Amandină

Postat de georgiaskitchen in Prajituri
28 Ian 2014 | 4216 vizualizari
Amandină

Această prajitură e preferata familiei. Suntem cam dependenți de tot ce conține cacao...:))))

Ingrediente

Blatul:

  • 6 ouă
  • 200 g zahăr
  • 200 g faină
  • 40 ml apă
  • 40 ml ulei
  • 3 linguri cacao
  • un praf de sare
  • un praf de copt

Crema:

  • 250 g margarină
  • 3 gălbebușuri
  • 150 g zahăr pudră
  • 4 linguri cacao
  • 2 fiole esență de rom

Glazura:

  • un plic de glazură dr. Oetcker

Sirop:

  • 500 ml apă
  • 250 g zahăr
  • 2 fiole esență rom

Mod de preparare

Începem prin a da drumul la cuptor la 180° (foc moderat).

Separăm albușurile 2de gălbenușuri.  Gălbenușurile le frecăm cu uleiul până devin ca o maioneză. Albușurile le batem cu praful de sare, iar când devin ca o spumă adăugăm zahărul și le mai batem până când acestea se întăresc. Adăugăm gălbenușurile peste albușuri, apoi urmează făina amestecată cu cacaoa și praful de copt. Amestecăm cu grijă cu o lingură de jos în sus pentru a obține un aluat cât mai aerat.

Pregătim o tavă (20/30), o tapetăm cu hârtie de copt sau o ungem cu ulei și o presărăm cu făină. Punem aluatul și dăm la cuptor pentru 30-35 min. (faceți testul cu scobitoarea). Primele 15 min. nu deschidem ușa cuptorului pentru a nu se lăsa blatul.

Când s-a copt blatul, îl scoatem din cuptor și îl lăsăm să se racească. Eu îl fac cu o zi înainte de a pune crema...se taie mai ușor, dar nu e obligatoriu să faceți ca mine...:)

Între timp pregătim crema. Punem într-un vas înalt margarina și o batem cu mixerul până devine ca o spumă, apoi adăugăm zahărul pudră și continuăm cu mixatul până ce zahărul s-a topit complet. Punem cele trei gălbenușuri, apoi cacaoa și la final fiola cu esența de rom.

Siropul îl pregătim în felul următor: punem într-un vas zahărul cu 3-4 linguri de apă și lăsăm să se caramelizeze. Când capătă o culoare aurie, adăugam restul de apă care trebuie să fie caldă și lăsăm să fiarbă până se topește zahărul. Punem fiolele de esență și lăsăm să se răcească.

Tăiem blatul în două, însiropăm prima jumătate adăugăm crema, însiropăm și cealaltă jumătate și o punem peste. Pregătim glazura conform indicațiilor de pe pachet și o întindem deasupra prăjiturii.

Dăm amandina la rece de preferat 4-5 ore, dar e mai bună a doua zi. O tăiem în cuburi și o savurăm cu multă poftă...:)

Daca ti-a placut reteta noastra "Amandină" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (18)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta de amandina-varianta Miha

Postat de Constelatialeu

Reteta de amandina-varianta Miha

Iata cum se prepara Reteta de amandina-varianta Miha Blat : Eu am ales sa coc 3 blaturi separat, din compozita obtinuta am impartit-o in 3 parti egale si am copt 3 foi in tava cu dimensiunea...

Citeste continuarea

Desert Amandina by Gaby

Postat de Constelatialeu

Desert Amandina by Gaby

Blat : Albusurile cu un praf de sare se bat spuma tare apoi se adauga cele 4 linguri de zahar si se mixeaza bine. Se pune la caramelizat cele 9 linguri de zahar, cand capata culoarea...

Citeste continuarea

Comentarii

la 28.01.2014, 14:00
la 28.01.2014, 14:39
la 28.01.2014, 14:41
la 28.01.2014, 14:45
Am reeditat reteta. Mi-a facut figuri telefonul cand am scris-o... )
la 28.01.2014, 14:53
foarte buna

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking