Ardei si sarmalute cu ciuperci si orez, de post

Postat de vasimur in Mancaruri de post
20 Apr 2022 | 9026 vizualizari
Ardei si sarmalute cu ciuperci si orez, de post

Sarmalele sunt una din mâncărurile mele preferate, dar îmi plac în egală măsură și ardeii umpluți, roșii/gulioare umplute sau sarmalele învelite în frunză de viță de vie. De data asta m-am gândit la ardei umpluți, cu ciuperci (ghebe măcinate, din propria cămară) și orez, de post. Dar mi-a rămas ceva compoziție așa că am făcut și sarmăluțe-n foi de viță, tot de post! Din ingredientele de mai jos am făcut 8 ardei umpluți, mari și 26 sărmăluțe în foi de viță!    

Ingrediente

  • 8 ardei și frunze de viță de vie, din congelator
  • 1/2 kg ciuperci champignon/pleurotus
  • 1 ceapă mai mare
  • 2 rădăcini de morcov
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 bucată mică de țelină
  • 200-250 ml suc de roșii (sau pastă de tomate)
  • 5-6 linguri de ulei de floarea soarelui, pentru sotat legumele
  • 2 pahare cu orez
  • sare de bucătărie, după gust
  • piper măcinat, după gust
  • boia de ardei dulce, după gust

Mod de preparare

Se scot ardeii și frunzele de viță de vie, din congelator, ca să se dezghețe. Se alege orezul, se spală bine, după care se pune într-o sită la scurs.

Între timp se curăță ceapa, ciupercile, morcovii, pătrunjelul și țelina și se spală bine. Ceapa și ciupercile se toacă mărunt iar morcovii, pătrunjelul și țelina se dau prin răzătoarea mică sau mare, după preferință.

Observație: Eu am folosit 1 borcan de 800 ml cu ciuperci măcinate (ghebe), din cămară iar ceapa și legumele le-am mărunțit cu un chopper!

Se toarnă uleiul într-o tigaie, se încinge bine și se sotează ceapa împreună cu rădăcinoasele (morcovul, pătrunjelul și țelina). Se adaugă apoi orezul, ciupercile și sucul de roșii și se lasă să fiarbă împreună cca. 10 – 15 minute, până ce scade apa lăsată de ciuperci și de la sucul de roșii, amestecând ca să nu se prindă de fundul tigăii. Se ia de pe foc și se lasă la răcit. Se asezonează cu condimente, după gust și preferință.

După ce mixtul de legume s-a răcit, începem să umplet ardeii și să împachetăm sarmalele! Nu le umplem la refuz, deoarece orezul se umflă, prin fierbere!

Ardeii îi punem într-un vas potrivit, în așa fel încât să nu se răstoarne. La nevoie punem deasupra, o farfurie ca să-i mențină mereu acoperiți.

Așezăm sarmalele într-un vas, iar deasupra punem un capac mai mic sau o farfurie (eventual de tablă) ca să împiedice sarmalele să se ridice la suprafață și să fie mereu acoperite, ca să fiarbă bine.

Turnăm apă până ce acoperă ardeii/sarmalele și lăsăm să fiarbă la foc mic, ca să nu se împrăștie compoziția. Dacă scade apa, mai adăugăm pentru ca ardeii/sarmalele să fie mereu acoperite. După cam o oră, oprim focul (gustăm dacă sunt fierte!) și lăm să se răcească cu capacul pus pe oală. S-ar putea să nu dureze nici măcar o oră, deoarece legumele fierb mult mai repede decât carnea.

Ardeii/sarmalele de post, cu ciuperci și orez, se pot servi cu mămăliguță și ardei iute dacă doriți.

Poftă bună!

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Ardei si sarmalute cu ciuperci si orez, de post" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (14)
Retete similare

Sarmalute de post, cu ciuperci si orez – reteta nr. 100

Postat de vasimur

Sarmalute de post, cu ciuperci si orez – reteta nr. 100

Se separă frunzele de varză și dacă sunt prea acre, se pun în apă rece, la desărat, cam jumătate oră. Se alege orezul, se spală bine, după care se pune într-o sită la scurs....

Citeste continuarea

Sarmalute de post cu ciuperci

Postat de Valclaudia

Sarmalute de post cu ciuperci

Pentru inceput, desprindem foile de varza murata si daca este nevoie le lasam putin in apa rece, la desarat. Curatam si spalam toate legumele. Ciupercile se fierb putin, apoi se trec prin...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.04.2022, 16:47
Bune!
la 20.04.2022, 17:15
Mulțumesc frumos, Dante!
la 20.04.2022, 19:01
Foarte bune! Nu te saturi mâncând...
la 20.04.2022, 20:27
Tare bune!
la 20.04.2022, 20:50
Un ardei umplut as servi si eu! Ii ador in varianta de post, la fel si sarmalele!

Vezi toate comentariile (14)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking