Cartofii - sfaturi si retete.

Postat de gaby_d in Legume
14 Noi 2011
Cartofii - sfaturi si retete.

Cu cartofii o poti scoate intotdeauna la capat.Sunt gustosi, ieftin, usor de gatit si ii poti gasi in orice meniu.

Din cartofi putem face garnituri delicioase, salate , cartofi gratinati sau chiftelute.Miraculosii tuberculi fac parte din cheltuielile obisnuite fiind unul dintre ingredientele nelipsite din orice casa, putand sta in fiecare zi pe masa, de fiecare data in alt "strai" , alta forma si alt gust.

Cumparare.

In magazine sau piete, cartofii trebuie sa fie de foarte buna calitate.Aveti grija cand ii cumparati sa fie tari , iar coaja sa nu fie lovita.

Nu trebuie depozitati in locuri umede caci pot capata pete de culoare verde sau germeni si astfel nu mai sunt buni.

Intrebuintare.

Atunci cand sunteti la cumparaturi va puteti decide in ce priveste meniul in care-i veti include in functie de perticularitati: cartofii lunguieti sunt mai tari dupa fiert si de aceea sunt perfecti pentru salate sau pentru cartofi gratinati.

Cartofii rotunzi sunt fainosi si moi dupa fiert si de aceea sunt folositi pentru piure sau chiftelute in timp ce cartofii cu coaja rosie sunt perfecti pentru tocanite .

Depozitare.

Spre deosebire de sortimentele care apar timpuriu si pot fi consumate si scoase din pamant pana-n luna august, sortimentele de toamna sunt mai usor de depozitat.

Cartofii trebuie sa stea intr-un mediu uscat, aerisit si la intuneric, iar temperatura ideala este inte 4 si 8 grade.

Acest mediu era de gasit fara probleme in pivnitele bunicilor .Astazi este mai greu sa creezi astfel de conditii pentru a-i depozita.

Daca ii puneti intr-un loc unde temperatura este mai mare ei isi vor pierde din gust.

Cumparati asadar numai cat aveti nevoie pentru una sau doua saptamani.

Retete cu si din cartofi.

 

Cartofi noi la cuptor

 

 Salata de cartofi

 Cartofi pane

 

Cartofi aromati la cuptor

 Cartofi ca la bunica

 Tocanita de cartofi cu costita afumata

 

 Cartofi duchesse

 

 Cartofi gratinati

Cartofi frantuzesti

Tocana de cartofi cu carnat

Banuti de cartofi

Bon apetit !

 

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking