Bucura-te de beneficiile ketchup-ului de casa!

Postat de Adinuta in Bucataras eFeminin
4 Dec 2011
Bucura-te de beneficiile ketchup-ului de casa!

Exista anumite legume sau fructe care sunt mai usor de digerat si mai sanatoase daca sunt consumate gatite si nu crude. Rosiile se numara printre ele. Cele mai multe varietati de ketchup insa contin zahar sau un nivel ridicat de fructoza si cateva ingrediente vag denumite „condimente” sau „arome.” De multe ori chiar si brandurile organice contin acest tip de ingrediente, de aceea cel mai sigur mod de a te bucura de un ketchup sanatos si de calitate e sa il faci chiar tu. Incearca aceasta reteta ce include ingrediente benefice organismului tau. Ele sunt:

Otet de cidru de mere

Ketchup-ul care se gaseste de regula in magazine contine otet alb distilat din porumb.  Acest tip de otet este inflamator si nu ofera niciun beneficiu pentru sanatate. Otetul de cidru de mere crud, organic si nefiltrat este o alegere mult mai buna pentru ca are numeroase efecte pozitive asupra sanatatii – amelioreaza arsurile stomacale, durerile de articulatii, imbunatatestefrumusetea pielii si digestia, sparge celulele de grasime si ajuta la scaderea in greutate. Cauta-l pe cel bio si citeste cu atentie ingredientele pentru ca unele produse contin otet de porumb cu aroma de mere si este cu totul altceva.

Miere cruda

Spre deosebire de zaharul rafinat si siropul de porumb bogat in fructoza, mierea este un indulcitor care este chiar benefic sanatatii. Este bogata in vitamine si minerale si contine un nivel ridicat de oxidanti. Indulcitorii rafinati ar trebui evitati, in special daca esti bolnav. Mierea in schimb reduce inflamatiile asociate cu mai multe tipuri de afectiuni (alergii, infectii). Este antibacteriala, de aceea este foarte util sa o ai in casa pentru a trata tot felul de rani de asemenea. Asigura-te insa ca mierea pe care o cumperi este cruda si naturala pentru ca cea facuta prin pasteurizare nu are aceleasi efecte pozitive asupra sanatatii. Mierea naturala este in general mai consistenta, mai putin clara si in general mai putin lichida.

Allspice

Allspice este un condiment uscat ce ajuta la controlul apetitului, ajuta la ameliorarea durerii, la digestie, regleaza nivelul de zahar din sange si creste relaxarea. Este plin de antioxidanti si are efecte antimicrobiene ce protejeaza mancarurile de bacterii daunatoare.

Cuisoare

Cuisoarele sunt un alt condiment sanatos. Reduc arsurile stomacale, amelioreaza starile de greata si ajuta la digestie. Cuisoarele sunt anti-inflamatoare si anti-bacteriene si contin un nivel ridicat de antioxidanti ce neutralizeaza radicalii liberi.

Reteta de ketchup de casa

-          200 grame pasta de tomate bio;

-          ¾ cana de apa;

-          doua linguri otet cidru de mere;

-          doua linguri miere cruda;

-          ½ lingurita sare de mare;

-          ¼ ceapa uscata (deshidratata);

-          un praf de cuisoare.

Intr-o oala de marime medie amesteca toate ingrediente-le si adu-le in punctul de fierbere amestecand din cand in cand. Acopera oala, apoi fierbe la foc mic timp de 20 de minute, continuand sa amesteci din cand in cand. Lasa ketchup-ul la racit si apoi pastreaza-l in frigider. Acest sos poate fi pastrat si la congelator daca vrei sa faci cantitati.

Foto: seriouseats.com


 

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking