Aluat dospit Bertinet cu scortisoara

Postat de aziz in Prajituri
15 Mai 2011 | 5869 vizualizari
Aluat dospit Bertinet cu scortisoara

Reteta de aluat am luat-o de pe anditudor.blogspot.com aluat Bertinet ,caruia ii multumesc. este fantastic de pufos, intrece orice cozonac ...incercati ...:))

Ingrediente

  • 600 gr faina
  • 200 gr zahar
  • 25 gr drojdie
  • 4 oua intregi
  • 100 gr unt
  • 300 ml lapte caldut
  • coaja de lamaie ,coaja de portocala
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • pt uns:50 gr unt ,2 linguri scortisoara,100 gr zahar

               Glazura:

  • un albus
  • 100 gr zahar pudra
  • citeva picaturi lamaie
  • jumatate de lingurita pudra de cacao dulce
  • jumatate pahar de lapte+3 linguri zahar pentru insiropat

 

Mod de preparare

 Se bat ouale cu zaharul si zaharul vanilat pina obtinem o crema deschisa la culoare si pufoasa.

Drojdia se amesteca cu citeva linguri lapte cald si o lingura de zahar +o lingura doua de faina ,apoi o punem intr-un loc cald pina incepe sa creasca (face gaurele la suprafata).

Turnam drojdia crescuta ,ouale crema si lapte caldut cite putin pina obtinem un aluat lipicios pe care il vom aduna si deslipi cu untul topit.

Se lasa la crescut cam 2 ore intr-un loc caldut ,eu deschid cuptorul la 50 grade il las jumatate de ora ,apoi inchid ;

pun aluatul acoperit cu folie de plastic si-l las la crescut inauntru cu usa inchisa.

Cand aluatul este crescut intindem foaie dreptunghiulara, ungem cu unt ,presaram scortisoara apoi zaharul si rulam foaia ca pentru rulada .Eu am pus ruloul in forma de guluf.

Tava trebuie unsa bine cu unt.

Punem apoi tava in usa aragazului deschis pana isi dubleaza volumul ,ca la cozonac.Asta inseamna cam 20-30 minute,apoi dam la cuptor la 180 grade 25 minute pentru siguranta faceti testul cu scobitoarea.

Pe la mijlocul timpului de copt ,de fapt cind incepe a se rumeni se pun deasupra citeva linguri de lapte cald cu zahar amestecat si dam din nou in cuptor .

Intre timp facem o glazura dintr-un albus de ou +100 gr zahar pudra astfel : batem spuma albusul adaugam zaharul si mixam pina devine compact;

puteti adauga citeva picaturi suc de lamaie pt a straluci ,eu jumatate am lasat-o alba iar jumatate am adaugat o lingurita de pudra de cacao dulce.

Aceasta glazura se toarna pe prajitura fierbinte.
Mie mi-au iesit doua prajituri din aceasta cantitate.

Daca ti-a placut reteta noastra "Aluat dospit Bertinet cu scortisoara" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (54)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Cupcakes cu vişine şi ciocolată

Postat de diaconta

Cupcakes cu vişine şi ciocolată

Faina am amestecat-o cu sarea si praful de copt. Untul moale l-am mixat cu zaharul pâna am obtinut o crema pufoasa si zaharul s-a topit. Am adaugat pe rând ouale,mixând...

Citeste continuarea

Desert crema de zahar ars

Postat de sufletista

Desert crema de zahar ars

Intr-o tava sau cratita adaugam zaharul pentru caramel si punem pe foc mediu. Amestecam ocazional pana ce se topeste uniform, avand grija sa nu il ardem. Tragem cratita de pe foc si inclinam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 15.05.2011, 22:13
senzational
la 15.05.2011, 22:21
pai tu la ora asta incerci sa ma ispitesti buna incercare dar n-o sa-ti mearga
la 15.05.2011, 22:33
la mine merge
la 15.05.2011, 22:50
Mona si mie o felie
la 15.05.2011, 23:11
Vai Mona, ce pufosenie
L-am pus la favo ca prea mi-ai facut pofta

Vezi toate comentariile (54)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking