Vol-au-vent cu pui și ciuperci

Postat de ctlina in Pui
22 Noi 2015 | 6053 vizualizari

O idee buna de reteta pentru sarbatori..... Vol-au-vent este creația maestrului chef francez Marie-Antoine Carême. Pe la 1800, într-o patiserie din Paris, rue de la Paix, a înlocuit aluatul de la placinta obișnuită cu cel de foietaj. Și i-a dat numele după capacul de la foietaj care pare luat de vânt. Cine este Marie-Antoine Carême? 1783: Nascut intr-o familie saraca, Marie-Antoine Careme este abandonat pe strazile Parisului la varsta de 10 ani. Acesta este momentul care ii va schimba destinul. Este luat in ingrijire de patronul unui restaurant, ocazie cu care invata bazele bucatariei. Astfel, la 16 ani devine ucenic la una dintre cele mai celebre cofetarii pariziene. Incurajat sa si studieze, acesta isi petrece zile intregi la Biblioteca Nationala, de unde, pasionat de arhitectura, se va inspira pentru creatiile sale de cofetarie - celebrele pieces-montees. “Un seul maitre: Talleyrand; une seule maitresse: la cuisine”/ "Un singur stapan: Talleyrrand, o singura amanta: bucataria"! Va cunoaste celebritatea odata cu acceptarea lui in casa diplomatului francez Talleyrand, unde va crea feluri de mancare care mai de care mai sofisticate timp de 12 ani. Astfel, Antonin, asa cum ii placea sa i se spuna, avea sa devina cel mai ravnit bucatar al Europei si, intr-un final, avea sa plece sa lucreze pentru case mult mai mari. Napoleon, George al IV- lea Printul Regent al Angliei, Tarul Alexandru I, Curtea Vieneza, Ambasada Britanica, Lordul Stewart, Baronul de Rothschild – cu totii au vrut sa se infrupte din preparatele pregatite de Careme la ospete si au platit bani grei ca sa-l aiba la curtea lor. A murit la varsta de 48 de ani, tanar, rapus de sacrificiul muncii permanente in bucatarie, dar vazandu-si implinit visul de a-si aduna intreaga experienta culinara intr-o carte: "L’Art de la cuisine francaise au XIX-eme siecle", carte prin care ne invita si astazi la ospetele regilor, imparatilor si nobililor pe care i-a servit. ( Sursa http://topchef.a1.ro/)

Inapoi la reteta

Comentarii (18)

la 22.11.2015, 20:11
O bunatate de cosulete!
la 23.11.2015, 13:02
Bravo Catalina! Minunate si delicioase cosuletele pregatite de tine!
la 25.11.2015, 09:06

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking