Tuslama domneasca de burta, cu galbiori

Postat de simona72 in Vita
30 Aug 2018 | 4246 vizualizari
Tuslama domneasca de burta, cu galbiori

"Provocarea GastroArt" Am sa va scriu repede reteta, cat e calda. Mi s-a parut interesanta provocarea lansata de Cosmin, GastroArt si am raspuns cu mare drag. Daca tot aveam in plan sa fac o ciulama de galbiori am zis ca merge putin reinterpretata reteta. Ceva intre tuslama si ciulama. Tuslamaua am descoperit-o acum, de fapt acum am aflat ca-i zice asa. De ceva tocanita din burta am mai auzit, dar recunosc ca nu am mancat. Dupa cum stim, ciorba de burta nu o mananca toata lumea, deci, e bine sa stiti la ce sa va asteptati. Nu stiu daca e pentru cei mai indrazneti acest preparat, dar personal mananc ciorba de burta de vreo 20 ani, dupa ce m-am maritat. Parerea mea este ca trebuie sa gasiti la prima incercare un restaurant bun care prepara ciorba de burta. Pentru mine este important sa elimin mirosul, apoi sa fac o supa buna de vita, din maduva si legume si in felul acesta ciorba este in mod garantat una reusita. La fel am procedat si la reteta de azi. Am fiert burta, una prefiarta, in multa apa cu sare, boabe de piper, o ceapa taiata in jumatate si 1 lingurita otet. Dupa ce burta a fiert suficient si este moale, se strecoara si se spala sub jet de apa fierbinte. Hai sa va dau ingredientele si sa va spun cum am facut aceasta tuslama sau ciulama…

Ingrediente

  • 1 kg burta de vita (prefiarta)
  • 1 kg galbiori proaspeti
  • 1 inima de vitel (optional)
  • 2 linguri unt
  • 2 linguri ulei
  • 150 ml vin alb
  • 1 lingura faina alba
  • Sare si piper
  • 3 foi de dafin
  • 2-3 cepe
  • 4 catei de usturoi
  • 1 lingurita otet (de gutui am avut eu)
  • Patrunjel proaspat
  • Pentru servit:
  • mamaliga, branza de burduf, mujdei de usturoi cu smantana

Mod de preparare

Pentru inceput punem burta, care e prefiarta si taiata fideluta, intr-o oala cu multa apa. Adaugam 3-4 frunze de dafin, cateva boabe de piper, o ceapa curata si taiata pe jumatate si 1 lingurita otet. Lasam burta sa fiarba pana devine moale, aproximativ o ora.

Inima este optionala, eu am gasit-o proaspata in macelarie si mi-a facut cu ochiul sa o cumpar. Se spala bine inima, se taie pe jumatate, se pudreaza cu sare si se pune intr-o tigaie bine incinsa tip gril. Se prajeste pe ambele parti. Se scoate pe un fund de lemn, se lasa sa se odihneasca 5-10 minute, apoi se taie in feliute.

Intr-o tigaie incapatoare, eu am folosit un wok, se pune 1 lingura unt si una de ulei. Se toaca ceapa marunt si se caleste. Se adauga usturoiul taiat fin si se lasa cateva secunde. Se adauga galbiorii rupti in bucati cei care sunt mai mari sau lasati intregi daca sunt mai mititei. Se trag la foc iute pana se inmoaie. Se adauga vinul, se pune capac si se lasa 5-8 minute. Se adauga feliutele de inima, se adauga o cana de apa sau de supa, se pune capac si se lasa la fiert pana sunt moi si patrunse.

Separat se face rantasul: intr-o tigaie mica se pune o lingura unt si o lingura ulei. Se lasa sa se incinga, se adauga 1 lingura faina. Se amesteca si se lasa cateva minute la prajit. Eu o las foarte putin, mai degraba iasa un sos Bechamel decat un rantas… Se adauga 200 ml apa sau supa si apoi 200 ml smantana pentru gatit.

Dupa ce burta a fiertj se pune intr-o strecuratoare. Se scot frunzele de dafin, boabele de piper si ceapa. Se trece sub jet de apa fierbinte de mai multe ori. Se pune burta fiarta in tigaia wok in care avem ciupercile. Daca zeama a scazut prea mult, se mai adauga apa fiarta. Se pune capac si se lasa totul la fiert inca 15 minute. Se asezoneaza cu sare si piper proaspat rasnit, se adauga si rantasul, se amesteca usor si se lasa alte 5-10 minute la fiert. La final se adauga patrunjelul proaspat tocat fin. Se serveste tuslamaua cu mamaliga, branza de burduf si mujdei de usturoi amestecat cu smantana.

Cum e proverbul ala? Nu e mestesug a gati mancare, ci e mestesug a o potrivi. J

Daca ti-a placut reteta noastra "Tuslama domneasca de burta, cu galbiori" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (18)
Retete similare

Tocana spaniola din coada de taur (Rabo de toro)

Postat de mosuletulene

Tocana spaniola din coada de taur (Rabo de toro)

1. Tocati legumele (ceapa, morcovi, patrunjelul/telina, ardei ) in cuburi mai mari. 2. Tocati rosiile decojite tot cubulete 3. Tocati rondele usturoiul. 4. Dupa ce in prealabil ati...

Citeste continuarea

Rulouri cu carne tocata si sos picant

Postat de Sidy

Rulouri cu carne tocata si sos picant

Curatam ciupercile si le taiem marunt. Curatam ceapa verde si o taiem oblic cam de 1 cm, apoi o sotam in putin ulei de masline. Dupa ce devine sticloasa adaugam ciupercile taiate, amestecam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 30.08.2018, 19:51
buna buna
la 30.08.2018, 19:54
Felicitari , Simona !!!! Un preparat domnesc cu adevarat
la 30.08.2018, 20:08
O bunatate!
la 30.08.2018, 20:22
la 30.08.2018, 20:30
Mulțumesc! Provocarea mi s-au părut interesantă!

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking