Tort de mure

Postat de oana_d in Torturi
2 Apr 2013 | 5846 vizualizari
Tort de mure

Ingrediente

  • blat de negresa (fara cacao):
  • 250 g zahar,
  • un pachet de unt,
  • 200 ml lapte,
  • 5 oua,
  • coaja de lamaie,
  • 15 linguri de faina,
  • un pachetel de praf de copt,
  • un pachetel de zahar vanilat.
  • - crema si frisca:
  • 200 ml smantana grasa,
  • 200 ml frisca lichida,
  • 100 g unt,
  • 200 g mure,
  • 4-5 linguri de zahar pudra,
  • zeama de la o jumatate de lamaie,
  • coaja de lamaie,
  • 100 ml sirop de zmeura.
  • - decor si glazura:
  • o mana de mure,
  • un pachetel de gelatina,
  • 100 ml sirop de zmeura,
  • 2 linguri de zahar tos,
  • 100 ml apa.
  • - sirop pt blaturi:
  • zeama de lamaie si sirop de zmeura in parti egale, cantitatea dupa dorinta.

Mod de preparare

Mai intai se face siropul de zmeura cu cateva zile inainte. 1 kg de zmeura spalata si scursa, se amesteca foarte usor cu 1 kg de zahar si se lasa la macerat intr-un vas acoperit (borcan mare). Se lasa 4-5 zile, apoi se filtreaza siropul rezultat prin tifon. Se pune la frigider intr-un vas inchis si se utilizeaza la nevoie.

Blatul: intr-un vas mai mare  se pun untul, laptele si zaharul cu zaharul vanilat la fiert pe foc mic, amestecand din timp in timp. Ouale se separa si se bat albusurile spuma tare. Bezeaua se da la frigider. Cand compozitia de pe foc este omogena, cu zaharul dizolvat complet, se inchide focul si se lasa sa se racoreasca intr-un vas mai mare cu apa rece, sau in chiuveta. Cand este bine racorit, se adauga pe rand galbenusurile amestecand des cu o lingura, coaja de lamaie, apoi se toarna faina, praful de copt, si la urma albusurile spuma amestecand usor, de sus in jos. Compozitia se toarna intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt si se lasa la cuptor la foc potrivit (cca 180 de grade) timp de 40 de minute sau pana trece testul scobitorii, apoi se lasa sa se racoreasca pe un gratar metalic. Cand este rece se taie in 3 pe orizontala.

Intre timp se face crema. Mai intai se dau prin blender murele spalate. Se lasa deoparte. Apoi untul, moale la temperatura camerei, se mixeaza cu zaharul pudra pana devine cremos si pufos. Se adauga frisca lichida si smantana si se mai mixeaza 1-2 minute pana se omogenizeaza perfect. 5-6 linguri din aceasta frisca foarte consistenta se scot deoparte pentru decor. In restul de crema de frisca se adauga putina coaja de lamaie, 2 lingurite de zeama de lamaie, 100 ml sirop de zmeura si murele date la blender. Coaja, zeama de lamaie si siropul de zmeura au rolul de a aromatiza tortul, pentru ca murele nu au un gust foarte pronuntat. Se mixeaza totul inca maxim 30 de secunde apoi crema se da la frigider.

Fiecare blat se insiropeaza cu sirop  de zmeura si zeama de lamaie amestecate in cantitati egale (aproximativ 600 ml de sirop) si se umplu cu crema de mure acoperind si partea laterala tot cu crema. Frisca pusa deoparte se niveleaza cu o spatula pe deasupra tortului si peste frisca se pun murele pentru decor (date prin zahar tos, eventual).

Glazura se face topind pe foc mic zaharul in apa si in siropul de zmeura. Se da deoparte de pe foc apoi se adauga gelatina, amestecand des pana la dizolvarea ei completa. Se toarna acest gel pe deasupra tortului apoi se da la frigider cateva ore sau peste noapte.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de mure" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (11)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert tort cu biscuiti oreo, ciocolata si mure

Postat de oanapl

Desert tort cu biscuiti oreo, ciocolata si mure

Se încălzesc 200g smântână pentru frișcă până aproape de punctul de fierbere. Se oprește focul și se adaugă 200g ciocolată neagră tăiată bucățele mici și se...

Citeste continuarea

Desert tort unicorn cu capsuni, mure si bezea elvetiana

Postat de oanapl

Desert tort unicorn cu capsuni, mure si bezea elvetiana

Pentru blat, se amestecă cu telul ouăle cu zahărul măcinat până când se omogenizează compoziția. Se adaugă lichidele ( aici e inclusă și esența de vanilie) și un praf de...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Multicooker Turbo Express

- 400 lei
1299.99 lei
899.99 lei

Comentarii

la 02.04.2013, 22:01
la 02.04.2013, 22:37
Vreau vreau vreau
la 02.04.2013, 22:40
O sa aratam ca fata din poza,dar ce mai conteaza
la 02.04.2013, 22:40
die, CA CAre fata?)
ps.ce misto e tortul asta!!!
la 02.04.2013, 22:42
Fata aia grasa de n-ai vrut sa-i distribui linkul ))))))

Vezi toate comentariile (11)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking