Tort cu foi de bezea,cremă de portocale şi mousse de zmeură

Postat de diaconta in Torturi
29 Noi 2015 | 6207 vizualizari
Tort cu foi de bezea,cremă de portocale şi mousse de zmeură

Am să vă spun doar că este un tort făcut cu multă dragoste pentru mama mea.Fiecare aniversare a mamei este un prilej de bucurie pentru noi,nu degeaba se spune că mama este fiinţa care poate ţine locul oricui dar al cărei loc nu-l poate lua nimeni. Aş fi vrut un tort mai frumos dar se pare că nu am fost prea inspirata,dar a fost foarte gustos,foi de bezea glazurate cu ciocolata,cremă de portocale  şi mascarpone aromată cu vanilie,mousse de zmeură,glazură de ciocolată albă.Noua ne-a plăcut foarte mult.   „La mulţi ani mama mea!”

Ingrediente

Ingrediente foi:

  • 8 albusuri
  • 12 linguri zahar
  • 2 linguri rom
  • 10 linguri nuca prajita si macinata
  • 4 linguri amidon
  • Un praf de sare

Ingrediente crema portocale:

  • 120 ml suc de portocale
  • 3 galbenusuri de ou
  • 3 oua întregi
  • 120 g zahar
  • Coaja de portocala
  • O pastaie de vanilie
  • 100 g unt moale
  • 500 g mascarpone

Ingrediente mousse de zmeura:

  • 450 g zmeura congelata
  • 5 linguri zahar
  • 400 ml smântâna pentru frisca
  • 3 foi gelatina

Ingrediente glazura de ciocolata alba:

  • 250 g ciocolata alba
  • 200 ml smântâna pentru frisca
  • 4 foi gelatina
  • O picatura colorant rosu pentru inimioarele decor
  • Am mai folosit pentru glazurat foile 100g ciocolata amaruie si 60 g ciocolata alba

Pentru decor am folosit :

  • 300 ml frisca
  • 100 g ciocolata amaruie + 50 g unt
  • Betisoare din ciocolata cu crema de capsuni
  • Bilute argintii si inimioare din martipan

Mod de preparare

Pentru foi am împartit cantitatile în doua,pregatind câte 2 foi odata.

Am mixat 4 albusuri  cu un praf de sare.Când spuma a prins consistenta,am adaugat treptat cele 6 linguri de zahar. Vom obtine o spuma lucioasa si foarte ferma.

Am adaugat 1 lingura rom si apoi 2 linguri de amidon si 5 linguri nuca prajita si macinata.

Când am adaugat amidonul si nuca, am amestecat usor cu o paleta.

Foile le-am copt pe baza tavii detasabile cu diametrul de 28 cm,pe care am pus  hârtie de copt.

Am împartit bezeaua în doua, jumatate am pus-o pe baza tavii pregatite iar cealalta am pus-o la frigider.

Am copt foaia 30 de minute la 170 de grade.

Am scos-o si am pus-o cu tot cu hârtie pe un platou.

Când s-a racorit am desfacut hârtia de pe foaie ,dar am lasat-o sub ea.

Am pus cea de-a doua foaie la cuptor.

Am procedat la fel cu ingredientele ramase si am mai copt doua foi.

Am topit pe baie de aburi ciocolata alba si cea amaruie.

Pe una dintre foi am pus ciocolata alba iar pe alte doua am pus ciocolata amaruie.

 

Pentru crema de portocale,am pregatit un curd de portocale,pe care l-am amestecat cu mascarpone.

Am stors sucul de portocala.

Am mixat ouale si galbenusurile cu zahar,apoi am adaugat sucul de portocala si semintele din pastaia de vanilie.

Am pus totul pe baie de aburi si am amestecat cu un tel pâna s-a îngrosat (cam 10-15 minute).

Am luat vasul de pe foc si am adaugat coaja de portocala apoi untul cubulete, amestecând pâna la încorporare.

