Aperitiv pogacele cu branza de burduf si cascaval

Postat de RODIMUR in Aperitive / Garnituri
28 Oct 2018 | 5109 vizualizari
Aperitiv pogacele cu branza de burduf si cascaval

Îmi plac mult pogăcelele cu jumări, dar cum jumările sunt cam rare pe la noi, m-am hotărât, deocamdată să fac pogăcele cu brânză de burduf și cașcaval. Fără prea multă bătaie de cap, am făcut niște pogăcele absolut delicioase, iar până s-au copt toate, bucătăria mirosea foarte plăcut a pateuri cu aluat fraged. Din ingredientele de mai jos am făcut 38 de pogăcele rotunde. Se pot face și pogăcele pătrate și atunci aluatul se poate tăia în întregime, de prima dată, fără să rămână ”capete”. Însă mie-mi plac pogăcelele rotunde, așa că am amestecat și frământat ușor aluatul care a rămas după decupare și l-am folosit. În final, nu a fost nici o deosebire între pogăcelele decupate inițial și cele decupate din aluatul refrământat.

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 700 grame de făină albă
  • 20-25 grame de drojdie proaspătă
  • 100 grame de untură
  • 2 gălbenușuri
  • 1 linguriță de zahăr tos
  • 1 linguriță de sare fină
  • 400 ml de lapte dulce, fiert și cald
  • Pentru umplutură:
  • 300 grame de brânză de burduf, frământată
  • 150 grame de cașcaval răzuit
  • Pentru decor:
  • 2 albușuri
  • sare
  • boia de ardei
  • semințe de chimen

Mod de preparare

Se face un aluat potrivit de moale din: făină, sare, drojdie, gălbenușuri, zahăr, untură și lapte cald. 

Când toate ingredientele s-au încorporat și aluatul este elastic, se lasă la dospit, acoperit cu un șervet curat, într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece.

După 30-45 de minute, când aluatul și-a dublat volumul, se pune pe planșeta presărată cu făină, se mai frământă puțin, pentru a elimina bulele de aer, după care se taie în două bucăți.

Din fiecare bucată de aluat se întinde câte o foaie de 6-7 mm grosime, care se unge cu brânza de burduf. Cu mâinile sau cu sucitorul, se poate presa ușor brânza, pentru a adera la foaia de aluat. 

După ce brânza a fost întinsă aproximativ uniform pe toată suprafața, se împăturește foaia în două și apoi în patru, după care se lasă pe planșetă ”să se odihnească” timp de 10-15 minute. 

După acest interval de timp (când aluatul a mai crescut puțin) se întinde din nou, cu sucitorul, foaia împăturită, până ajunge aproape la mărimea inițială. Se răzuiește câte o jumătate din cantitatea de cașcaval pe fiecare foaie. Se presează ușor cașcavalul cu mâinile, sau cu sucitorul, ca să adere la aluat și foile se împăturesc din nou,

Se lasă iarăși aluatul împăturit ”să se odihnească” 10 minute, după care din fiecare se întinde câte o foaie mai groasă, de cel puțin 1 cm și se decupează din el pogăcelele, cu ustensila specială, sau cu un pahar. Cine vrea, poate să le decupeze sub formă de pătrate.

Se pun pogăcelele în tava prevăzută cu hârtie de copt. Resturile de aluat se frământă puțin, se întinde o altă foaie și se decupează alte pogăcele, care se pun, de asemenea în tavă. Ultima bucățică de aluat rămasă de la decupat se rotunjește manual, se aplatizează și se pune alături de celelalte pogăcele, în tavă.

Se ung pogăcelele, deasupra și de jur-împrejur, cu albușurile rămase de la aluat (mixate cu sare și boia de ardei) și se presară cu semințe de chimen.

Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce pogăcelele se rumenesc frumos.

Sunt foarte bune atât calde, cât și reci. Cine le preferă calde, le poate reîncălzi, după răcire, în cuptorul de la aragaz, sau în cel cu microunde.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Aperitiv pogacele cu branza de burduf si cascaval" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (25)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Aperitiv scoici din foietaj umplute cu branza

Postat de CameliaComan

Aperitiv scoici din foietaj umplute cu branza

Spalam branza si o taiem in cubulete potrivite. Aluatul de foietaj trebuie sa fie decongelat. Pudram masa de lucru cu putina faina. Asezam aluatul si il intindem putin cu un sucitor. Pentru a...

Citeste continuarea

Clătite cu legume şi ciuperci la cuptor

Postat de diaconta

Clătite cu legume şi ciuperci la cuptor

Am pregatit mai întâi clatitele foarte subţiri. Pentru umplutura ,am calit ceapa cu putin ulei,apoi am adaugat ciupecile.Când ciupercile s-au înmuiat am pus legumele...

Citeste continuarea

Comentarii

la 28.10.2018, 20:04
la 28.10.2018, 20:16
Și o bere lângă ele😀
la 28.10.2018, 20:30
la 28.10.2018, 20:36
Da, Buni, ai dreptate, numai că noi nu avem acum bere în casă, doar niște Merlot... Dar vom cumpăra mâine, că fără bere nu se poate...
la 28.10.2018, 20:36
Lau, mulțumesc...!

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking