Afinata de casa

Postat de vasimur in Bauturi
26 Aug 2019 | 20488 vizualizari
Afinata de casa

Afinele sunt fructe de pădure sau de cultură, de culoare albastră, foarte bogate în antioxidanți și vitamina C. Atât frunzele cât și fructele au proprietăți astringente datorită taninului pe care-l conțin. Au acțiune antibacteriană, modificând favorabil flora patogenă intestinală, și antidiareică. Se recomandă în diabet (scade nivelul zahărului din sânge), gută, enterocolită (colită de fermentație sau de putrefacție), parazitoze intestinale, infecții urinare, uremie, ca antiseptic minor (este bacteriostatic) și diuretic precum și în reumatism, afecțiunile dermatologice, tulburările circulatorii periferice, uretrite, somatite, eczeme, ulcerații cronice sângerânde. Frunzele intră în compoziția ceaiului dietetic. Afinele se consumă atât în stare proaspătă cât și congelate. Se folosesc la prepararea afinatei, o băutură alcoolică foarte apreciată, precum și la prepararea unor dulciuri. Dar mare atenție, afinata trebuie consumată cu moderație ca să nu ne îmbătăm. Ca și vișinata, afinata de casă este un lichior și nu trebuie să fie mai tare de 30-40 de grade, maxim. Este extrem de important să se folosească alcool dublu rafinat, deoarece acesta va menține mai bine afinata.  Se lasă la macerat cam 2-3 săptămâni, în cămară la răcoare și întuneric, după care se mai poate adăuga țuică, pălincă sau vodcă fără arome, după buget și preferință. Se păstrează foarte bine în cămară, la întuneric. Fructele rezultate în urma preparării afinatei pot fi consumate așa sau pot fi folosite la prepararea unor prăjituri.  Din ingredientele de mai jos au rezultat 4,5 l de afinată, pe care am pus-o la cămară, în 9 sticle (de 500 și 700 ml).

Ingrediente

  • 3 kg afine
  • 1,5-2 kg zahăr
  • 2,5 l de alcool dublu rafinat de minim 60 grade
  • zeama de la o lămâie (opțional)

Mod de preparare

Pasul 1. Afinele se curăţă de frunzuliţe şi impurități, se pun într-o strecurătoare și se spală ușor sub jet de apă rece.

Pasul 2. După ce s-au scurs, se pun într-o damigeană de sticlă (sau borcan mai mare), un rând de afine, un rând de zahăr și tot așa până ce se termină ingredientele. Ultimul strat trebuie să fie neapărat de zahăr. Odată cu fructele puneți și zeama de la o lămâie, dacă doriți. Se acoperă damigeana (borcanul) cu un tifon sau dop dar să nu fie închis etanș şi se lasă la macerat, într-un loc bine luminat şi călduros, timp de cca 8-10 zile (dacă este mai răcoare, poate să dureze și 2-3 săptămâni!), până ce se topește tot zahărul. În tot acest timp, agităm damigeana, de 2-3 ori pe zi, pentru ca fructele să se amestece cu zahărul, formându-se un sirop.

Pasul 3. Când s-a topit zahărul se adăugă 2 l de alcool dublu rafinat de minim 60 grade, peste afine și sirop. Dacă se adaugă alcoolul peste fructe, afinata va fi mai putin alcoolizată, pentru că fructele vor absorbi o parte din alcool, dar va avea o aromă mai specială.

Observație 1: Fiild foarte cald, zaharul s-a topit după numai 5 zile așa că am putut să adaug alcoolul mult mai devreme!

Observație 2: Dacă doriți, puteți să scurgeți doar siropul și să-l amestecați direct cu cantitatea dorită de alcool dublu rafinat, țuică, pălincă sau vodka. Puneți afinata direct în sticle și lăsați-o la macerat, în cămară, timp de aproximativ 30 zile!

Pasul 4. Se lasă la macerat, cam 30 de zile, într-un loc întunecat şi mai răcoros, agitând damigeana, la 2-3 zile.

Pasul 5. După cca 30 de zile, se trage siropul într-o damigeană de 5 l, fără a agita prea tare conţinutul și se completează cu încă 0,5 l de alcool dublu rafinat de minim 60 grade, pentru ca să iasă afinata la tăria dorită! Dacă aveți, puteți folosi țuică sau pălincă și afinata va fi mult mai bună! Turnăm afinata în sticle și le punem în cămară, la răcoare.

Afinele rămase pot fi folosite la prepararea prăjiturilor, sau mâncate pur şi simplu.

Hai noroc!

Daca ti-a placut reteta noastra "Afinata de casa" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (12)
Retete similare

Afinata de casa

Postat de oanapl

Afinata de casa

Afinele se spală și se curăță, apoi se lasă la scurs și zvântat. Afinele se pun într-un recipient încăpător împreună cu zahărul. Se lasă 5-6 zile la...

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.08.2019, 20:27
Excelentă!
la 26.08.2019, 20:53
O bunatate!
la 26.08.2019, 21:46
la 26.08.2019, 21:49
Foarte faina si aromata! De culoare nu mai zic!
la 26.08.2019, 22:13
Tare bună!!

Vezi toate comentariile (12)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking