Vreti legume cu gust si cultivate sanatos? www.tomatina.ro este locul in care le gasiti!

Postat de Bucataras in Bucataras in oras
2 Aug 2014
Vreti legume cu gust si cultivate sanatos? www.tomatina.ro este locul in care le gasiti!

 Zumzetul albinelor ma arunca brusc in amintiri. Parca eram in ograda bunicului, linga solariile cu rosii, vinete si alte bunatati. Stia ca una dintre micile bucurii ale copilului era sa-si rupa singur rosia din vrej. Mi-o stergea grijuliu si ma lasa s-o maninc linistit. Eu muscam din ea ca din mar, in timp ce pasii lui, cu calcaiele crapate ca pamintul secetos care-l necajea uneori, il purtau spre cine stie ce treaba. Gustul copilariei, din curtea plina cu gaini si rate, cu mirosul acela de balegar, ingrasamintul natural cu care tataie isi pregatea culturile, nu-l vom uita niciodata si-l vom cauta probabil mai des in amintiri decit in realitatea de zi cu zi.

Zilele trecute, l-am redescoperit la doi pasi de Bucuresti. Un loc in care albinutele, disparute din Capitala noastra sufocata de gaze de esapament si praf, zumzaiau fericite parca intr-o continua joaca. "Am cautat ceva vreme un loc cu pamint odihnit, curat si pina la urma l-am gasit", incepe povestea Marian Radu. Sint 6 familii care s-au asociat si au pus bazele Cooperativei Agricole Gradina Bio pe un teren din Balotesti. "Fiecare dintre noi are nostalgia unei copilarii la tara, unde bunicul sau parintele i-a facut cunoscut gustul unei rosii adevarate, mangaiate doar de soare. Ne-au unit hotararea de a manca sanatos, principiile, valorile si dorinta de intoarcere catre frumos", spune Marian. Impreuna cu Gabriel, ne arata rodul muncii lor din acest an. Au peste un hectar de pamint bun cu culturi de rosii, castraveti, vinete, fasole si multe alte legume curate, ca la bunici. Gabi are 2 copii mici si este bucuros ca munceste in acest colt de rai si le poate da mincare sanatoasa. "Am pus singuri semintele la tot ce vedeti aici", spune aratindu-se vrejurile de rosii. Si a fost munca, nu gluma! Peste 35.000 de seminte puse cu pipeta!

Domnul Dr. Ing. Costel Vanatoru de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău le-a fost mereu aproape cu sfaturi, pentru ca niciunul dintre tineri nu are studii agricole. Dar cu ambitie si truda au reusit, iar acum au o mindrete de recolta, "fara sa bagam florile rosiilor in chimicale, fara sa le dam cu "praf de copt" si alte chestii de acelasi gen", dupa cum marturisesc cu mandrie!

"Avem si un site unde aratam lumii rezultatele muncii noastre: www.tomatina.ro. Doritorii isi pot alege legumele si pot face comanda online, iar noi le livram in cel mult 48 de ore!", spun gazdele noastre.

Si, exact ca-n copilarie, am rupt o rosie si am savurat-o cu putin busuioc smuls de sub zumzetul albinutelor. Caci tufele de busuioc si cimbru strajuiau solariile. Abia am asteptat sa ajung acasa sa fac o salata cu toate bunatatile de acolo. Si mi-a iesit delicioasa!

Iar din vinete am facut nebunia asta "a la Chef Cristian".

 Am taiat vinetele cubulete (recomand si decojirea lor), le-am tras rapid la tigaie, apoi le-am scurs putin pe un servetel si le-am pus intr-un vas de lut. Peste am adaugat usturoi tocat, un praf de sare, le-am amestecat si in final am adaugat 2-3 linguri de iaurt grecesc! N-a durat 15 minute, dar a iesit o bunatate!!!! ... Pentru cei care prefera putin picant, prajiti in acelasi timp cu vinetele si rondele de ardei iute!

Accesati aici siteul www.tomatina.ro daca doriti mai multe amanunte:

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking