Tort cu crema de ciocolata si capsuni

Postat de merisor67 in Torturi
28 Mai 2015 | 23535 vizualizari
Tort cu crema de ciocolata si capsuni

Nu am serbat nimic, poate niste kg in plus, muuuulte la numar, dar nu va spun cate. E o vorba din batrani in care se zice ca femeile nu trebuie sa-si recunoasca varsta si kilogramele :)))) Am facut tort pentru ca e sezonul capsunilor si am zis sa nu ratez momentul. Este un tort cu trei creme: ciocolata alba, ciocolata amaruie si capsuni, toate in combinatie cu frisca. Bun a iesit, tare bun! Asa au zis baietii mei, toti trei. :)

Ingrediente

  • Blat:
  • 6 oua
  • 6 linguri apa rece
  • 10 linguri zahar
  • 10 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 1 varf cutit sare
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 2 lingurite esenta de rom
  • Crema de ciocolata alba:
  • 250 ml frisca lichida
  • 200 gr ciocolata alba
  • 1 varf cutit sare
  • 5 gr gelatina
  • 2 linguri apa
  • Crema de ciocolata amaruie:
  • 250 ml frisca lichida
  • 200 gr ciocolata amaruie(75%)
  • 1 varf cutit sare
  • 5 gr gelatina
  • 2 linguri apa
  • Crema de capsuni:
  • 300 gr capsuni
  • 250 ml frisca lichida
  • 1 varf cutit sare
  • 2 linguri zahar
  • 10 gr gelatina
  • 2 linguri apa
  • Sirop:
  • 400 ml apa
  • 2 linguri zahar
  • 2 lingurite esenta de rom
  • In plus:
  • 500 gr capsuni
  • putin ulei pentru uns forma de tort

Mod de preparare

Pentru blat, separam albusurile de galbenusuri si presaram cate putina sare peste ambele.

Mixam albusurile spuma, apoi adaugam treptat zaharul, pe care l-am rasnit mai intai.

Adaugam pe parcurs si zeama de lamaie, ajuta la intarirea bezelei si mai taie din dulceata zaharului.

Dupa ce obtinem o bezea ferma, care nu va curge daca intoarcem bolul invers, scoatem mixerul si introducem o paleta, de lemn sau silicon.

Adaugam galbenusurile si amestecam usor cu paleta, de jos in sus, pentru a nu se lasa bezeaua.

Adaugam apoi apa si la fel amestecam usor si la final faina pe care o cernem treptat deasupra compozitiei,  impreuna cu cacaua.

Ungem o forma de tort detasabila cu putin ulei sau unt si punem compozitia pentru blat in ea.

O nivelam cu dosul unei linguri, apoi dam forma la cuptorul preincalzit, la 180 de grade, pentru 35 de minute.

Eu am folosit o forma cu diametrul de 24 cm.

Dupa stingerea focului, mai lasam blatul in cuptor 5 minute, apoi il soatem si il mai lasam inca 5 minute in forma, dupa care il rasturnam pe un grilaj si il lasam acolo pana se raceste complet.

Pentru crema de ciocolata alba, punem frisca intr-un vas, pe foc mic si adaugam peste ea, ciocolata rupta in bucati plus un varf cutit sare.

Sarea ajuta la accentuarea gustului, nu va speriati, ca nu iese crema sarata.

Amestecam continuu cu o spatula pana cand se topeste ciocolata si se omogenizeaza cu frisca.

Dam vasul deoparte de pe foc si il lasam sa se raceasca, apoi il dam la frigider pentru cel putin o ora.

Dupa ce se raceste bine, introducem mixerul  si mixam energic pana cand crema devine spumoasa.

Pentru crema de ciocolata amaruie procedam la fel ca si la ciocolata alba.

Pentru crema de capsuni, curatam capsunile de codite si le clatim bine sub jet de apa rece, apoi le scurgem bine si le trecem prin blender pana obtinem o pasta omogena.

Mixam si frisca pana se intareste, apoi o amestecam cu pasta de capsuni.

Pentru sirop, punem apa si zaharul pe foc si le amestecam continuu pana cand se topeste zaharul, apoi stingem focul si adaugam esenta.

Blatul de tort il taiem in doua parti.

Imbracam peretii interiori ai formei de tort cu folie de plastic, apoi asezam prima parte de tort si o insiropam bine.

Pe marginile formei asezam jumatati de capsuni, cu partea interioara spre peretii formei.

Hidratam gelatina(separat pentru fiecare crema in parte) in apa si o topim pe foc, amestecand continuu, apoi o amestecam in crema, mixand energic sa se omogenizeze bine.

Incepem intai cu crema alba.

Dupa ce am mixat-o cu gelatina, dam deoparte ¼ din ea, iar restul o intindem peste blatul din forma de tort.

Asezam din loc in loc restul de capsuni bine scurse de apa, apoi intindem 2/3 din crema maro(adica cea de ciocolata amaruie), iar deasupra intindem ¾ din crema de capsuni si acoperim cu partea a doua de blat, pe care l-am insiropat mai intai.

Dam tortul la frigider pentru cel putin o jumatate de zi sau chiar de pe o zi pe alta.

Dam la frigider si restul din cremele oprite, cu care vom orna la final tortul.

Dupa ce ne asiguram ca s-au intarit cremele bine,  scoatem tortul , indepartam peretii detasabili ai formei, precum si folia si il ornam.

Cu crema de ciocolata amaruie imbracam tortul si pe laterale, pana la randul de capsuni, dar si deasupra, iar din celelalte creme formam niste trandafiri, cu ajutorul duiului pentru ornat trandafiri.

Asezam si cateva capsuni intr-o parte si gata-i tortul, frumos si delicios

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu crema de ciocolata si capsuni" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (62)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tort cu capsuni si ciocolata

Postat de oanapl

Desert tort cu capsuni si ciocolata

Se pune ciocolata tăiată bucățele mici în 80g cafea fierbinte și se lasă să se topească amestecând ușor. Dacă nu se topește perfect se poate pune amestecul pe baie de aburi....

Citeste continuarea

Desert tort cu biscuiti oreo, ciocolata si mure

Postat de oanapl

Desert tort cu biscuiti oreo, ciocolata si mure

Se încălzesc 200g smântână pentru frișcă până aproape de punctul de fierbere. Se oprește focul și se adaugă 200g ciocolată neagră tăiată bucățele mici și se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 28.05.2015, 14:50
ce frumos e tortul asta , si cum arata sectiunea ...foarte foarte bun
la 28.05.2015, 14:54
Multumesc, Anca!
la 28.05.2015, 14:55
chiar vroiam sa te intreb , crezi ca ar tine inca un blat mic deasupra ?
la 28.05.2015, 14:56
Am zis eu ca incui usa si nu ma mai uit la voi )))) Superb tort
la 28.05.2015, 15:01
Reteta ta e ca cireasa de pe tort Dupa ce ieri am balit la atatea retete bune, aseara mia-m facut gris cu lapte si dulceata de afine. Azi alta tura de retete faine. Am papat o supa crema de linte si atat altceva nu am... noroc ca merg in seara asta la lucru. E superb tortul!

Vezi toate comentariile (62)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking