Pentru blat, separam albusurile de galbenusuri si presaram cate putina sare peste ambele.
Mixam albusurile spuma, apoi adaugam treptat zaharul, pe care l-am rasnit mai intai.
Adaugam pe parcurs si zeama de lamaie, ajuta la intarirea bezelei si mai taie din dulceata zaharului.
Dupa ce obtinem o bezea ferma, care nu va curge daca intoarcem bolul invers, scoatem mixerul si introducem o paleta, de lemn sau silicon.
Adaugam galbenusurile si amestecam usor cu paleta, de jos in sus, pentru a nu se lasa bezeaua.
Adaugam apoi apa si la fel amestecam usor si la final faina pe care o cernem treptat deasupra compozitiei, impreuna cu cacaua.
Ungem o forma de tort detasabila cu putin ulei sau unt si punem compozitia pentru blat in ea.
O nivelam cu dosul unei linguri, apoi dam forma la cuptorul preincalzit, la 180 de grade, pentru 35 de minute.
Eu am folosit o forma cu diametrul de 24 cm.
Dupa stingerea focului, mai lasam blatul in cuptor 5 minute, apoi il soatem si il mai lasam inca 5 minute in forma, dupa care il rasturnam pe un grilaj si il lasam acolo pana se raceste complet.
Pentru crema de ciocolata alba, punem frisca intr-un vas, pe foc mic si adaugam peste ea, ciocolata rupta in bucati plus un varf cutit sare.
Sarea ajuta la accentuarea gustului, nu va speriati, ca nu iese crema sarata.
Amestecam continuu cu o spatula pana cand se topeste ciocolata si se omogenizeaza cu frisca.
Dam vasul deoparte de pe foc si il lasam sa se raceasca, apoi il dam la frigider pentru cel putin o ora.
Dupa ce se raceste bine, introducem mixerul si mixam energic pana cand crema devine spumoasa.
Pentru crema de ciocolata amaruie procedam la fel ca si la ciocolata alba.
Pentru crema de capsuni, curatam capsunile de codite si le clatim bine sub jet de apa rece, apoi le scurgem bine si le trecem prin blender pana obtinem o pasta omogena.
Mixam si frisca pana se intareste, apoi o amestecam cu pasta de capsuni.
Pentru sirop, punem apa si zaharul pe foc si le amestecam continuu pana cand se topeste zaharul, apoi stingem focul si adaugam esenta.
Blatul de tort il taiem in doua parti.
Imbracam peretii interiori ai formei de tort cu folie de plastic, apoi asezam prima parte de tort si o insiropam bine.
Pe marginile formei asezam jumatati de capsuni, cu partea interioara spre peretii formei.
Hidratam gelatina(separat pentru fiecare crema in parte) in apa si o topim pe foc, amestecand continuu, apoi o amestecam in crema, mixand energic sa se omogenizeze bine.
Incepem intai cu crema alba.
Dupa ce am mixat-o cu gelatina, dam deoparte ¼ din ea, iar restul o intindem peste blatul din forma de tort.
Asezam din loc in loc restul de capsuni bine scurse de apa, apoi intindem 2/3 din crema maro(adica cea de ciocolata amaruie), iar deasupra intindem ¾ din crema de capsuni si acoperim cu partea a doua de blat, pe care l-am insiropat mai intai.
Dam tortul la frigider pentru cel putin o jumatate de zi sau chiar de pe o zi pe alta.
Dam la frigider si restul din cremele oprite, cu care vom orna la final tortul.
Dupa ce ne asiguram ca s-au intarit cremele bine, scoatem tortul , indepartam peretii detasabili ai formei, precum si folia si il ornam.
Cu crema de ciocolata amaruie imbracam tortul si pe laterale, pana la randul de capsuni, dar si deasupra, iar din celelalte creme formam niste trandafiri, cu ajutorul duiului pentru ornat trandafiri.
Asezam si cateva capsuni intr-o parte si gata-i tortul, frumos si delicios