Ardeii kapia si gogosarii ii coacem pe o tabla pe aragaz. Noi am copt o cantitate mai mare si am copt la tara, pe o tabla mare.
Ii punem fierbinti intr-o oala mai mare, ii presaram cu sare mare si ii acoperim cu un capac.
Cand s-au racit, ii curatam de coaja, indepartam cotorul si toate semintele. Aveti grija sa scurgeti zeama ce iese din interior, intr-o cratita.
Ceapa o curatam, o dam prin robot, dar nu o facem pasta.
Morcovul decojit tot in robot il maruntim.
Gogosarii si ardeii kapia, curatati, ii maruntim in robot.
Intr-o oala de tuci incingem uleiul.
Adaugam ceapa si morcovul, le innabusim 8-10 minute.
Adaugam amestecul de kapia cu gogosari, zeama lasata de aceastia strecurata, invartim in oala.
Lasam sa fiarba la foc potrivit.
Dupa circa o ora, punem si sucul de rosii.
Daca nu aveti suc de rosii de casa, folositi rosii de gradina. (Acestea le spalati, le opariti putin, apoi le indepartati coaja si cotorul. Le treceti prin robot. Acestea le adaugati in oala dupa 30-40 de minute de cand fierbe zacusca).
Cand incepe sa se ingroase zacusca, amestecam tot mai des.
Cand are consistenta dorita, adaugam fasolea fiarta, scursa de zeama. (La fel, daca folositi fasole uscata, o fierbeti bine inainte, cu o ceapa, bucati de morcov, sare, piper si o scurgeti de zeama).
Dam gust cu sare si piper.
Mai lasam sa fiarba cam 10-15 minute.
Cand este gata, tragem oala de pe aragaz si o lasam 30 de minute sa se racoreasca.
Folosim borcane de 370 gr pentru a pune zacusca.
Le spalam bine cu apa fierbinte si detergent de vase, le punem cu gura in jos sa se scurga.
In borcanele uscate, punem zacusca, dar nu umplem borcanele pana sus.
Din aceasta cantitate mi-au iesit 10 borcane de 370 gr.
Infiletam bine capacele la borcane, le invelim in hartie si le asezam intr-o cratita mai larga.
Punem apa rece in cratita, sa cuprinda borcanele cam pe 3/4.
Deasupra punem un prosop si dam drumul la aragaz.
Cand incepe apa sa clocoteaca, lasam 25 de minute zacusca la sterilizat.
Cand sunt gata, le scoatem din cratita, le invelim intr-o patura pana a doua zi, cand sunt reci.
Le etichetam si le depozitam la rece.
Sa aveti pofta!