Leusteanul-minunata aroma a ciorbelor

Postat de burdulea56 in Condimente
7 Aug 2010
Leusteanul-minunata aroma a ciorbelor

Usor de recunoscut, leusteanul are culoarea verde viu si un  miros inconfundabil, devenind astfel foarte folosit la ciorbe si preparate cu carne de miel, carora le da un gust si o aroma aparte.

Este o planta europeana, descoperita si folosita pentru prima data in bazinul Marii Mediterane, (in Italia, Grecia si Franta). Aceasta planta condiment este cunoscuta inca din cele mai vechi timpuri si se cultiva pentru frunzele si semintele sale folosite foarte bine in arta culinara, nelipsita in bucataria romanilor, frunzele fiind cele mai utilizate. Planta atinge inaltimea de 1 - 2,5 m. Leusteanul are un binecunoscut efect in indigestii si tulburari stomacale, in raceli, gripe, anorexie, diferite intoxicatii si reactii alergice.

Uleiul care se obtine din leustean are capacitatea de a scade tensiunea si  de a stimula diureza. Pentru persoane care se confurnta cu dureri de stomac, medicii si naturistii recomanda ceai preparat din seminte de leustean.

Frunzele de leustean se usuca si se pot pastra tot timpul iernii, in saci de panza, pungi de hartie sau borcane.

Frunzele leusteanului contin: uleiuri volatile, terpinol, vitamina A, vitamina B si vitamina C, iar in radacina sunt prezente: taninuri, saruri minerale si grasimi. Este recomandat in crizele biliare, deoarece normalizeaza activitatea colecistului.

In bucataria noastra, romaneasca, leusteanul este un ingredient al borsurilor si ciorbelor, insa el poate fi consumat si in supe sau in mancarurile de cartofi dand acestora o aroma deosebita, cu conditia sa fie adaugat dupa ce s-a terminat procesul termic al preparatului.

Toata lumea stie ca in fiecare an, aceasta minunata planta aromata este prezenta pe tarabele precupetelor, in preajma Sarbatorilor Pastelui, dand ocazia priceputelor gospodine sa dezmierde gustul drobului si a nelipsitei ciorbe de miel.

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking