Alergiile alimentare

Postat de Sidy in Cu de toate
8 Iul 2011
Alergiile alimentare

Un material pe care l-am primit pe net si ma gandesc ca va intereseaza si pe voi....

Alergiile alimentare sunt reactii ale sistemului imunitar care creeaza anticorpi pentru a ataca substantele din alimente pe care le considera daunatoare organismului. In acest proces, sunt secretate cantitati ridicate de substante chimice, inclusiv histamine, care cauzeaza reactii de severitate variabila: de la iritatii ale pielii pana la colaps fizic.

Cu ce pot fi confundate alergiile alimentare?
Intoleranta la unele mancaruri – exista mancaruri care te fac sa te simti rau, desi nu provoaca alergii. De exemplu, foarte multe persoane adulte manifesta intoleranta la lapte, existand uneori manifestari asemanatoare alergiilor.
Intoxicatiile alimentare - nu sunt provocate de reactia sistemului imunitar la continutul tipic al unui aliment, ci sunt cauzate de toxinele sau bacteriile ce se afla in mod extraordinar in acel produs.
Intoxicarea cu histamina - exista o serie de alimente (caspuni, ciocolata, vin, bere etc.) care contin in compozitia lor naturala histamina. Prin urmare, ingerarea acestora in cantitati mai mari poate introduce in organism suficienta histamina cat sa declanseze reactii tipice alergiilor, fara a insemna insa ca sunteti alergic la acel aliment.
Reactii la aditivi - glutamatul monosodic, sulfitul cauzeaza deseori reactii chimice in interiorul organismului ce nu trebuie confundate cu reactiile alergice la una din componentele alimentului propriu-zis.
Alte afectiuni - alergiile alimentare sunt invinovatite pentru multe alte afectiuni: de la migrene pana la sindromul colonului iritabil, fara insa, a fi vorba de asa ceva.

Semne si simptome ale alergiilor alimentare:

  • Iritatii dermatologice, umflaturi, mancarime
  • Mancarimea sau umflarii buzelor, a limbii sau a gurii
  • Raguseala sau tuse
  • Crampe abdominale, greata, varsaturi sau diaree
  • Lesin sau pierderea cunostintei, paloare, invinetire, batai neregulate ale inimii
  • Tuse, respiratie cu dificultate
  • Frica de un rau iminent, panica, frisoane, slabiciune brusca

Simptomele pot aparea la cateva minute de la ingerare si disparea la o ora – doua dupa ce ati terminat de mancat, ingreunand astfel diagnosticarea. In multe cazuri, simptomele palesc in cateva ore.
Prevalenta alergiilor alimentare
Alergiile alimentare sunt destul de rare. Paradoxal poate, e faptul ca s-a stabilit o relatie de cauzalitate intre igiena corecta si frecventa alergiilor:

  • acestea sunt mai frecvente in tarile dezvoltate, mai mult chiar, intr-o anumita regiune, prevalenta alergiilor crescand proportional cu economia;
  • alergiile sunt mai putin frecvente in randul persoanelor care au crescut in gospodarii la tara, care au frecventat gradinita inca din primii ani viata si au frati mai mari;
  • alergiile sunt mai putin frecvente in interiorul familiilor care au animale de casa, intrucat acestea expun persoanele la diverse bacterii.

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking