Zacusca de vara cu multe legume si ierburi aromate

Postat de merisor67 in
2 Iul 2018 | 3981 vizualizari
Zacusca de vara cu multe legume si ierburi aromate

Este sezonul dovleceilor de grădină și al păstăilor de fasole verde, așa că eu le  combin în această perioadă, într-o zacuscă gustoasă. De data aceasta am aromat-o cu ierburi uscate de la Delikat și tare bună a ieșit. Cum s-ar zice ”Delikat ai folosit, preparat bun ai gătit”. Chiar au dat gust deosebit zacustei mele ierburile de grădină uscate, ierburile amestecate cu boia și cimbrișorul!

Ingrediente

  • 1,5 kg păstăi de fasoloe
  • 1,5 kg dovlecei de grădină
  • 2 kg vinete
  • 2 kg ardei capia, copți
  • 1 kg ceapă galbenă
  • 1 kg morcovi
  • 500 ml ulei de floarea soarelui
  • 400 g bulion de roșii
  • 250 g ketchup dulce
  • sare
  • piper
  • 1 lingură Delikat ierburi de grădină
  • 1 lingură Delikat ierburi și boia
  • 1 linguriță Delikat cimbrișor
  • 3 foi de dafin

Mod de preparare

Mai întâi coacem ardeii și vinetele. Eu am avut ardei la congelator, deci i-am folosit direct înghețați.

Apoi curățăm legumele coapte și le lăsăm la scurs. 

Curățăm dovleceii de coajă și semințe și îi dăm pe răzătoare.

Punem un vas cu apă și puțină sare la fiert, iar când începe să fiarbă, adăugăm păstăile de fasole curățate de capete și bine spălate. Le lăsăm să fiarbă până sunt bine pătrunse, apoi le scurgem de zeamă.

Curățăm ceapa, o tocăm solzișori și o punem la călit în ulei.

Curățăm morcovii, îi dăm pe răzătoare și îi adăugăm peste ceapă, când aceasta devine sticloasă.

Amestecăm bine ingredientele, iar când și morcovii sunt pătrunși adăugăm dovleceii și păstăile de fasole scurse și tocate cât de mărunt putem.

Adăugăm și puțină zeamă de la fasole, pentru a fierbe legumele bine, fără să se lipească. 

Nu punem zeamă multă să nu iasă zacusca prea zemoasă, mai bine punem câte puțină, atunci când vedem că este prea groasă compoziția.

Adăugăm peste aproximativ 30 de minute, vinetele tocate și ardeii, tocați mărunt.

Mai completăm cu puțină zeamă de la fasole sau de la vinete și dăm zacusca la cuptor pentru aproximativ o oră, sau până când uleiul începe să se ridice pe alocuri la suprafață.

Scoatem vasul din cuptor și adăugăm bulionul, ketchupul, foile de dafin, sare, piper și jumătate din condimente.

Dăm din nou vasul la cuptor până când începe uleiul să se ridice la suprafață.

Scoatem vasul din cuptor, gustăm zacusca și o asezonăm cu cele necesare, după gust.

O mai lăsăm la cuptor 15 minute, după care vom steriliza borcanele bine spălate.

Umplem borcanele cu zacuscă, înfiletăm capacele și le dăm la cuptor pentru 5-6 minute cu focul aprins.

După stingerea focului, lăsăm borcanele în cuptor până se răcesc definitiv, apoi le etichetăm și le trecem în cămară.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca de vara cu multe legume si ierburi aromate" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (8)

Comentarii

la 06.07.2018, 09:17
la 06.07.2018, 10:43
la 06.07.2018, 11:28
Bună, zacusca...!
la 08.07.2018, 21:48
Ce zacusca bogata in legume! Bravo Merisor!
la 09.07.2018, 11:33
Super!

Vezi toate comentariile (8)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking