Tort cu jeleu si crema de clementine

Postat de rhapsody in Torturi
11 Feb 2015 | 5772 vizualizari
Tort cu jeleu si crema de clementine

Va plac clementinele? Noi le iubim! Suntem in stare sa mancam cate un kilogram de caciula odata. :)) Asadar am creat acest desert pentru iubitorii acestor fructe.

Ingrediente

  • Blat:
  • 5 oua foarte mari (XL)
  • 150 g zahar
  • 30 ml ulei
  • 120 g faina
  • 30 g cacao (22% grasime)
  • un praf sare
  • Jeleu clementine:
  • 400 g clementine (cantarite dupa ce au fost curatate de coaja)
  • 80 g zahar
  • 5 g gelatina granule
  • 25 ml apa rece
  • Sirop clementine:
  • 250 ml suc proaspat de clementine
  • 150 g zahar
  • Crema de clementine:
  • 400 g smantana lichida neindulcita (Pilos - 30%grasime)
  • 40 g zahar
  • 170 ml sirop clementine
  • 10 g gelatina granule
  • 50 ml apa rece
  • Crema de smantana:
  • 200 g smantana lichida neindulcita (Pilos - 30%grasime)
  • 100 g smantana obisnuita (20% grasime)
  • 80 g zahar
  • 5 g gelatina granule (Dr. Oetker)
  • 25 ml apa
  • Pt insiropat:
  • 50ml sirop de clementine
  • 80 ml apa rece
  • Glazura de ciocolata:
  • 200g ciocolata amaruie(55% cacao)
  • 300 g smantana lichida
  • Decor:
  • 200 g smantana lichida
  • 30 g zahar
  • 125 g mascarpone
  • 4-5 clementine confiate

Mod de preparare

Blat:

1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.

2. Separa albusurile de  galbenusuri.

3. Mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga zaharul in doua transe si mixeaza dupa fiecare transa pana cand zaharul se dizolva, iar in final spuma formata este densa si lucioasa.

4. Inglobeaza galbenusurile in albusurile spuma mixand usor. Adauga uleiul si inglobeaza-l usor cu mixerul.

5. Amesteca faina cu cacaoa, si cerne mixul in compozitie in doua transe amestecand dupa fiecare transa. Inglobeaza-l usor cu o spatula, prin miscari circulare, de sus in jos.

6. Toarna compozitia intr-o tava cu fund detasabil (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 30 minute, sau pana trece testul scobitorii.

7. Scoate tava din cuptor si lasa blatul sa se raceasca complet apoi taie-l pe orizontala astfel incat sa rezulte 2 felii.


Jeleu de clementine:
1. Curati clementinele de seminte, apoi pune-le intr-un vas cu fund dublu impreuna cu zaharul. Lasa-le pe foc mediu pana cand se inmoaie, iar lichidul lasat de ele scade (cca. 5-8 min).

2. Pui clementinele in blender si le pasezi pana cand obtii o pasta fina. Dai pasta obtinuta printr-o sita deasa (ca sa obtii o pasta si mai fina). Va rezulta aproximativ 240 g de piure.

3. Pui gelatina la hidratat pentru 10 minute apoi o dizolvi in piureul caldut.

4. Pune piureul intr-o tava (17 cm diametru) cu fund detasabil tapetata cu folie alimentara, si introdu-l in frigider pentru 1 ora, apoi muta-l in congelator pentru inca 2-3 ore (eu l-am lasat la frigider cateva ore apoi l-am folosit la asamblat si din aceasta cauza s-a rupt pe margine).

Sirop de clementine:
Pune sucul proaspat stors impreuna cu zaharul intr-o cratita cu fund dublu, pe foc mediu pana cand scade si se ingroasa. Lasa-l sa se raceasca complet.

Crema de smantana:
ATENTIE! O prepari in momentul in care te apuci de asamblat.
1. Hidratezi gelatina in apa rece 10 minute, apoi o dizolvi pe baie de aburi.
2. Mixeazi smantana lichida cu zaharul pana cand devine aerata si creste in volum.
3. Adaugi smantana obisnuita (Atentie! Nu folosi smantana fermentata!) si gelatina dizolvata si mixezi pana la incorporarea lor. Apoi utilizezi crema imediat.

Crema de clementine:
ATENTIE! O prepari in momentul in care asamblezi (ai pus deja prima felie de blat, crema de smantana si jeleul de clementine).
1. Hidratezi gelatina in apa rece 10 minute, apoi o dizolvi pe bain-marie.
2. Mixezi smantana lichida cu zaharul pana cand creste in volum si devine aerata. 

3. Adaugi siropul de clementine si gelatina dizolvata si racorita si mixezi pana la inglobarea lor.

Asamblare:
1. Pui prima felie de blat pe un platou intr-un inel reglabil pentru torturi, o insiropezi, pui crema de smantana si jeleul de clementine.
2. Torni deasupra crema de clementine si pui ultima felie de blat, pe care o vei insiropa. Introduci tortul in frigider pentru cel putin 4 ore.

Glazura:
Pune ciocolata rupta in bucati impreuna cu 200 g smantan lichida intr-un vas cu fund dublu pe foc mic si amesteca mereu pana cand obtii o compozitie omogena. Opresti focul, adaugi smantana lichida ramasa si amesteci pana la incorporarea totala a acesteia in compozitie.

Scoti tortul de la frigider, dai deoparte inelul si glazurezi tortul cu 3/4 din glazura de ciocolata apoi il introduci din nou in frigider pentru 30-40 de minute cel putin.
Scoti tortul, incalzesti putin  glazura ramasa (cat sa devina lichida, dar sa nu fie fierbinte) si o torni deasupra tortului.

 Pentru decor mixezi smantana lichida cu zaharul pana cand creste in volum si devine aerata. Adaugi mascarponele si mixezi pana cand acesta este total inglobat in frisca. Pui crema astfel obtinuta intr-un pos cu dui stea deschisa si ornezi dupa preferinta. 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu jeleu si crema de clementine" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (27)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert tort cu creme de ciocolata si jeleu de clementine

Postat de merisor67

Desert tort cu creme de ciocolata si jeleu de clementine

Preparăm blatul de tort. Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm puțină sare peste ele. Albușurile, le punem în bolul mixerului și le mixăm până se spumează,...

Citeste continuarea

Tort ''22''

Postat de Constelatialeu

Tort ''22''

Blat: Blatul l-am facut cu o zi inainte, se taie mai bine. Albusurile cu un praf de sare se bat spuma tare. Galbenusurile cu zaharul se mixeaza pana acesta se topeste acesta, apoi se adauga...

Citeste continuarea

Comentarii

la 11.02.2015, 12:06
Superb
la 11.02.2015, 12:10
wow
la 11.02.2015, 12:11
Nu te mai opresti din a face minuni!!
la 11.02.2015, 12:20
Minunat tortul tau dar mie imi plac toate torturile tale
la 11.02.2015, 12:33
Hai ca deja esti obraznica,pai aduci chestii din astea sa ne ia ochii?

Vezi toate comentariile (27)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking