Uleiuri aromate

Postat de miha in Condimente
30 Sep 2011
Uleiuri aromate

Ulei racoritor

Mugurii si acele coniferelor de diferite soiuri se pun la uscat, apoi se pun intr-un recipient de sticla. Se toarna deasupra ulei de masline si se tine vasul la soare vreme de 2 saptamani. Se strecoara si se pastreaza in sticle de culoare inchisa.

Intrebuintare:

Acest ulei va da o aroma deosebita preparatelor din carne, pregatite la gratar. Se adauga cateva picaturi la inghetata si la bauturile racoritoare de vara. Mai poate fi folosit si pentru parfumarea aerului din camera, prin incalzirea recipientului in care este pus.

In acelasi mod se pot prepara uleiuri aromate cu rozmarin, petale de trandafiri, cimbrisor, sunatoare, busuioc, marar sau menta. Toate plantele aromate sunt bune pentru prepararea acestor uleiuri folosite la aromarea si condimentarea mancarurilor, dar au si proprietati medicinale, pastrand proprietatile plantelor macerate.

Ulei de levantica

Se umple un recipient de sticla cu flori uscate de levantica, fara a fi indesate. Se toarna deasupra ulei de masline. Se tine vasul la soare timp de 2 saptamani, timp in care se agita de cateva ori pe zi. Se strecoara si se tine intr-un recipient de culoare inchisa.

Intrebuintare:

Se foloseste pentru parfumarea incaperilor, dar are si proprietati medicinale. Calmeaza durerile de cap, inducand o stare de calm. In alimentatie se foloseste la aromarea salatelor de fructe si a inghetatelor.

Ulei cu parfum de sarbatoare

Pentru acest ulei cu parfumul "sarbatorilor de iarna", se folosesc condimente parfumate, iuti: scortisoara, cuisoare, nucsoara, ghimbir. Se poate prepara in orice anotimp, dar este important ca vasul sa fie tinut la caldura si la soare. Condimentele, in cantitati egale, se pun intr-un vas de sticla si se acopera cu ulei de masline. Dupa 2 saptamani se strecoara si se pastreaza in sticle de culoare inchisa.

Intrebuintare:

Se foloseste pentru parfumarea aerului din incapere, iar in alimentatie este folosit pentru a aroma preparate din carne, pateuri sau budinci.

 

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking