Traditii in Grecia - Rodia

Postat de doralinda72 in Bucataras hai hui
2 Ian 2013
Traditii in Grecia - Rodia

Ca in fiecare tara, si in Grecia sunt multe traditii frumoase, vechi de ani de zile. Azi va voi vorbi de spartul rodiei!
Si la noi a devenit o traditie anuala, dupa care, sunt singura care mananca rodia, bineinteles, noi punem rodia in mai multe pungi de plastic inainte de a o sparge!

Rodia e simbolul norocului, fertilitatii si belsugului, se mai numeste si "podariko" adica "cu dreptul". In multe locuri in Grecia, inca din toamna, la fiecare casa,atarnau o rodie deasupra usii de la intrare. In dimineata de 1 ianuarie familia merge la biserica, barbatul tinand in buzunar o rodie.Dupa slujba, la intoarcerea acasa, capul familiei trebuie sa sune la usa, nu e bine ca insusi sa dechida usa cu cheia lui, si cu rodia in mana, paseste cu piciorul drept ptr a aduce noroc si totul sa mearga "cu dreptul" in noula an,in urma lui aruncand jos rodia ptr a se sparge in multe bucatele in acelasi timp urand "Cu sanatate, fericire si voie buna noul an si cati samburi are rodia, atatea lire(pe vremuri stim cu totii, inainte de bani, existau lirele in aur) atatea lire sa fie in buzunarele noastre". Copiii cautand samburii sa vada cate dintre acestea sunt intregi si rosii, semnificand atatea zile fericite si sfintite va avea noul an! 

Ptr cei care nu merg la slujba de dimineata, sparg rodia la miezul noptii urand la fel sanatate, fericire si belsug!

Ptr a nu "picta" peretii in rosu, noi punem rodia in mai multe pungi de plastic.

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking