia si lasam sa dea un clocot.
Asamblare: pe o farfurie punem blatul 1 (cel cu galbenusuri), il insiropam bine, punem un sfert din crema, apoi punem blatul 2 (cel cu galbenusuri), insiropam, punem inca un sfert din crema, punem blatul 3 (cel doar din albusuri), insiropam, punem inca un sfert din crema, punem blatul 4 (cel doar din albusuri), insiropam si intr-un final punem si restul de crema. Sper sa fie lamurita treaba de tot cand veti vedea mai jos, o poza cu felia taiata din tort.
Ornam tortul cu frisca batuta si colorantul albastru. Eu am pus zaharul peste trandafiri sa lase impresia de trandafiri inghetati. Lasam tortul la frigider peste noapte si dimineata, la prima ora, il savuram!