Amintiri culinare - Savarina cu inghetata de frisca

Postat de klausenburger in Prajituri
22 Iul 2009 | 7010 vizualizari

Mai tineti minte magazinele Gospodina? In copilaria mea comunista, magazinele astea duhnind a bere, a tigari de proasta calitate si a "varza a la Cluj" le gaseai la tot pasul, in toate cartierele. In ultima vreme, spre sfarsitul comunismului nu mai miroseau a nimic. Erau etern goale. Absolut goale. Cate o tanti veghea apatic mesele "la botul calului" si tejgheaua roasa si scorojita. Cu toate astea era ceva ce ma facea sa mai intru in magazinele astea care ar fi trebuit sa vanda semipreparate pentru "tovarasele gospodine ocupate in campul muncii in construirea societatii socialiste multilateral dezvoltate" (oribil!). Uneori primeau prajiturele. Primeau "broscute", sau extrem de rar, "savarine". In ultimii doi ani de comunism, nici macar din astea nu mai primeau. Azi am scris o noua "Legenda a Epocii de Aur". (click pentru a citi).Mi-am amintit din nou lucruri pe care as vrea sa nu le fi trait, sa nu le fi cunoscut, sa nu trebuiasca sa mi le amintesc. Lucruri pe care speram din toata inima ca le-am uitat. Imi dau seama ca nu le-am uitat, ca sunt vii, ca inca mai sunt lipite de mine desi eram doar un copil in acele vremuri. Una din putinele bucurii dulci ale copilariei mele au fost aceste "savarine" pentru care economiseam fiecare banut pe care parintii mei mi-l dadeau ca sa o pot cumpara EU si nu sa o cumpere ceilalti pentru mine. Si am evadat in bucatarie sa reconstruiesc o amintire, una noua care sa inlocuiasca amintirea veche.

Inapoi la reteta

Comentarii (20)

la 22.07.2009, 09:50
Foarte frumoase si gustoase
la 22.07.2009, 12:21
multumesc mult Ala combinatia de aluat de savarina insiropat cu lichior dulce si cu inghetata e tare fina. a fost o curiozitate a mea, dar o gasesc rafinata; sa-mi zici si mie cum ti se par daca incerci reteta pentru ca eu ma recunosc subiectiva
la 22.07.2009, 14:00
Nu-mi mai zice ca mor de pofta Trebuie sa le incerc si eu, sa vad numai cand le vine randul.
la 22.07.2009, 21:12
Draga klausenburger, savarinele pecare ti le amintesti erau facute din compozitie de cozonac, umplute cu frisca si deasupra un sirop de visine.Cand am "inceput eu a ma ridica dragalita doamne", savarinele costau 1,60 lei si era un privilegiu daca aveai bani de o savarina. Imi plac foarte mult introducerile tale
la 22.07.2009, 21:21
De prajiturile" Cartof" iti mai amintesti?
la 23.07.2009, 00:23
sa inteleg ca aceasta savarina este din"import",nicidecum autohtona!dar estenet superioara!bun!bun!bun!
la 23.07.2009, 00:24
De "cartof" nu-mi amintesc. Nu stiu daca le-am mai apucat prin magazine. Daca mi-ar fi placut le-as fi remarcat. In schimb am prins epoca "albinita" si "porumbita" ca prajituri. Era o dementa atat de vanate erau prajiturile astea prin '88.

Vechile savarine probabil ca erau facute asa. Oricum eram totusi destul de copila pentru a sti unele lucruri, iar pe de alta parte nu aveam suficiente lucruri la indemana pentru a incerca eu insami sa fac... deci... cum erau facute sau din ce chiar nu mai stiu. Le-am refacut pentru ca intamplator am mancat o savarina care mi-a amintit ca gust de acelea, fara a fi fost facuta din compozitie de cozonac . Imi aduc aminte doar ca erau dulci si pline de sirop. Si se mai batea lumea pe cate un "cremes" sau "mamaliga muncitoreasca" cum radeau de ea adultii din jurul meu. Cam astea sunt amintirile mele

Sar'mana Bunico draga de apreciere.
Daca stii reteta de "cartof" sau o intuiesti as vrea sa o stiu si sa o incerc, evident adaptand-o un pic
la 23.07.2009, 00:28
am facut o greseala din vitezasi prietena a tinut mortis sa specific!dar sunt obosit si mai vreau sa citesc retete......si iar amgresit,sper ca ma veti ierta;sunteti un domn ingatuitor si retetele de aici sunt superbe!
la 23.07.2009, 01:15
multumesc tudorel... apreciez

Savarina nu e o prajitura de creatie romaneasca. Pe la 1930 un oarecare Henry Adrouet a creat-o si i-a dat numele unui gastronom de felul lui si politician si avocat: Jean Anthelme Brrilat-Savarin.

In momentul de fata nu stiu sa fi ramas in cofetariile franceze... personal nu cunosc Franta "pe viu", deci s-ar putea sa ma insel. Poate ne spune cineva care cunoaste bine Franta daca in prezent savarina mai exista in oferta patiseriilor pariziene si cum e?
la 23.07.2009, 23:41
Super savarina si comentariile pe masura Eu imi amintesc ca preparam "cartof" la scoala, la orele de ...nu mai tin minte cum se numeau...gospodarie, ceva de genul asta...fetele gateau si baietii erau prin atelier si taiau traforaje "Cartoful" e un fel de salam de biscuiti, dar zici ca-s facute toate ingredientele la masina de tocat si apoi era tavalit prin cacao, tare bun
la 24.07.2009, 01:28
wow Oana...da... "cartoful" asta e teribil de versatil!!! numai bine ca maine am de pregatit un nou party si o sa incerc sa refac acest cartof, un pic altfel

cum erau orele de gospodarie? eu nu le-am mai prins. le auzeam doar pe colegele mai mari ca trebuiau sa mearga acolo. si cand mi-a venit randul tot n-am ajuns pe acolo pentru ca eram implicate in multe alte cercuri de tot felul... chiar se invata gatitul?
la 24.07.2009, 01:37
Pai ne dadeau reteta, lista cu ingrediente si cu ustensilele ce trebuia sa le aducem noi. Si eram toate fetele cu halate albe, cu bonetica si chiar faceam niste chestii interesante...salata beof, cartof, tort de biscuiti...nu mai stiu...partea cu ornatul era cea mai interesanta Mie imi placea mult ora aia
la 24.07.2009, 01:40
Aaa, si inca o chestie haioasa. Cand aveam ora respectiva si intram in sala mirosea a esenta de rom si a prajituri si noi trebuia sa facem salata beof
la 24.07.2009, 01:45
haha, ce tare!!!! ma intreb ce specializare avea profa care va invata?

uite chestia asta de ora ar trebui sa reapara in programa cred... acum chiar imi pare rau ca n-am bagat macar nasu' pe usa la orele astea in anii aia...oricum erau ultimii ani de comunism si multe erau doar forme fara continut, iar la orele de gospodarie era tot mai greu de dus produsele, doar le primeai la "ratie"... cam asta e ce imi amintesc eu
la 24.07.2009, 09:22
Orele de gospodarie erau predate de cadre didactice care absolvisera liceul pedagogic la sectia de "maestre" Exista si acum aceste cadre , dar se gasesc pe la cluburile copiilor.

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking