Despre supermarket si nevoia de cumparaturi

Postat de carmenvlad in Bucataras in oras
18 Feb 2011

Sa va spun despre ce era vorba. In anul 2010 romanii au cheltuit in supermarketuri suma uluitoare de 8 miliarde de euro. Dupa momentul de uluire, nu m-am mai gandit la acest lucru cateva zile. Apoi incet, incet gandurile mele se intorceau catre fabuloasa suma. M-am gandit ca am contribuit si eu la fabuloasa suma. CUM?  Fac cumparaturile intr-un supermarket. De ce? ma veti intreba. Pentru ca este aproape de casa mea, pentru ca pot sa cumpar tot ce doresc dintr-un singur loc si mai ales pentru ca-mi place ”sa casc gura”, ca sa zic asa. In fata rafturilor  pline cu tot felul de produse despre care stiu ceva sau despre care nu stiu nimic, “ma uita dumnezeu” cum spune sotul meu. Este adevarat, de cele mai multe ori plec de acasa la cumparaturi cu o lista, dar intotseauna lista este mai mult sau mai putin modificata si apar tot felul de produse de care nu am nevoie sau de care ma pot lipsi. Produsele sunt astfel asezate pe rafturi incat cumpararea unuia dintre ele determina cumpararea altuia. Rafturile sunt  strategic amplasate cu tot felul de articole care de care mai ispititoare, care de care mai atractive si de multe ori complet inutile.. Spatiul dintre ele este generos si ochii iti fug in toate partile. Borcane si borcanase, pachete si pachetele, care de care mai aratoase, mai frumos ambalate, tot felul de oferte, mai mult sau mai putin generose. O multitudine de produse. Recunosc, au o strategie de marketing bine pusa la punct. Stiu sa-si vanda marfa. Stiu sa ne scoata banii din buzunar.
 Asa ca am spus NU acestui fel haotic de a face cumparaturi si mi-am facut ordine in bucatarie, in camara si in frigider. Am intocmit o lista cu lucrurile absolut trebuinciose si care sunt indispensabile si o alta lista cu “rasfaturile” de care ma pot lipsi. Convinsa ca din greseala mea se poate invata ceva m-am hotarat sa intocmesc o lista cu produsele care nu trebuie sa lipseasca din bucataria, camara sau frigiderul nostru. Pentru ca parerea voastra conteaza pentru mine, las lista deschisa si va rog sa contribuiti cu idei, sfaturi la alcatuirea ei.
Pentru inceput m-am gandit sa incep cu acele alimente care nu trebuie sa lipseasca din camara, cum ar fi:
- cartofi
- ceapa
- fasole
- usturoi
- morcovi
- legume proaspete (ardei, castraveti, rosii etc.)
- fructe proaspete
- alte radacinoase (telina, pastarnac, ridichie neagra, sfecla rosie)
- muraturi (iarna)
- castraveti si gogosari acri
- zacusca, tocana de legume si alte conserva pentru iarna
- pasta de tomate
- rosii taiate in bulion
- suc de rosii
- compoturi
- dulceturi
- zahar tos si zahar pudra
- faina (alba si integrala)
- orez si gris
- paste fainoase (spaghete, fidea, taitei, alte paste)
- malai
- ierburi aromate
- piper (negru, rosu, alb)
- foi de dafin
- ulei de floarea soarelui (eu folosesc toate tipurile de “Untelemn de la Bunica”)
- ulei de masline extravirgin (nu este un “moft”, este foarte bun la salate si o sa-l aveti multa vreme)
- otet din vin alb
- otet balsamic (este consistent si va veti bucura ca-l aveti)
- 1 sticla de vin alb (pentru fripturi)
- 1 sticla de vin rosu (tot pentru pripturi)
- Cateva cutii de conserve de peste, pate de ficat
- 1-2 cutii porumb boabe
- Cereale pentru copii (si nu numai)
- 2-3 cutii de ciuperci conservate
Acestea ar fi alimentele din camara care consider eu ca sunt necesare. 
Pentru alimentele din frigider vom deschide alta lista saptamana viitoare viitoare.
Doresc sa va dau cateva sfaturi din experienta mea de cumparator din supermarket:
- Intotdeauna alcatuiti o lista de cumparaturi si incercati sa o respectati.
- Faceti cumparaturi o data la doua saptamani. Tentatiile vor fi mai mici iar economiile vor fi mai mari (mai ales daca mergeti la cumparaturi cu masina).
- Cumparati acele produse strict necesare si in cantitati suficiente pentru o perioada de timp mai mare (o saptamana sau cel mult doua).
- Cumparati lucruri de calitate si incercati sa fiti fideli unui produs (daca veti naviga printre tipurile de ulei sau faina veti avea numai probleme). Va veti asigura de calitatea si proprietatile unui produs in timp.
- Cumparati cantitati mici de condimente. Odata desfacute acestea isi pierd calitatile si apoi veti constata ca va ajung multa vreme.
- De multe ori ofertele supermarketurilor sunt tentante. Cititi cu atentie recomandarile de pe eticheta produsului, termenul de valabilitate (veti constata ca unele produse mai au 2-3 zile pana expira valabilitatea lor) si verificati calitatea acestora.
- Intotdeauna mergeti la cumparaturi cu stomacul plin. Astfel nu veti fi tentati sa cumparati ceva de mancare de la fast-food. Este mancare de proasta calitate si scumpa. M-au intrigat intotdeauna persoanele cu carutul incarcat de produse alimentare si care serveau in picioare o pizza sau un burgher.
Mai sunt foarte multe lucruri de spus de dar cu speranta ca veti aduce un plus de inspiratie acestei liste, ca ma voi bucura de sfaturile si experienta voastra inchei si va multumesc pentru ca ati avut rabdarea sa cititi aceste randuri.
Ne revedem saptamana viitoare.

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking