Aperitiv pogacele cu jumari

Postat de RODIMUR in Aperitive / Garnituri
28 Feb 2019 | 10160 vizualizari
Aperitiv pogacele cu jumari

La noi, în Moldova, nu prea se fac pogăcele și eu am gustat prima dată așa ceva abia în perioada studenției, în Banat. Mi s-au părut foarte bune, speciale...Mai târziu, am mâncat pogăcele făcute de soacra mea și deși mi-au plăcut mult, căci erau tare bune, mi-a fost rușine să mai cer...  În consecință, mi-am dorit să fac și eu, mai ales că primisem între timp și rețeta, de la soacra mea. Pentru că jumările se găsesc mai rar la noi, am făcut, de-a lungul anilor, mai ales pogăcele cu umplutură de cașcaval și brânză de burduf, care au fost, de asemenea, foarte bune. Dar adevăratele pogăcele sunt acestea, cu jumări. pe care le-am făcut după rețeta acelora cu brânzeturi (sau poate că de fapt, este invers, la origine fiind cele cu jumări...) Aceasta este rețeta de pogăcele cu brânză de burduf și cașcaval, postată aici, în urmă cu câteva luni și pe care am urmat-o întocmai și de data aceasta, numai că umplutura a fost alta... https://www.bucataras.ro/retete/aperitiv-pogacele-cu-branza-de-burduf-si-cascaval-88436.html Din ingredientele de mai jos am făcut 40 de pogăcele, câte 4/porție.

Ingrediente

  • 700 grame de făină albă
  • 25 grame de drojdie prospătă
  • 2 gălbenușuri
  • 100 grame de untură de porc
  • 400 ml de lapte cald
  • 1 linguriță de zahăr
  • 2 lingurițe de sare fină
  • Pentru umplutură:
  • 200-250 grame de jumări
  • 1 linguriță de sare fină
  • 1 linguriță de piper măcinat
  • Pentru decor:
  • 2 albușuri
  • 1/2 linguriță de sare fină
  • 1/2 linguriță de boia de ardei
  • 50 grame de chimen

Mod de preparare

Se pune făina, amestecată cu sarea, în vasul pentru frământat și în mijlocul ei se face o adâncitură în care se adaugă: drojdia mărunțită, zahărul, gălbenușurile și untura. Se toarnă lapte cald și se amestecă mai întâi ingredientele din mijlocul vasului, până ce se dizolvă drojdia și zahărul, după care se încorporează treptat toată făina, adăugând laptele cald, puțin câte puțin.

Când aluatul este omogen, elastic și nelipicios, se acoperă cu un șervet curat și se lasă la dospit, într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece.

Între timp se prepară umplutura. Se face o pastă din jumările mărunțite/mixate fin și amestecate cu sare și piper.

Se ”bat” și albușurile cu sare și boia de ardei, pentru a fi pregătite, când pogăcelele vor fi gata.

După 30-45 de minute, când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta înfăinată, se mai frământă puțin, pentru eliberarea aerului și apoi se întinde cu sucitorul o foaie de 6-7 mm grosime.

Jumătate din cantitatea de pastă de jumări se întinde în strat uniform peste foaia de aluat. Se împăturește foaia în două și apoi în patru, cu umplutura la interior, după care se lasă pe planșetă să mai crească puțin.

După 10-15 minute, aluatul împăturit se întinde din nou cu sucitorul, cu grijă, până ajunge cam la dimensiunea inițială și se unge din nou, cu restul de pastă de jumări.

Se împăturește din nou aluatul în patru, cu umplutura la interior și se lasă din nou la dospit, pentru 10 minute. 

După 10 minute se întinde din nou aluatul, cu mare grijă, ca să nu se rupă, într-o foaie mai groasă, de cel puțin 1 cm, din care se decupează pogăcele, cu o formă specială, sau cu un pahar. 

Pogăcelele se depun într-o tavă în care s-a întins hârtie de copt și se lasă la dospit încă 10-15 minute, după care se ung deasupra și de jur-împrejur cu albușurile ”bătute” cu sare și boia, iar apoi se presară semințe de chimen pe ele.

Se dă tava cu pogăcele la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce se rumenesc frumos.

Sunt foarte bune, atât calde, cât și reci. Cine dorește, le mai poate încălzi, când se răcesc, la cuptorul cu microunde.

Se pot face pogăcele pătrate și atunci nu mai rămân ”capete”/resturi de aluat. Dacă se fac pogăcele rotunde, rămân resturi de aluat, care se mai frământă ușor cu puțină făină, după care se întinde din nou o foaie, groasă de 1 cm și se decupează alte pogăcele. Operațiunea se repetă până la epuizarea aluatului.

Daca ti-a placut reteta noastra "Aperitiv pogacele cu jumari" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (23)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Aperitiv pogaci cu jumeri

Postat de mirela0911

Aperitiv pogaci cu jumeri

Se pune drojdia sa dospeasca in 100 ml apa calduta amestecata cu 1 lingura de zahar si 1 lingura de faina. Intr-un bol se cern 800 g faina, se adauga sarea, ouale si jumerile macinate. Dupa ce a...

Citeste continuarea

Comentarii

la 28.02.2019, 22:58
la 28.02.2019, 23:23
bune
la 28.02.2019, 23:27
Mulțumesc, Bya!
la 01.03.2019, 06:30
Delicioase ❤️❤️
la 01.03.2019, 08:23
Tare bune-s!

Vezi toate comentariile (23)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking