İzmir köftesi

Postat de JustLoveCookin in Oaie
29 Dec 2010 | 12025 vizualizari
İzmir köftesi

Una din mancarurile mele preferate si un gen de mancare tipic zonei Izmir, renumita cu frumusetea femeilor…Nu as putea explica chestia asta,insa in Izmir intr-adevar majoritatea femeilor sunt foarte frumoase.Sa fie din cauza acestor köfte? Nu prea cred,insa un lucru e sigur,sunt bune.Recomand calduros si continuu maratonul de retete cu specific turcesc.

Ingrediente

  • 500 g carne tocata preferabil de miel (nici foarte grasa insa nici macra)
  • 1 ceapa
  • 1/2 legatura patrunjel
  • cateva frunze menta (optional)
  • pesmet
  • sare,piper
  • 4 cartofi
  • 3 rosii
  • 1-2 linguri bulion concentrat (nu suc de rosii)
  • 250 ml apa
  • ulei
  • oregano

Mod de preparare

In carnea tocata fin punem ceapa data prin razatoare sau tocata si ea la fel de fin,sarea,piperul,putin oregano si pesmetul.

Framantam bine apoi luam bilute cam de marimea unei nuci mai mari,le facem intai rotunde,apoi le rotim intre palme pentru a le alungi.Cum in partea de sus va iesi putin mai subtire,e deajuns sa le intoarceti cu josul in sus si sa le mai rotiti de cateva ori.Vor iesi egale.

Pregatim sosul: Intr-o cratita punem 3-4 linguri de ulei si 1-2 linguri de bulion cat mai concentrat.Punem pe foc si lasam sa se incalzeasca impreuna,amestecand mereu,pana va incepe sa bolboroseasca bine iar uleiul va avea culoarea rosie. Acum adaugam un piureul de rosii.Cele 3 rosii le decojim,le scoatem semintele si le dam prin razatoare.Pot fi inlocuite si cu suc de rosii insa se va  simti diferenta (pentru cine cunoaste originalul).Punem sare,piper si 1 lingurita de  oregano.Tinand cont ca nu vom pune sare peste cartofi,putem face sosul sarat.Isi vor lua sarea din sos.Mai adaugam si 250 ml de apa si lasam sa fiarba putin. Curatam cartofii si ii taiem in 4 pe lungime,sau in 6 daca sunt prea grosi.Ideea e ca  toate ingredientele sa aiba cam aceeasi marime.E o chestie estetica si conteaza si poate schimba si timpul de  gatit.

Asezam cartofii in tava,peste ei asezam köfte-lele,(turcii pun si felii de rosii si ardei gen capia,eu am sarit peste partea asta,voi puteti insa sa o faceti,iese si mai bun) apoi cu o lingura luam uleiul de deasupra sosului si il imprastiem cu rabdare peste  legume si köfte.Asta ajuta mult la aspectul final,nu se vor parli,ci se vor rumeni ingrentele ramase deasupra.Mai imprastiem si putin sos cu lingura,apoi cel ramas il turnam in mijloc.

Dam la cuptorul preincalzit la 200 grade , timp de 45-50 minute.Depinde mult de cuptorul fiecaruia,insa atunci cand cartofii sunt bine copti e gata totul.Incercati cu un cartof si va veti da seama.

Cam atat…Rezultatul? O bunatate !!!

Daca ti-a placut reteta noastra "İzmir köftesi" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (13)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Stufat de miel

Postat de AlexTeacher

Stufat de miel

Taie ceapa si usturoiul verde rondele. Taie carnea perpendicular pe fibra in cuburi mai mari. Carnea a fost curatata inainte de grasime si pielite. Incinge bine uleiul intr-un tuci si caleste...

Citeste continuarea

Miel de Pasti

Postat de mihaelar63

Miel de Pasti

Carnea de miel se spala cu mare atentie . Intial am lasat  carnea bucati mai mari  Dupa ce am condimentat am portionat bucatile  mai mici. Portionata carnea se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 29.12.2010, 23:36
la 29.12.2010, 23:39
Chiar deosebit de gustos!!!!
la 29.12.2010, 23:56
la 30.12.2010, 00:14
arata foarte bine
la 30.12.2010, 07:44
Confirm ca este foarte gustoasa
In tarile arabe cea cusos de rosii se numeste "Daoud Pasha" si cea cu sos de susan" Kofta bi tahini"; este un fel de mancare festiva, ce se serveste la sarbatori.Dar bucataria turceasca este renumita ca fiind foarte fina; asteptam retetele tale cu nerabdare.Cea mai buna shaorma am mancat-o la Antalia; si au niste masline mmmmmmmmmmmm
La Multi Ani 2011 !

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking