Se pune făina, amestecată cu sarea, în vasul pentru frământat și în mijlocul ei se face o adâncitură în care se adaugă: drojdia mărunțită, zahărul, gălbenușurile și untura. Se toarnă lapte cald și se amestecă mai întâi ingredientele din mijlocul vasului, până ce se dizolvă drojdia și zahărul, după care se încorporează treptat toată făina, adăugând laptele cald, puțin câte puțin.
Când aluatul este omogen, elastic și nelipicios, se acoperă cu un șervet curat și se lasă la dospit, într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece.
Între timp se prepară umplutura. Se face o pastă din jumările mărunțite/mixate fin și amestecate cu sare și piper.
Se ”bat” și albușurile cu sare și boia de ardei, pentru a fi pregătite, când pogăcelele vor fi gata.
După 30-45 de minute, când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta înfăinată, se mai frământă puțin, pentru eliberarea aerului și apoi se întinde cu sucitorul o foaie de 6-7 mm grosime.
Jumătate din cantitatea de pastă de jumări se întinde în strat uniform peste foaia de aluat. Se împăturește foaia în două și apoi în patru, cu umplutura la interior, după care se lasă pe planșetă să mai crească puțin.
După 10-15 minute, aluatul împăturit se întinde din nou cu sucitorul, cu grijă, până ajunge cam la dimensiunea inițială și se unge din nou, cu restul de pastă de jumări.
Se împăturește din nou aluatul în patru, cu umplutura la interior și se lasă din nou la dospit, pentru 10 minute.
După 10 minute se întinde din nou aluatul, cu mare grijă, ca să nu se rupă, într-o foaie mai groasă, de cel puțin 1 cm, din care se decupează pogăcele, cu o formă specială, sau cu un pahar.
Pogăcelele se depun într-o tavă în care s-a întins hârtie de copt și se lasă la dospit încă 10-15 minute, după care se ung deasupra și de jur-împrejur cu albușurile ”bătute” cu sare și boia, iar apoi se presară semințe de chimen pe ele.
Se dă tava cu pogăcele la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce se rumenesc frumos.
Sunt foarte bune, atât calde, cât și reci. Cine dorește, le mai poate încălzi, când se răcesc, la cuptorul cu microunde.
Se pot face pogăcele pătrate și atunci nu mai rămân ”capete”/resturi de aluat. Dacă se fac pogăcele rotunde, rămân resturi de aluat, care se mai frământă ușor cu puțină făină, după care se întinde din nou o foaie, groasă de 1 cm și se decupează alte pogăcele. Operațiunea se repetă până la epuizarea aluatului.