Ingrediente
- 15 ouă proaspete, de preferință, avînd coaja mai deschisă la culoare
- coajă de ceapă galbenă (de la 2-3 kg)
- apă
- frunzulițe de pătrunjel, mărar, trifoi...
- abțibilduri
- untură / ulei (pentru a da luciu ouălor vopsite)
Mod de preparare
Se curăță bine ouăle și se decorează apoi cu frunzulițe verzi, după care se leagă in fâșii de voal, sau mătase (chiar de la ciorapi de damă, dacă nu avem altceva).
Coaja de la ceapa galbenă adunată cu câtva timp înainte de Paști, se fierbe timp de 10-15 minute, în 2-3 litri de apă, după care se lasă la răcit. Când s-a răcit, se scot cojile de ceapă, prin stoarcere și rămâne doar zeama, în care se pun ouăle învelite și decorate, după care se dau la foc potrivit. Se poate adăuga oțet în această zeamă de coji de ceapă, pentru o culoare mai plăcută, dar nu este obligatoriu. Se fierb ouăle timp de 4-5 minute, după care se oprește focul și, dacă la verificare, ni se pare că dorim o culoare mai închisă, le vom mai lăsa în zeama respectivă încă 5-10 minute.
Se scot ouăle din zeama de coji de ceapă și se așază pe niște șervețele, într-o tavă curată. Dacă vrem să le ornăm cu abțibilduri cu scene biblice (ceea ce este foarte frumos, pentru că e vorba de o sărbătoare religioasă!), vom face această operațiune chiar atunci, cînd ouăle sunt calde, scufundându-le, cu o lingură, într-un vas cu apă fierbinte. Abțibildurile se vor lipi instantaneu.
Când toate ouăle sunt vopsite, le vom unge cu o bucată de pânză înmuiată în untură, sau ulei, pentru a le da luciu.
Daca ti-a placut reteta noastra "Aperitiv oua rosii" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (10)
|