Am lasat sa se raceasca si apoi am adaugat crema mascarpone.

 

Pentru mousseul de zmeura, am pregatit mai întâi piureul de zmeura.

Zmeura decongelata am amestecat-o cu zaharul, am pus pe foc sa dea un clocot si apoi am trecut-o prin sita pentru a elimina semintele.

Foile de gelatina le-am pus la hidratat cu apa rece.

Am încalzit piureul de zmeura, apoi am pus foile de gelatina stoarse de apa.

Am amestecat pâna când gelatina s-a dizolvat.

Am pus la frigider 15 minute - 20 de minute.

Am mixat smântâna pentru frisca, apoi am încorporat-o în jeleul de zmeura,nu înainte de a opri 2-3 linguri de jeleu pentru stratul de deasupra tortului.

 

Dupa ce toate acestea au fost pregatite am ansamblat tortul astfel:

-         am pus foaia de bezea cu glazura de ciocolata amaruie, peste aceasta ceva mai putin de jumatate din crema de portocale.

-         A urmat foaia de bezea cu ciocolata alba si mousse de zmeura (eu am mai pus putina zmeura si prin crema).

-         Iarasi foaie de bezea cu ciocolata amaruie si crema de portocale.

-         Ultima foaie din bezea,un strat subtire de crema de portocale ,jeleul de zmeura

 

Am pus tortul la frigider si am pregatit glazura de ciocolata alba.

Am vrut o glazura ceva mai „elastica” asa ca am folosit gelatina.

Gelatina am pus-o în apa rece.

Am încalzit smântâna pentru frisca, înainte de a fierbe, am luat-o de pe foc,am pus ciocolata alba rupta bucati, am lasat-o câteva minute, apoi am amestecat cu un tel pâna ce s-a topit ciocolata.

Am stors gelatina de apa si am pus-o peste ciocolata. Am amestecat pâna s-a încorporat.

Daca ciocolata s-a racit prea mult si gelatina nu s-a topit, mai puneti câteva secunde pe foc.

Am lasat-o sa se raceasca apoi am pus-o putin la frigider.

Am confectionat un „perete” din carton pentru tort si am pus glazura deasupra.

Am luat putin glazura pe care am colorat-o în rosu pentru a face acele inimioare deasupra tortului.

Dupa ce glazura s-a întarit, am desfacut „peretele” si am îmbracat lateralele tortului cu frisca.

 

Pentru ornamentul de ciocolata, am topit ciocolata cu untul pe baie de aburi, dupa ce s-a racit putin, am desenat diferite forme pe hârtie de copt.

Am pus hârtia în jurul tortului si am pus la frigider.

Dupa ce s-a întarit ciocolata, am desfacut hârtia si am mai pus betisoare de ciocolata cu crema de capsuni.

Poftă bună !

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu foi de bezea,cremă de portocale şi mousse de zmeură" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (28)
Retete similare

Tort cu crema de ciocolata si frisca

Postat de rhapsody

Tort cu crema de ciocolata si frisca

Blat 1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius. 2. Separa albusurile de  galbenusuri. 3. Mixeaza galbenusurile cu 80 g zahar pana cand formeaza spuma si se deschid la...

Citeste continuarea

Winter cake

Postat de Meea

Winter cake

Blatul: Separam albusurile de galbenusuri, apoi mixam albusurile pana obtinem o spuma tare si adaugam zaharul ,continuand mixarea pana obtinem o bezea tare si lucioasa. Separat,amestecam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 29.11.2015, 12:25
Vai cat de bun
la 29.11.2015, 12:27
Foarte frumos si cu siguranta a fost pe placul sarbatoritei
la 29.11.2015, 12:29
Ce minunatie de tort!
la 29.11.2015, 12:37
mi-a placut mult tortul asta!
la 29.11.2015, 12:43
Tortul este minunat! La multi ani mamei ina o daat! Si poza e tare faina tu Die!

Vezi toate comentariile (28)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking